11 признака, че кучето ви страда от сезонна алергия

куче Снимка: iStock

С езонните алергии при кучетата, подобно на тези при хората, се проявяват най-често през пролетта и началото на лятото. Симптомите могат да възникнат и да продължат дълго преди стопанина да се усети, че нещо не е наред, а през това време домашния любимец да изпитва определен дискомфорт. Дори и да не знаете причините – а те могат да варират през трева, полени, бълхи, плевели и плесени, важно е да обърнете внимание на поведението на четириногия си приятел. 

Следете за тези 11 признака на алергии – най-вече, когато се сменят сезоните, за да можете да реагирате своевременно. И не забравяйте – ако вашето куче проявява някой от тях, заведете го на преглед при ветеринар възможно най-скоро, за да ги облекчи максимално бързо.

 • Сърбеж

Кучето ви постоянно се драска или хапе лапите си? Това е сигурен признак, че страда от алергия. Особено ако състоянието изглежда сякаш се влошава след разходка, когато сте прекарали време навън. Имайте предвид, че сърбежът може да доведе до други проблеми като раздразнена кожа, плешиви петна и рани, за това е важно да не губите време и да заведете косматия си приятел на ветеринар.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
 • Червена, раздразнена кожа

Подобно на хората, и при кучетата може да се появят обриви на някои места по тялото. Тази алергична реакция е видима най-вече по-меките части – по корема, вътрешната страна на лапите, особено между пръстите – с тези части на тялото кучето най-често докосва потенциални алергени като трева и цветен прашец. 

 • Обсесивно близане

Прекомерното и непрекъснато облизване е сигурен знак, че нещо в обкръжението на кучето го дразни. Обърнете внимание на корема и лапите за обриви и зачервявания. 

 • Триене на муцуната по пода и в различни предмети

Най-често куче, което се опитва да отърка муцуната и лицето си във всичко, което го заобикаля, през останалото време ближе лапите си. Тези признаци на сезонна алергия често са свързани. За да облекчи сърбежа животното се опитва, образно казано, за почеше цялото си тяло. Това триене се дължи на производството на хистамини - химикали в имунната система, предизвикани от алергии.

 • Падане на косми

Ако сезонната алергия на кучето ви не се лекува и то продължава системно да се излага на алергена, който я причинява, то ще започне да страда от косопад. Сърбежът и последвалото дращене и чесане често водят до загуба на косми и „плешиви“ петна, а може да се стигне до лющене на кожата и поява на пърхот. 

кучеСнимка: iStock

 • Горещи точки

Горещите точки са друг резултат от продължителното излагане на алерген. Това е кожно разстройство, което често се причинява от алергии - кожата се възпалява дотолкова, че се зачервява и дори може да прокърви.

 • Червени, миризливи уши

Ако алергията засяга ушите на домашния ви любимец, тогава те ще са зачервени и от тях ще се носи неприятна миризма. Това може да доведе до ушни инфекции.

 • Отривисто клатене на главата 

Ако ушите на кучето ви са зачервени и възпалени, то ще клати главата си, защото нещо в тях го дразни. Животното няма да ви позволи да докосвате главата му, ще се пази и дори може да стане агресивно ако се опитате. Тези симптоми на кучешка алергия могат да изглеждат незначителни, но трябва да бъдат внимателно наблюдавани.

кучеСнимка: iStock

 • Зачервяване на кожата

Доста явен и видим признак на алергия при кучетата е зачервената кожа в близост до устата, брадичката и лапите. В някои случаи – и около ануса. В този случай можете да опитате да облекчите симптомите като изкъпете домашния си любимец със специален шампоан за кожни заболявания.

 • Подпухнали очи

Кучетата с алергии често се отличават с подпухнали зачервени очи – подобно на хората. Очите им сълзят, сърбят ги и това ги дразни. Този признак често включва и течащ нос, както и кихане. Ако е свързано със сезонни алергии, това обикновено се случва, след като изведете кучето си навън.

кучеСнимка: iStock

 • Дихателни проблеми

Кашлица, хрипове, кихане и затруднено дишане – всичко това може да са признаци на сезонна алергия. Тези симптоми се получават сравнително рядко, но е важно да потърсите помощ, ако забележите някой от тях при вашето куче.

куче кихаСнимка: iStock

Ако подозирате, че вашето куче страда от сезонна алергия, трябва да се консултирате с вашия ветеринар възможно най-скоро. Специалистът ще ви помогне да потвърдите проблема и ще ви посъветва какво да направите, за да предотвратите симптомите. Винаги вземайте сериозно всичко, което е свързано със здравето на вашето куче.

 

Вижте още: 

Какви алергии могат да имат кучетата

Защо кучето ближе лапите си

Виж още