Как кучетата скърбят, когато друг домашен любимец почине

куче Снимка: iStock

С мъртта на домашния любимец може да бъде изключително тежък и дори - опустошителен момент при хората, но тя може да повлияе негативно и на поведението на останалите кучета в домакинството. Да, потънали в собствената си тъга от загубата на скъпия ни космат другар, може би не се замисляме, че той не липсва само на нас. 

кучеСнимка: iStock

Резултатите от изследване на реакциите, свързани със скръбта, както при кучета, така и при стопаните им, проведено над 426 възрастни италианци, отглеждали поне две четириноги, потвърждават това.

Близо 90% от респондентите споделят за промяна в поведението на едното куче, след като другият домашен любимец е починал, се казва в статия, публикувана в списание Scientific Reports. Близостта между собственика и все още живия домашен любимец изглежда не влияе над начина, по който животното скърби. „Успяхме да разделим емоционалната реакция от поведенческата реакция“, се казва още в проучването.

Dogsandcats.bg

Как кучетата проявяват скръбта си

Основният фактор, влияещ върху това дали едното куче показва скръбта си от загубата на четириногия си приятел, е “качеството на връзката между двете животни”.

кучеСнимка: iStock

Според отговорите на собствениците на домашни любимци, след загубата на едното от двете кучета, при оцелялото четириного имало видима промяна по отношение на дейностите, както и в емоционален план. Пострадала обичайната рутина на животното, свързана с навиците му за игра, сън и хранене. Проучването е установило още, че времето, което двете кучета са прекарвали заедно, не е оказало съществено влияние върху поведението на оцелялото куче. 

Любопитен факт е, че освен кучетата, склонност към скръб е докладвана и при други социални видове като човекоподобни маймуни, китове, делфини, слонове и птици. 

Въпреки това, що се отнася до домашните ни любимци, без съмнение е, че

ако едното от двете кучета в едно домакинство почине, то оцелялото ще покаже поведенчески и емоционални модели, свързани със скръбта. 

Не бива да забравяме и, че емоционалната интелигентност и умственият капацитет на едно четириного е приблизително еквивалентен на този на човешко дете на възраст между две и три годинки. Да, както и малчуганите, така и кучетата нямат концепция за смъртта, но загубата от присъствието вероятно задейства модела на поведение, който ние наричаме мъка, скръб и траур. 

кучеСнимка: iStock

Кучетата също се привързват едно към друго

Знаем добре колко самите ние сме привързани към домашния си любимец. По същия начин кучето може да образува емоционални връзки - със себеподобни, както и с други животни в домакинството ви. Което прави неминуема и промяната на поведението му след загубата на приятел. 

Сред най-честите реакции, свързани със скръбта, освен липсата на апетит и разстройване на съня, са повишено търсене на внимание и липса на желание за игра. 

46% от собствениците на кучета, участвали в цитираното по-горе проучване споделят, че при питомците им е имало намалени нива на активност, а  35% от четириногите са предпочитали да спят повече, вместо да се занимават с обичайните си дейности през деня.

кучеСнимка: iStock

В някои случаи промените в поведението продължават няколко месеца, докато в други - с години.

Установено е също, че поведението на собственика им влияе и на държанието на оцелелите кучета. Ако, например, човекът е гневен, тъжен и депресиран, то домашният любимец развива поведение на тревожност.

Според изследователите, за да помогнете на кучето си (а и на самите вас) да обработи по-бързо загубата, важно е да не се самовглъбявате и да потъвате в мрачни, депресивни състояния. Постарайте се, до колкото можете, да поддържате ежедневната рутина на животното. Предвидимостта в дните е ключова, за да се почувства домашният ви любимец отново сигурен. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още:

Как да разберем, че сме готови за друго куче, щом домашният ни любимец е починал

Какво да не казвате на приятел, чието куче е починало

Виж още