15 неща, които кучето ви би искало да знаете

куче охрана Снимка: iStock

В детските филмчета може да има много кучета, благословени със силата на човешкия език, но що се отнася до реалните ни домашни любимци – добре знаем, че те не могат да говорят по начина, по който го правим ние. Това означава, че за да разберем какво се опитва да ни каже четириногият ни другар или как се чувства, необходимо е действително да вникнем в поведението и езика на тялото му. 

Често може да си мислим, че знаем какво искат кучетата въз основа на изражението им, но ще се изненадате как това може да ви поведе. И тъй като никога няма да ви ги каже сам, ето 15 неща, които косматият ви другар би искал да знаете. 

 • Не мога да ти кажа, че не се чувствам добре, за това трябва редовно да ме водиш на ветеринар.

Кучетата често не проявяват същите признаци на заболяване и дискомфорт като хората. Така че редовните профилактични прегледи при ветеринарния ви лекар в повечето случаи си остават единствения начин да разберете, че нещо с четириногия ви другар не е наред. 

куче човекСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
 • Може да изглеждам виновен, но това не означава непременно, че се чувствам така.

Когато кучетата имат виновно изражение, докато им се караме, лесно е да си представим, че изпитват вина. Всъщност обаче, най-често викането е това, което ги разстройва в действителност.

 • Ако искаш да се науча, награди ме, вместо да ме наказваш.

Ако давате на кучето си лакомства всеки път, когато направи нещо добро, то ще иска да го повтори отново и отново. Викането, от друга страна, няма да го научи на нищо друго, освен на тревожност. 

Вижте още: 5 ползи от позитивния метод на обучение при кучетата

 • Съжалявам, че ми отнема време, но моля те, не ме пришпорвай да отида до тоалетна.

Кучетата използват урината си, за да маркират и сигнализират за присъствието си на други кучета. Поради това питомецът ви прави толкова чести почивки за тоалетна. 

Вижте още: Защо на кучето му отнема време да реши къде да се изходи

 • Прозяването не означава непременно, че ми се спи.

Понякога прекомерното прозяване може да е признак на стрес. Прозевките могат да показват и пасивност, така че някои четириноги ги използват, за да избегнат конфликт с други себеподобни. 

куче човек прегръдкаСнимка: iStock

 • Не те смятам само за свой собственик.

Всъщност, кучето ви възприема по-скоро за част от семейството си. 

 • Не унищожих любимите ти обувки нарочно!

За кучетата дъвченето служи за много цели. Понякога това поведение се дължи на тревожност или разочарование – ако животното е оставено само за дълго или ако просто му е скучно. Кутретата дъвчат неща, когато им никнат зъбки, а някои го правят, защото са гладни и инстинктивно търсят храна. Просто знайте, че това не е насочено срещу вас! 

 • Ако се държа различно, може да не се чувствам добре!

Колкото по-добре познавате кучето си, толкова по-лесно ще ви бъде да забележите всички странности в поведението му. Ако внезапно четириногото стане по-малко активно или спре да се интересува от обичайните си дейности, това може да е признак на медицински проблем.

куче човек прегръдкаСнимка: iStock

 • Може да съм животни, но заслужавам качествена храна!

Само защото кучето ви с удоволствие яде неща от боклука или от земята, това не означава, че можете да го храните с каквото и да е. Добре балансираната диета осигурява по-дълъг и по-здравословен живот за домашния ви любимец. Некачествената храна пък, може да доведе до множество здравословни проблеми.

 • Не помня нещата като теб.

Ако се карате на кучето си, защото се е изпуснало на килима у дома и това се е случило часове, преди да се приберете, то просто няма да разбере защо. 

Домашните ни любимци нямат краткосрочна памет, тяхната система за обработка на спомени е много по-различна от нашата. Те имат асоциативни спомени, а не епизодични като хората.

 • Въпреки че понякога наистина изглежда така, аз не съм човешко същество.

Не е реалистично да очаквате кучето ви да следва човешки правила и модели. Също така, не е честно да се отнасяте към действията му, пречупвайки ги през призмата на човешките емоционални оправдания. Не, домашният ви любимец не е злопаметен. Не прави нищо с ясната цел „да ви го върне“. И, бъдете сигурни, не стои цял ден нещастно у дома, мислейки и чудейки се защо сте го напуснали завинаги.

куче човекСнимка: iStock

 • Не ми допада да стоя по цял ден сам.

Кучетата, както и хората, са социални животни. Те не обичат да прекарват цял ден сами. Продължителната скука може да доведе до разрушително поведение и да повлияе на цялостното поведение на питомеца ви. 

 • Не всички остатъци от масата са подходящи за мен.

Въпреки че инстинктът на кучето ви го кара винаги да проси, когато наоколо има храна, не всичко, което вие хапвате, е безопасно за домашния ви любимец. Уверете се, че знаете кои човешки продукти и храни са подходящи за четириногия ви другар, преди да споделите с него остатъците си.

 • Не съм голям фен на прегръдките.

Естествено, за нас това е най-явният жест, изразяващ любов. Но домашните ни любимци възприемат прегръдките малко по-различно. Те ограничават движенията им, тази позиция е неестествена, а някои четириноги могат да ги възприемат и като знак за доминиране.

куче човекСнимка: iStock

 • Наистина те обичам!

Вярно е! Наистина много те обичам!

 

Виж още