3 лоши навика на кучето ви, които влияят на здравето му

куче ближе човек Снимка: iStock

Т очно както хората проявяваме нездравословни навици, домашните ни любимци също понякога правят неща, които могат да бъдат рискови за здравето им. И тъй като не се съмняваме, че всеки собственик иска най-доброто за четириногия си другар, предлагаме ви да разгледаме заедно три кучешки поведения, които могат да повлияят на здравето на питомеца ви в негативен план. 

  • Поглъщане на храна (ядене твърде бързо)

Често собствениците на кучета забелязват, че четириногите им приятели се хранят твърде бързо. Поглъщането на храната, понякога – дори без животното да я дъвче, може да доведе до редица здравословни проблеми. Точно както прекалено бързото хранене може да причини храносмилателни разстройства при хората, така и кучето може да почувства неприятните странични ефекти. В някои случаи този навик може дори да допринесе за поява на много сериозни медицински състояния като подуване на стомаха. 

куче ядеСнимка: iStock

Ако смятате, че кучето ви яде твърде бързо, за да избегне конкуренция с други домашни любимци, един от начините да коригирате проблема е като го храните отделно. Разполагайки със свое пространство, четириногият ви другар ще може да се нахрани спокойно и навикът за бързо хранене – да бъде прекъснат. 

Dogsandcats.bg

Купичките за бавно хранене са другото възможно решение на този често срещан поведенчески проблем. Потърсете в близкия по-голям зоомагазин – има различни панички, с дозатор или без, които по един или друг начин ще попречат на питомеца ви да „всмуква“ храната си. 

Вижте още: 5 начина да накараме кучето да яде по-бавно

  • Търкаляне в тревата

Вашето куче се търкаля в тревата при всяка възможност? Специалистите смятат, че този доста разпространен сред четириногите навик, може би е черта, наследена от техните диви потомци, вълците. А не е изключено косматият ви другар просто да се наслаждава на усещането за триенето на тревни стръкове по козината, тъй като това облекчава сърбежа. Възможно е и домашният ви любимец да не харесва особено аромата на кучешкия шампоан, който наскоро сте използвали, и да се опитва чрез тревата да прикрие миризмата. 

Вижте още: Защо кучетата обичат да се търкалят в тревата

Във всеки случай, търкалянето в тревата може да има някои негативи що се отнася до здравето на вашия най-добър приятел. Помислете за химикалите и паразитите, които се крият в нея. Като предпазна мярка, бъдете стриктни що се отнася до защитата на питомеца ви от бълхи и кърлежи. 

куче треваСнимка: iStock

  • Дъвчене на неядливи предмети

Ако домашният ви любимец обича да дъвче, то може би търсите начин да го откажете от този негативен навик. Дъвченето на предмети и нехранителни неща е не само разрушително поведение – това е опасност за здравето на животното. То може да доведе до задавяне или засядане на парчета в гърлото на кучето. 

Може да изглежда очевидно и просто, но предлагането на безопасни играчки за дъвчене на домашния ви любимец, може да е простото решение на този проблем. Ако четириногият ви другар скучае и е недостатъчно стимулиран, може да се обърне към дъвченето като решение срещу отегчението. 

кучеСнимка: iStock

И накрая, ако не можете да се справите сами с гореизброените отрицателни навици на питомеца си, консултирайте се с ветеринарния си лекар. Четириногото може да има основно медицинско състояние, което да налага своевременно лечение.

Вижте още: Помощ! Кучето ми яде всичко навън!

Виж още