Помощ! Кучето ми яде всичко навън!

куче Снимка: iStock

З вучи ли ви познато следния сценарий: Домашният ви любимец върви уверено до вас с високо вдигната глава. Толкова се гордеете с това колко далеч сте стигнали в обучението на четириногия си другар – при това само за няколко месеца! И съответно – и вие вървите леко наперени и с усмивка – все пак, случили сте на интелигентно и схватливо куче, няма от какво да се оплачете, нали?

Разбира се, тази идилия няма как да продължи дълго... Защото точно в следващия момент каишката се опъва рязко, карайки ви да загубите баланс. И докато се опивате да се задържите на крака, препъвайки се леко назад, разбирате, че вашето перфектно кученце е намерило парченце неидентифицирана храна на земята (поне се надявате, че това е нещо за ядене!), което се опитва да погълне със забележителна скорост!

кучеСнимка: iStock

Чудите се – защо домашният ви любимец се опитва да изяде всичко по пътя си по време на разходка, въпреки че се стараете менюто му да е максимално балансирано и богато? И какво можете да направите, за да спрете четириногото да яде неща от земята? Предлагаме ви някои идеи, които ще отговорят на тези въпроси, които си задават голяма част от собствениците на домашни любимци. 

Dogsandcats.bg

Защо кучето ни яде всичко от земята, което се изпречи на пътя му?

Според сертифицирания треньор към Journey Dog Training Кайла Фрат споделя пред PetHills, че е съвсем естествено за кучетата да се опитват да сложат в уста всичко, което намерят – без значение дали е апетитно или не. 

Четириногите ядат изпражнения и боклуци, защото това е в тяхната ДНК. 

„Вашето куче действа, водено от най-основните си импулси, а именно – да изследва света с устата си, след което да изяде всичко, което намери“, пише тя в своя блог. И добавя, че това съвсем не е необичайно поведение. 

кучеСнимка: iStock

Фрат отбелязва също, че много четириноги просто израстват етапа, в който искат да опитат всичко. Но тъй като яденето на неща от земята може да бъде опасно за домашния ви любимец, причинявайки му стомашно разстройство или дори спешен преглед при ветеринарен лекар, струва си усилието да отделите време, за да обучите кучето си да пропуска неща, които не трябва да се озовават в устата му. 

Как да научим кучето ни да се фокусира върху нас?

Първата важна стъпка към това да помогнете на вашето куче да спре да яде всичко, което се изпречи пред очите му, е да го накарате да овладее командите „пусни“ или „остави“. 

Тази техника на обучение е лесна за практикуване у дома, необходимо е единствено да сте постоянни и тренировките да се случват всеки ден:

  • Вземете някоя от любимите играчки на кучето си в едната ръка;
  • Сложете другата зад гърба си, а в нея – дръжте лакомство (тип дентастикс или друго, което няма силна миризма);
  • Оставете животното да помирише играчката, която държите, но не му я давайте веднага;
  • Доближете лакомството до носа му, за да го види и помирише;
  • Когато животното пусне играчката, за да вземе лакомството, отправете му команда – по ваш избор, и след това му дайте лакомството;

Практикуването на това упражнение последователно ще научи вашият домашен любимец да оставя предметите, озовали се в устата му, когато го поискате от него. 

кучеСнимка: iStock

Друг начин да помогнете на животното да „пусне“ нещо, е да го разсеете. Носете лакомства винаги със себе си по време на разходка, за да можете да накарате четириногото да ви обърне внимание веднага, щом го поискате от него. 

Когато кучето ви прояви инат

Точно като малките деца, така и кучетата ни също могат да осъществяват контрол над импулсите си. Фрат дава няколко идеи за „игри“, които всъщност учат кучето да се „консултира“ с вас, преди да последва естествения порив на носа си, карайки го да последва тази любопитна миризма на земята. Тя я нарича „Изборът е твой“ и целта й е да научи косматия ви спътник да прави пауза и да потърси одобрение, когато иска нещо. В дългосрочен план така животното ще започне да възприема, че може само да взема и добри решения, когато е изкушен. Как да го направите?

  • Вземете лакомство в ръка и я дръжте в юмрук;
  • Позволете на вашето куче да подуши добре юмрука ви, но не го отваряйте, докато животното не седне спокойно (по команда) и да изчака;
  • Ако не ви послуша – затворете ръката си;
  • Когато седне отново и изчака секунда-две, поставете лакомството пред него на земята, за да го изяде;
  • Постепенно увеличавайте времето между отварянето на ръката и подаването на лакомството, за да изградите контрол върху импулсите на животното;

Бъдете търпеливи!

кучеСнимка: iStock

Въпреки че тези методи могат да помогнат за намаляване на склонността на вашия домашен любимец да слага всичко, което се изпречи на пътя му в уста, не се изненадвайте ако тези съвети не работят през цялото време. Бъдете търпеливи и не се страхувайте да спрете една тренировка, ако не върви и да опитате отново на следващия ден. 

Следете какво прави кучето ви по време на разходка

Когато разхождате домашния си любимец, наблюдавайте го през цялото време. През времето, необходимо ви да изпратите един SMS на близък приятел, четириногото ще е успяло да глътне цял жълъд, например.

Вижте още: Защо жълъдите са опасни за кучетата

Освен това, поддържането на кучето ви близо до вас ще ви помогне да реагирате и бързо да пренасочите нежеланото поведение. Имайте предвид, че опитът да извадите предмет от устата на вашето куче, ще го научи да се отвръща от вас и да поглъща „откритието си“ още по-бързо. 

кучеСнимка: iStock

Осигурете на кучето забавни занимания навън

Вземете със себе си забавни играчки, с които да занимавате домашния си любимец навън. Имайте предвид, че ако започнете да включвате играчки като топка или фризби още при първите разходки с четириногия си приятел, той скоро ще започне да игнорира пръчки, камъни и други несмилаеми предмети на открито. 

куче боклукСнимка: iStock

Ако смятате, че хранителните навици на вашето куче може да се дължат на нещо повече от инстинкт или любопитство, добре е да се консултирате с ветеринарен лекар. Макар и необичайно, склонност на вашия домашен любимец може да се дължи на Пика – разстройство, което обяснява защо четириногите хапват нехранителни продукти и различни предмети

Вижте още: Пика – хранителното разстройство, което кара кучетата да ядат боклуци

Търпеливата и последователна работа с кучето ви, редовното практикуване на игри за обучение и тренировки, които засилват фокуса на животното върху вас (вместо върху всички боклуци, които се изпречат на пътя му) – това е стратегията, която ще ви помогне да научите четириногия си спътник, че „да отидете на разходка“ не означава „на улицата те чака шведска маса, заповядай!“.

кучеСнимка: iStock

 

Виж още