3 начина как кучето ви може да се сдобие с бълхи

куче бълхи Снимка: iStock

Б ълхите са най-лошият кошмар на всеки собственик на куче. Това мъничко кръвосмучещо насекомо може лесно да се прехвърли от едно четириного на друго и без да разберете как – да зарази и дома ви. Дори няколко бълхи са достатъчни, за да се размножат до внушителен брой, тъй като женската може да снася до 50 яйца на ден! Поради малкия си размер тези паразити са относително трудни за забелязване, докато не стане твърде късно. Което превръща превенцията в най-важната стъпка в борбата с тях. 

Дори и да си мислите, че косматият ви другар е защитен - все пак живее в града, няма досег със селскостопански животни, всъщност с това далеч не се изчерпват всички начини, по които кучето ви може да хване бълхи.

Ето три от най-честите начини как това може да се случи. 

Dogsandcats.bg
  • Контакт с друг заразен домашен любимец

Контактът с друг домашен любимец, който вече има бълхи, е най-честият начин, по които кучетата се заразяват. Въпреки че не могат да летят, бълхите скачат изненадващо далеч и с готовност се прехвърлят на нов гостоприемник, за да продължат да се хранят от него и да снасят яйцата си. Ако питомецът ви не е защитен с превантивно средство, всяко взаимодействие с друго четириного навън го излага на риск. И това не се отнася само за други себеподобни. Котешките бълхи с удоволствие се прехвърлят и върху кучета. И дори домашни любимци, които стоят преобладаващо на закрито и далеч от други домашни животни, могат да се заразят с бълхи чрез досег с гризачи, например.

куче бълхиСнимка: iStock

  • Местата за дневна грижа

Все по-популярна услуга у нас (което може само да ни радва!), местата, където можете да оставите кучето си за през деня, са друг източник на бълхи. Въпреки че на повечето места ще ви искат доказателство за обезпаразитяване, понякога всеки може да пропусне. А още по-неприятното е, че дори не е необходим директен контакт, тъй като споделените играчки, спално бельо и дори клетката, заразена с бълхи, могат да спомогнат за разпространение на заразата. 

куче бълхиСнимка: iStock

  • Пътуване до място с по-топъл климат

Предстои ви пътуване до по-топла или екзотична дестинация, на което смятате да вземете и домашния си любимец? Добре е да знаете, че бълхите прекарват повече време извън своите домакини и в околната среда, когато е топло. Просто чакайки гостоприемникът им да премине близо до тях. Това е друг начин как домашните любимци се заразяват с бълхи без да са имали контакт с други животни.

куче бълхиСнимка: iStock

Превенцията е най-добрият начин за справяне с бълхите. Има различни средства за обезпаразитяване, които ще предпазят косматия ви другар. Обсъдете с ветеринарния си лекар кой начин е най-добър спрямо начина на живот и специфичните нужди на вашия домашен любимец. И не забравяйте – необходима е само една женска бълха, за да даде началото на заразата. За да предпазите кучето и дома си от кръвосмучещите паразити, бъдете бдителни и изберете метод за превенция. 

куче бълхиСнимка: iStock

Вижте още:

5 неща, които на ветеринарният ви лекар му се иска да правите за кучето си

Може ли кучето ни да хване бълхи през зимата

Виж още