5 неща, които на ветеринарният ви лекар му се иска да правите за кучето си

куче ветеринар Снимка: iStock

К огато донесете кученце вкъщи, вие се сдобивате с двама нови приятели – вашето четириного приятелче и ветеринарният ви лекар. Между ваксините и подрязването на ноктите, процедурите и рутинните прегледи, специалистът играе голяма роля в живота – както на вас, така и на домашния ви любимец.

Колкото и нашият ветеринарен лекар да ни харесва, е – нас и нашето куче, разбира се, понякога би било добре да не ни виждат толкова често. Добрите практики, свързани с ежедневните грижи за домашните ни любимци, могат да ни помогнат да избегнем честите посещения в кабинета и да ни спестят разходите за предотвратими посещения. 

Понякога (поне на нас, признаваме си!) ни се е искало да доведем ветеринарния си лекар у дома. Но той няма как да бъде наоколо всеки път, когато имаме колебания дали правим нещо правило или грешно. За да направите посещения си при специалиста по-ефективни и по-малко стресиращи за всички участващи, предлагаме ви пет неща, над които да се замислите.

Dogsandcats.bg

куче ветеринарСнимка: iStock

Защото, бъдете сигурни – на вашия ветеринарен лекар му се иска вече да ги правите без напомняне, за да поддържате кучето си здраво и щастливо между отделните визити. 

Един съвет от нас: Никога не е късно да започнете!

  • Намалете допълнителните закуски и лакомства

Всичко е наред, нека дружно си го признаем: всички обичаме да споделяме любовта си към закуските с домашния любимец! Макар чудесно да осъзнаваме, че остатъците от масата или човешките снаксове не са сред най-здравословните (включително и за самите нас) храни за кучето ни, често може да се окаже трудно да откажем на умолителния поглед на четириногия ни другар. А трябва! По мнението на ветеринарни лекари, лакомствата трябва да заемат едва около 10 процента или по-малко от дневния калориен прием на кучето ни.

Ако четириногото е диагностицирано със затлъстяване и диабет, повече от всякога ветеринарният ви лекар би искал да осъзнавате, че това, с което храните животното, е от изключителна важност за цялостното му здравословно състояние. Така че – запазете чипса и солетите за себе си!

куче човекСнимка: iStock

  • Достатъчно ежедневни упражнения

Много ветеринари ще ви кажат, че има редица проблеми, свързани с поведението при кучетата, които произтичат от скуката и липсата на достатъчно активност през деня. Независимо от породата си, всички четириноги имат нужда от ежедневни упражнения, както и достатъчна физическа и психическа стимулация. За това – не забравяйте да извеждате косматия си другар на дълги разходки или походи, играйте си на топка или фризби в парка, осигурете му достатъчно играчки за дъвчене. И нека това се случва всеки ден, а не само през уикендите!

  • Бъдете в крак с ваксинациите

Ваксинациите са важен компонент в грижите за всяко куче. Те допринасят значително за предотвратяването на някои сериозни заболявания. 

куче и човекСнимка: iStock

Въпреки че често в забързаното ни ежедневие може да не ни остава време редовно да отскачаме до кабинета на ветеринарния ни лекар, понякога това е абсолютно необходимо. Особено ако често посещавате паркове за кучета или обществени места, където има и други четириноги.

  • Използвайте превантивни средства редовно

Една стара поговорка гласи, че „твърде малко, твърде късно“ се случва „твърде често“. И, за съжаление, това се отнася и за паразитите, които ходят по кучетата. Не е необходимо да се сблъскате с момента, в който домашният ви любимец е хванал бълхи, например, за да се уверите колко досадни са тези паразити и колко трудно е да се отървете от тях. А ако навреме бяхте обезпаразитили домашния си любимец, нямаше да има нужда от всичко това, нали?

Ветеринарите биха желали да използвате превантивни средства ежемесечно, за да не се налага да им се обаждате през уикендите или почивните дни, чудейки се как да премахнете този кърлеж, например. Превенцията срещу вътрешни и външни паразити е ключов аспект за избягване на лесно предотвратими заболявания. И в крайна сметка ви спестява много главоболия и пари. Но тя работи само, ако се прилага редовно.

кучеСнимка: iStock

  • Научете кучето си да не се страхува от ветеринарния лекар

Никой ветеринарен лекар не обича да вижда куче, което идва в кабинета му треперещо, лаещо, ръмжащо и като цяло – абсолютно ужасено да бъде там. А след като домашният ви любимец веднъж е решил, че кабинетът на специалиста е страшно място, неминуемо се превръща в огромно предизвикателство да промените начина, по който се чувства. 

От друга страна, на ветеринарният ви лекар искрено му се иска да бяхте отделили малко време преди посещението си, посветено на десенсибилизиране и кондициониране на кучето, за да не бъде то толкова травмирано от гледките, звуците и миризмите в кабинета му. Това е една от онези критични части, свързани със социализацията на животното, която трябва да продължи до зряла възраст. 

куче ветеринарСнимка: iStock

Ако вашето куче се страхува или му е трудно да свикне с ветеринарния ви лекар, помислете дали да не направите няколко посещения с цел създаване на положителни асоциации. Просто минете покрай клиниката няколко пъти, а ако решите да влезете, нека някой от членовете на персонала почерпи с лакомство животното.

Следването на тези добри практики ще ви помогне да станете по-добри партньори с вашия ветеринарен лекар – дори това да означава да го посещавате по-рядко!

Виж още