3 неща, които кучето ви предпочита да не правите

куче дрехи Снимка: iStock

В ъпреки че ни се иска да мислим, че домашните ни любимци обичат и се радват на всичко, което правим, има някои обичайни човешки поведения, на които косматите ни другари не се радват особено.

куче прегръдкаСнимка: iStock

И въпреки че те не са основни или фундаментално определящи за връзката с косматия ви другар, важно е да се опитате да поддържате взаимодействията с кучето си възможно най-положителни. Или с други думи – да се опитате да избягвате (доколкото е възможно) да ги правите. Да, тези жестове няма да навредят на животното, но потенциално са нещо, което е вероятно да не му допада. 

Забележка: Всяко куче е различно. Това означава, че е възможно четириногият ви другар да няма против някое от тези неща. И това е чудесно! 

Dogsandcats.bg

А сега, нека се потопим в 3 неща, които хората правят, и на които кучетата не се радват особено (обикновено).

  • Силни прегръдки

Въпреки че често е изкушаващо да притиснем любимото си куче в силна мечешка прегръдка, истината е, че този жест на обич не е сред предпочитаните от самите тях.

куче прегръдкаСнимка: iStock

Голяма част от четириногите се чувстват неудобно да се навлиза така рязко в личното им пространство. Силната прегръдка, която обхваща областта на врата/гърдите пък, може да се възприеме като заплаха, тъй като кара някои четириноги да се чувстват като в капан. 

В общия случай,

когато едно куче попадне в ситуация, в която не чувства контрол върху способността си да се движи, това може да доведе до негативен отговор от негова страна. 

Ако не можете да се сдържите да не прегръщате редовно домашния си любимец, има някои издайнически признаци, свързани с езика на тялото му, които могат да ви насочат, че не му е особено приятно да го правите. Отговорете си на следните въпроси:

Опитва ли се кучето ви да се отдръпне?

Отдалечава ли кучето главата си от вашата?

Облизва ли кучето ви устните си?

Позата на тялото му вдървена ли е, особено опашката?

куче прегръдкаСнимка: iStock

Ако отговорите ви са положителни, то вероятността косматият ви другар да се чувства неудобно от настоящата ситуация е голяма. 

  • Не му позволявате да подуши по време на разходка

Представете си следната ситуация: В любимия ви магазин са обявили голяма разпродажба. И вие, разбира се, се подготвяте да разгледате всичко най-обстойно, искате да проверите какво се предлага във вашия размер, надявайки се да намерите чудесни находки. В един момент съзирате в ъгъла точно онези обувки, които отдавна искате и си казвате: „Ох, много бих искала да ги видя!“. Тръгвате уверено натам и точно преди да ги достигнете някой ви дръпва назад. Е, сега повторете това около 57 пъти! Предполагаме, че не е никак приятно някой да ви спре точно милиметри, преди да сте достигнали заветната си цел, нали? Е, домашният ви любимец може би се чувства по същия начин. 

куче разходкаСнимка: iStock

Когато сме на разходка с кучето си, за него това е възможност не само да отиде до тоалетна, но и да подуши, да изследва света около себе си! За косматия ви другар всяко излизане е като да отидете до любимия си универсален магазин на пазар. Има много артикули, върху които спирате вниманието си, но ако някой постоянно ви дърпа и не ви дава възможност да ги разгледате, това няма как да не ви подразни. 

И въпреки че има моменти, когато се налага разходката на домашния ви любимец да е по-бърза (няма как, на всички ни се случва!), опитайте се да дадете на питомеца си достатъчно възможности да подуши и поеме от аромата на света около себе си.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Обличате го

Някои кучета искрено мразят преживяването да бъдат облечени. Това включва якета, костюми, обувки, шапки и всякакви други аксесоари, измислени от хора за разкрасяване на домашните любимци. 

За тези четириноги усещането, че са притиснати в яке или ботуши може да бъде не само неприятно, но и да доведе до сериозни психически и поведенчески проблеми. Така че, ако държите да сложите яке на кучето си през зимата, важно е да подходите внимателно и постепенно. 

куче дрехиСнимка: iStock

Работете по посока десенсибилизиране на вашето кученце към всякакви дрехи, които бихте искали да носи. И ако видимо животното се чувства неудобно, не продължавайте. Следете езика на тялото му и внимавайте за неща като прозяване, облизване на устни, вдървена поза на тялото или отдалечаване от вас. Всички те са индикации, че четириногият ви другар би предпочел да правите това. 

В заключение, вие познавате кучето си най-добре. Така че – следете за всички подсказки на езика на тялото му, с които животното ви показва, че дадено нещо не е по вкуса му.

Вижте още:

10 начина, по които несъзнателно стресирате кучето си

Защо кучетата обичат да дъвчат нещата ни

 

 

 

 

Виж още