Защо кучетата обичат да дъвчат нещата ни

куче дъвче обувка Снимка: iStock

В секи собственик на куче е минавал през това: прибирате се у дома след дълъг работен ден, за да се натъкнете на любимата си шапка, шал или чифт обувки, сдъвкани до неузнаваемост и захвърлени на произволни места. И макар често разочарованието да взима връх в тези моменти, то неминуемо бива последвано от прокрадващата се тревожност и осъзнаването, че това поведение е потенциално опасно за кучето ни.

Защо кучетата толкова обичат да дъвчат нашите неща?

Колин Тенант, председател на Асоциацията за кучешко и котешко поведение в Обединеното кралство, споделя, че:

„Дъвченето за кучетата е нещо, еквивалентно на това човек да отвори вратата и да погледне в стаята. Четириногите са любопитни, но те опознават света чрез устата си“, коментира тя пред Live Science.

куче дъвче обувкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Що се отнася до обувките ни, според специалиста домашните любимци са привлечени от тях по две причини. От една страна, кучетата често дъвчат неща, защото им допада вкуса или миризмата им. А в дома ви, несъмнено, любимият аромат на питомеца ви е вашият! Обувките ви са пропити именно с него и това автоматично ги превръща в обект на интерес от страна на косматия ви другар.

На второ място идва и текстурата им. Често обувките са изработени от кожа, което може би отключва скрити и дълбоко заспали хищнически инстинкти у домашния ви любимец, напомняйки му за неговото диво минало, смята Тенант. 

Както може би подозирате, тревожността, която кучетата изпитват, когато са оставени сами и са разделени от стопанина си, само влошава проблема с дъвченето.

Вижте още: Кога можем да кажем, че кучето изпитва тревожност при раздяла

Кучетата са товарни животни. Те не обичат да стоят за продължителни периоди от време без компания. Домашни любимци, които не са свикнали да бъдат сами, могат действително да изпаднат в състояние на тревожност, когато лидерът (водачът на глутницата им) отсъства и (могат) да проявяват деструктивно поведение, включващо дъвчене на вещите ви.

куче дъвче обувкаСнимка: iStock

Що се отнася до обучението на вашия питомец да дъвче определени предмети, които вие намирате за приемливи вместо тези, които са му „забранени“, Тенант предупреждава, че това е малко по-сложен процес, отколкото изглежда на пръв поглед.

„Често срещано и погрешно схващане сред собствениците на домашни любимци е, че просто трябва да отскочат до близкия зоомагазини и да купят нова играчка на домашния си любимец. И, ако той разполага с нещо, към което да пренасочи желанието си за дъвчене, то безопасността на обувките ви е гарантирана. 

За съжаление, не е толкова просто. Една играчка мирише на пластмаса, което не е непременно приятна миризма за кучето ви. Докато, както споменахме по-горе, обувките, шаловете и като цяло – дрехите и бельото ви, са пропити с вашия аромат. Което е най-фантастичната, позната и уютна миризма за домашния ви любимец! И ако трябва да избира между двете... е, няма нужда от повече обяснения, нали“, коментира още специалистът. 

куче лошоСнимка: iStock

Вместо да разчитате на чудеса, опитайте се да помогнете на домашния си любимец да установи връзка с играчките си. Един от начините да направите така, че той да предпочита да се занимава с тях, а не да търси какво друго да дъвче във ваше отсъствие, е да играете заедно с него. 

Хвърлянето на топка, дърпането на въже – това са все чудесни начини да научите косматия си другар, че заниманията с играчките му са забавни. Отделяйте време, за да поиграете с животното всеки ден и ще видите как то постепенно свиква с идеята, че въпросните предмети му носят не само удоволствието, свързано с играта, но и вашето участие в нея. А за едно куче няма нищо по-любимо на света от това неговият човек да му обръща внимание!

Контрол над емоциите

Знаем, че може да бъде доста разстройващо и разочароващо да видите унищожени любимите си вещи. Но специалистите са категорични – полза от това да порицавате питомеца си постфактум няма. Или трябва да му се скарате на момента или изобщо да не го правите, тъй като четириногите не са в състояние да разберат последствията от своите минали действия. 

куче обърканоСнимка: iStock

„Ако повишавате тон или крещите на кучето си половин час, след като е унищожило нещо, единственото, което то ще научи е, че понякога се държите като луди“, споделя още Тенент. 

Вижте още: 

Чувстват ли кучетата вина, когато изглеждат гузно

5 неща, с които дразните кучето си

 

 

Виж още