10 начина, по които несъзнателно стресирате кучето си

куче стрес Снимка: iStock

Р азбира се, в живота на кучетата няма досадни шефове, битови сметки, данъци и твърде много ежедневни ангажименти, с които да им се налага да се справят. Но това далеч не означава, че те не могат да се стресират от време на време. Всъщност, много от стопаните на четириноги несъзнателно причиняват стрес на косматите си другари. Ето 10 начина, по които и вие може би го правите (и как да го избегнете!).

куче човек стресСнимка: iStock

  • Наказвате домашния си любимец за това, че се държи като куче

Знаем, че може да звучи глупаво, но понякога забравяме, че кучето ни е... ами куче. И в неговата природа е да души, лае, дъвче, рови, да се търкаля и да ходи до тоалетната там, където прецени. Когато доведем кучето си у дома, ние сякаш забравяме за естествената му природа и веднага започваме да му казваме къде може и къде не може да ходи, колко време трябва да продължи разходката му и къде му е позволено да души и къде – не.

Въпреки че е важно да обучите кучето си, не го наказвайте за нещата, които му идват естествено. Вместо това заложете на дресурата, основана на положително подсилване. И пренасочете енергията и вниманието му в друга посока.

Dogsandcats.bg

куче стресСнимка: iStock

  • Сочене с пръст

Това е огромен стрес за кучето ви, особено ако размахването на пръст пред погледа му е придружено от вдървена поза на тялото и строг глас. 

  • Промяна в правилата у дома

Кучетата са създания на навика, които намират комфорт в последователността. Ако позволите на косматия си другар да спи един ден на леглото до вас, например, а на следващия му се скарате, че се е свил на възглавницата ви, това неминуемо ще го обърка. Същото се отнася и за даването на остатъци от масата. Непоследователността в крайна сметка води до стрес. Когато създавате правила у дома, важно е да се придържате към тях.

  • Различни вербални знаци за една и съща команда

Когато учите кучето си на определени команди, важно е да изберете една задействаща дума и да се придържате към нея. Например, ако целта ви е питомецът ви да ляга, използвайте репликата „легни долу“ и се придържайте към нея. Не я променяйте като понякога казвате на животното „да легне“, „да подремне“ и тн. Запомнете – кучето ви не знае, че тези думи са синоними и означават една и съща команда. 

куче стресСнимка: iStock

  • Недостатъчно физически упражнения

Някои кучета имат нужда от повече упражнения от други. Но заседналият начин на живот може да накара всяко четириного да се изнерви (поне малко). Чували ли сте някога поговорката „умореното куче е добро куче“? 

Упражненията са важни за преодоляване на скуката, изразходване на натрупаната енергия и стрес, както и предотвратяване на поведенческите проблеми. 

  • Липса на достатъчна умствена стимулация

Кучетата са отглеждани, за да помагат на стопаните си в определена работа. Като домашни любимци, те вече нямат задачи, за които да отговарят. Можем обаче да обогатим живота им, да облекчим натрупания стрес и енергия, като същевременно предотвратим нежеланото поведение, като осигурим на питомеца си ментална стимулация. Някои идеи за раздвижване на ума на косматия ви другар включват пъзели, интерактивни играчки, криеница, разходки на дълъг повод или без каишка (ако е възможно) и забавни класове (като аджилити).

куче стресСнимка: iStock

  • Да казвате, че нещо е добре, когато видно не е

Когато кучето ви е поставено в стресова ситуация (като посещение на ветеринар или груминг салон), имате ли склонността да повтаряте „Няма нищо, всичко е наред!“? Всички използваме тази фраза, водени от най-добри намерения, но истината е, че нашите кучета я възприемат като нещо лошо, което предстои да се случи. И това допълнително ги стресира. Всичко е въпрос на отрицателна асоциация на думи.

  • Взиране в него

На вас приятно ли ви е, когато хората ви зяпат? Не особено, нали? Е, кучетата също не харесват някой да се взира в тях. В света на четириногите продължителният зрителен контакт се възприема като конфронтация. Когато едно куче се чувства предизвикано, това повишава нивата на стрес. 

куче стресСнимка: iStock

  • Да го държите, притискате и целувате

Някои кучета нямат нищо против малко човешко внимание, изразено под формата на прегръдки и целувки от страна на човешките си другари. Въпреки това е важно да имате предвид, че други четириноги може да не са особени почитатели на подобен вид близост. Притискането и обгръщането с ръце може да ги накара да се почувстват като в капан. Ограничаването на прегръдките може да накара питомеца ви да се почувства нервен или стресиран. За това обърнете внимание на езика на тялото му.

  • Да го будите

Винаги е добра идея да оставите спящо куче да дремва. Ако започнете да го разклащате или да го викате по име, то ще се събуди, но това мигновено ще доведе до повишаване на нивата на стрес.

Вижте още: 

10 начина как да заздравите връзката с кучето си

10 неща, които кучето ви предпочита да не правите

Виж още