3 нездравословни съставки в кучешките лакомства

кучешки лакомства Снимка: iStock

И зборът на подходящи лакомства за домашния ни любимец може да се окаже по-сложна задача, отколкото си мислим. На пазара има голямо разнообразие от продукти и всеки стопанин на четириного може да се обърка, търсейки идеалната „следобедна закуска“ за косматия си приятел. 

Най-важното, на което трябва винаги да обръщате внимание, независимо дали се касае за лакомства или за суха/мокра кучешка храна, е етикетът със съставките. Това, което влиза в тялото на вашето куче оказва огромно влияние върху здравето и благосъстоянието му, така че дори бисквитките, които му давате за поощрение при тренировките или между храненията, трябва да бъдат подбрани сериозно и отговорно. 

кучешки лакомстваСнимка: iStock

Въпреки че има много съставки в кучешките лакомства, които са едновременно вкусни и здравословни, има и други, които да избягвате на всяка цена. Без значение в каква форма или вид са – уверете се, че не се съдържат в бисквитките, които купувате за домашния си любимец:

Dogsandcats.bg
  • Царевица, пшеница и соя

Събрахме ги заедно, защото те на практика са доста взаимнозаменяеми. Всичко това са пълнители, което значи, че добавят много калории и фибри, които карат кучето ви да се чувства сито, без обаче да имат особена хранителна стойност. Някои четириноги изпитват трудност с преработването на зърнени продукти, други са алергични към тях или към соя.

кучешки лакомстваСнимка: iStock

Тези съставки допринасят за затлъстяването и потенциално развитие на диабет, тъй като са с високо съдържание на въглехидрати. Пълнителите обикновено присъстват в недотам качествените кучешки лакомства, при които често отсъстват достатъчно подходящи протеини, мазнини и други хранителни вещества. Което прави консумацията им излишна и вредна за домашния ви любимец.

  • Месни субпродукти

На теория те звучат дори здравословно – все пак произхождат от месо, нали? Местните субпродукти обаче не са точно месо, по-скоро това са остатъци от части от животни като кости, органи, кръв, крака, опашки, клюнове и др. Преработени, те попадат в кучешките лакомства, но по същество са нискокачествени местни продукти, които не бихте купили нито за себе си, нито за косматия си приятел при нормални обстоятелства. Ако вие не искате да ги ядете – защо бихте ги дали на кучето си? 

кучешки лакомстваСнимка: iStock

  • Консерванти

Много хора се опитват да се хранят здравословно, избирайки естествени продукти, които не съдържат консерванти. За съжаление, много от тези вредни съставки намират място в храните за домашни любимци. 

Най-често срещаните консерванти в храната за кучета са BHA, BHT, Етоксихин и Пропил Галат. 

BHA (Butylated Hydroxyanisole) и BHT (Butylated Hydroxytoluene) са забранени за консумация за хората в редица страни, но все още са разрешени в Съединените щати. Това са известни канцерогени, които се свързват с развитие на рак при човека. 

За Пропил Галата (Propyl Gallate) все още няма достатъчно проучвания, които да гарантират, че използването му е безопасно, а Етоксихинът се свързва с потенциално увреждане на бъбреците и черния дроб при хората, синдром на имунна недостатъчност, слепота и левкемия. 

кучешки лакомстваСнимка: iStock

Каквато и да е причината за добавяне на тези съставки, те трябва да се избягват на всяка цена не само в лакомствата, но и в храна, която купувате на домашния си любимец. Има много здравословни и естествени консерванти, които няма да навредят на кучето ви.

Откриването на перфектното лакомство за домашния ви любимец е известно предизвикателство, особено при кучета, които се радват на всичко. Опитайте се да избягвате изброените съставки и ще сте една крачка напред! 

Не забравяйте – ако не сте сигурни в дадено лакомство, спестете го на четириногия си приятел. Вместо това го почерпете с някоя от „безопасните“ човешки храни. А защо не – с някой плод или зеленчук – отново от „разрешените“. Някои стопани пък залагат на креативността – защо не опитате да направите собствени здравословни лакомства за кучета? 

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още: 

3 човешки лакомства, които да споделим с кучето си

6 идеи за здравословни лакомства за кучето ви

Виж още