3 основни причини защо Хъскитата вият

хъски вие Снимка: iStock

К учетата са известни с това, че вият. Безспорно това е очарователен начин на комуникация помежду им. А ако имате Сибирско хъски у дома, то може би сте установили, че представителите на породата са по-гласовити и вият по-често, отколкото други четириноги. 

Защо Хъскитата вият?

Много кучета вият, но Сибирското хъски е една от породите, които са известни с това. Отговорите на въпроса защо го правят, са различни. Ето някои от най-често срещаните от тях.

  • Тревожност

Една от основните причини кучето ви да вие е, че изпитва безпокойство при раздяла. Хъскитата са лоялни домашни любимци, чиято история като работни кучета означава, че те обичат дългите часове игра, упражнения и физическа активност. Ако косматият ви другар не получава възможност да изгори енергията си, той ще я насочи към други дейности. Една от които е виенето. 

хъски виеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Другият фактор, който води до безпокойство при Хъскитата, е неспособността им да се социализират. Те са привързани кучета, но рядко създават нови приятелства навън, което води до дистрес, изразен най-често чрез вой.

Сред другите признаци на безпокойство при Хъскитата, които можете да забележите са: разрушително дъвчене, изпускане у дома, хленчене.

Много собственици на Хъскита споделят, че забелязват прояви на тревожно поведение у питомеца си, непосредствено преди да тръгнат за работа. И е също толкова вероятно да ги забележите при завръщането си. Това е така, защото домашният ви любимец е толкова облекчен, че сте у дома, че рязкото му успокоение се проявява като свърхвъзбуда. 

хъски виеСнимка: iStock

  • Основен здравословен проблем

Друга често срещана причина, поради която Хъскитата вият е, че кучето страда от здравословен проблем. 

Сибирските хъскита са сред породите кучета, които като цяло се отличават с добро здраве. Но те са предразположени към няколко генетични заболявания, включително наследствени проблеми с очите и дисплазия на тазобедрената става. Въпреки че нито едно от тези състояния не е изключително за Хъскитата, те са по-склонни да ги изпитат в сравнение с други четириноги. 

хъски виеСнимка: iStock

  • Виенето: Знакът на щастливото Хъски

Щастливият вой на Хъскитата обикновено се появява, когато се съберат отново с членовете на семейството си или видят някой четириног другар в близкия парк. Трудно е да се опише този весел вой, освен да се каже, че звучи различно от този, предизвикан от тревожност, страдание, болест или нещастие.

Подобно на бебетата, Хъскитата са способни да издават много и различни звуци, когато вият, а стопаните им бързо се научават да разпознават емоциите зад тях.

Сред другите признаци на кучешко задоволство, можете да забележите, че вашето Хъски: маха с опашка; мърда задните си части; цялостната поза на тялото му е отпусната.

хъски виеСнимка: iStock

Тонът, с който Хъскито ви вие, също може да ви каже много за настроението му. Ако има доволство, той е по-висок, докато ако нещо го боли, изпитва дискомфорт или тревожност – той е по-нисък. 

Хъскитата вият по различни причини. Начинът, по който се справяте с проблема, зависи от това какво го причинява на първо място. И дали като цяло го намирате за проблем. Контекстът е всичко в тези ситуации. Така че, обърнете внимание кога и колко често Хъскито ви вие. А след това можете да започнете да оформяте план за това как да се справите с проблема, като същевременно поддържате домашния си любимец щастлив и здрав.

Вижте още: 5 любопитни факти за Сибирското хъски

Виж още