5 любопитни факти за Сибирското хъски

сибирско хъски Снимка: iStock

С ибирското хъски е едно от най-популярните кучета, предпочитани от стопани за отглеждане в градска среда. Макар че биха се чувствали чудесно и в къща с двор, Хъскитата са може би най-известни с невероятните си умения за теглене на шейни. Те наистина са отлични работни кучета, които в миналото са отглеждани като първи помощници на хората в Сибир. В същото време днес те са предпочитани заради сладкия си и красив външен вид, дружелюбен характер и лоялност. 

хъскиСнимка: iStock

От отличителния им, близък до този на вълк външен вид, до яркосините им очи и завладяваща история – има какво да научим от тези четириноги!

Dogsandcats.bg

Независимо дали вече сте собственик на представител на породата или обмисляте да си вземете Хъски – със сигурност ще искате да знаете тези 5 невероятни и любопитни факти за тези кучата: 

  • Хъскитата се раждат със „зимна“ козина

Тъй като произхождат от Сибир – място, прочуто с ниските си температури и студен климат, Хъскитата се раждат подготвени за тежкото зимно време. Те имат двойна козина, състояща се от много дебел и плътен къс подкосъм, който им помага да запазят телесната си топлина. Над него имат водоустойчив външен слой – за допълнителна защита. Бадемовидните им очи пък, им помагат да се ориентират по-добре при силната слънчева светлина, която се отразява в снега. Какво още? Техните дълги опашки, подобни на мек и пухкав храст могат да им послужат като нещо, подобно на шал, който да увият около муцуната си, докато спят – за допълнителен комфорт и топлина.

сибирско хъскиСнимка: iStock

  • Хъскитата са чудесни другарчета за джогинг

Може и да не ви изглежда, че са особено енергични, но всъщност тези четириноги имат нужда от много упражнения, за да са във форма. Хъскитата с радост биха се включили в спортовете, които практикувате всеки ден, като джогингът с вас в парка би им доставил истинско удоволствие! Важно е да започнете с тренировките бавно, за предпочитане е през по-хладни дни с по-ниска влажност. Плътните палата на тези кучета ги правят изключително податливи на прегряване, за това – въздържайте се от по-активно бягане през летните месеци. 

сибирско хъскиСнимка: iStock

Вижте още: Как да научите кучето да тича с вас в парка

  • Повечето Хъскита имат сини очи

Сините очи се срещат рядко при повечето породи кучета. Много от Хъскитата обаче се раждат с ярко или светло сини очи. При тази порода е разпространена и хетерохромията, която води до две различни по цвят очи. За това и можете да видите тези четириноги с едно синьо и едно кафяво или зелено око. И това е съвсем нормално.

кучетаСнимка: iStock

  • Хъскитата са много приятелски настроени кучета

Въпреки видимите си прилики с вълците, Хъскитата са невероятно дружелюбни по природа. Ако си търсите пазач или четириного, което да охранява дома и имуществото ви – ще трябва да ви разочароваме. Защото тези пухкави животни са прекалено приятелски настроени към непознати. Те по-скоро биха се зарадвали на крадец, отколкото да го уплашат или прогонят. Нежният им, забавен и кротък нрав ги прави чудесен избор за семейно куче и компания на по-малките членове на семейството ви.

сибирско хъскиСнимка: iStock

  • Хъскитата имат невероятен метаболизъм

Има един факт за представителите на тази порода, който дори науката все още не може да обясни: Как е възможно Хъскитата да спринтират с часове, без необходимост от храна или вода и без да хабят запасите от мазнини в тялото си? Как изгарят толкова много калории, без да използват резервите си? Тайната им може би се крие в способността на тези четириноги да регулират ефективно метаболизма си. 

За сравнение: Ако ние, хората, бягаме с часове без никакъв източник на енергия, ще се уморим доста бързо и ще се наложи в даден момент да спрем за почивка. Хъскитата обаче са били отглеждани с идеята да бягат на дълги разстояния с минимални запаси от храна. Това им е помогнало да контролират телата си така, че да са максимално издръжливи. И макар това обяснение да звучи логично – все пак е доста невероятно, нали?

сибирско хъскиСнимка: iStock

Много и различни са причините да изберете представител на породата Сибирско хъски. Дали ще е някой от изброените по-горе факти или това, че те са безкрайно кротки, спокойни животни, верни приятели на цялото семейство, а меката им козина сякаш е създадена за галене и прегръдки. Факт е обаче, че тези кучета са особено популярни – и има защо! 

Виж още