3 причини защо осиновяването на куче е точно за вас!

куче приют Снимка: iStock

О синовяването на куче е едно от най-благородните неща, които можете да направите! Така давате втори шанс на някое четириного да получи любящ дом и семейство, а радостта, която това съжителство ще донесе във всеки ваш ден… Тя не може да се сравни с нищо! 

Въпреки че звучи като нещо чудесно, все още има хора, които таят резерви, свързани с осиновяването на домашен любимец от приют - дали заради множеството разпространени митове и недотам доказани твърдения. 

кучеСнимка: iStock

Най-често притесненията на бъдещите собственици са свързани с факта, че тези четириноги идват с малко или никаква известна история, освен мястото, където са били открити, преди да се озоват в приюта. Някои се притесняват, че кучетата, които попадат в приюти са изоставени от предишните си семейства поради лошо или агресивно поведение. Този мит освен далеч от истината, силно омаловажава и влиянието, което самите стопани имат върху дресурата и държанието на домашните си любимци. В повечето случаи всичко зависи от времето и усилията, които влагате в обучението на питомеца си, от това колко добре неговата личност се вписва в начина ви на живот и най-важното - любовта, която му давате!

Dogsandcats.bg

Вижте още: 5 най-популярни мита за кучетата от приют

Предлагаме ви заедно да разгледаме три причини защо имате нужда да осиновите куче – още днес! Не отхвърляйте тази мисъл с лека ръка, дайте си време, преди да отидете при развъдчик и се замислете, защото тези четириноги:

  • Ще ви обичат и то много!

Наистина няма нищо толкова силно като обичта на осиновеното куче! Много от тези четириноги знаят от собствен опит какво е да си прокуден, изоставен, без храна и подслон. Някои идват от ужасяващи места, където са ги малтретирали ежедневно. За това и вашият любящ дом за тях е най-доброто нещо, което някога са познавали. Бъдете сигурни – ще са ви благодарни за всичко това цял живот!

куче от приютСнимка: iStock

  • Те са чудесни домашни любимци

Няма причина да давате цяло състояние за дизайнерско или чистокръвно куче, ако просто искате верен спътник, с когото да споделяте дните си! За съжаление, приютите у нас са пълни с косматковци, които биха се радвали да бъдат ваш приятел и ще вършат всичко, заедно с вас – от гушкане пред телевизора, до джогинг в парка! 

Като цяло кучетата от смесени породи, каквито преобладават в приютите за осиновяване, се отличават с по-спокоен темперамент и по-малко здравословни проблеми, сравнени с чистокръвните поради генетични вариации. Освен ако нямате намерение да водите питомеца си на кучешка изложба или имате нужда от четириного, което изпълнява специфична задача (плуване, лов на плъхове и тн.), то осиновяването е чудесна алтернатива за вас!

кучеСнимка: iStock

  • Те се нуждаят от вашата помощ

За съжаление, в световен мащаб, а и у нас, в разгара на пандемията се случи едно интересно явление – мнозина решиха, че искат куче по време на изолацията. Заедно с вдигането на мерките обаче, си отиде и желанието на всички тези хора да отглеждат домашните си любимци. И всички те се озоваха в приюти и приемни домове.

За това, ако обмисляте или сте взели решение, че искате да присъедините още един член към семейството си, то отделете време, за да разгледате обитателите на приютите за животни във вашия град. Повечето от тях имат уебсайтове, където ще откриете актуална информация за кучетата (и котките), които си търсят нов дом.  

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Въпросите, които да (си) зададете при осиновяване на куче

5 грешки при осиновяването на куче, които да избегнете

 

Виж още