Въпросите, които да (си) зададете при осиновяване на куче

куче Снимка: iStock

О синовяването на куче от приют е едно от най-удовлетворяващите неща, които един любител на кучета може да направи. Понякога обаче, изборът може да бъде труден.

Приютите могат да бъдат стресиращи места за посещение – с много кучета, обитаващи сравнително малки, шумни пространства. Заобикалящата среда може да направи четириногите тревожни, депресирани или да предизвика у тях маниакално поведение. А всичко това прави трудно за непознат човек да определи какви са те всъщност.

За това е добре да се подготвите предварително за въпросите, които да зададете на служителите в приюта (а и на себе си), преди да изберете новия член на семейството си. Защото, както и преди сме споменавали – да имаш куче е ангажимент за цял живот.

Dogsandcats.bg

приют за кучетаСнимка: iStock

Въпроси, които да зададете ПРЕДИ да се срещнете с кучето

Когато стигнете до приюта, има някои основни въпроси, които да зададете на хората, които работят там. Желателно е това да се случи преди първата ви лична среща с избраното от вас четириного (ако сте го харесали онлайн, например). 

Имайте предвид, че невинаги отговорите, които ще получите, ще са тези, които очаквате. Приютите, които се фокусират повече върху контрола на животните, отколкото върху самото им осиновяване, може би знаят малко за питомците си. А има и служители, които толкова много искат да помогнат на кучетата да намерят нов дом, че може съзнателно или не, да ви спестят част от истината. Все пак това са въпроси, които си струва да си зададем.

кучеСнимка: iStock

  • Как кучето е попаднало тук?

Ако е намерено безстопанствено да се лута по улиците, това е всичко, което ще получите като информация. Обичайно може да няма и нищо общо със самото животно – преместване, развод, алергия… Или може би проблем с поведението?

Важно: Проблемите с поведението при кучетата са поправими – стига да сте подготвени за тях предварително.

  • Има ли кучето известни медицински проблеми?

Винаги трябва да сте наясно за медицинската история, която има бъдещият ви домашен любимец. Освен големи сметки за ветеринар, това знание ще ви помогне да бъдете по-добри стопани на животното.

кучеСнимка: iStock

  • Кое е най-хубавото и кое – най-лошото в характера и поведението на кучето?

Задавайки този въпрос, формулират така, ще научите повече, отколкото ако просто попитате дали животното се държи добре.

Въпроси, които да си зададете докато се опознавате с кучето

Дори и приютът да не разполага с много информация за питомците си, вие се опитайте да прекарате най-много време с четириногите, които ви интересуват. Освен това:

  • Застанете няколко крачки назад и наблюдавайте как кучето реагира на хората от персонала

Ако животното стои мирно и тихо, наблюдавайки какво се случва около него, значи вероятно сте намерили спокойно куче. В случай, че четириногото не реагира особено дори, когато към него се приближава някой, това може да е сигнал, че то не е приятелски настроено към хората. Би могло да е травмирано и да изпитва недоверие, или пък да е склонно към агресия. Този тип поведение може да значи и, че кучето не се чувства добре. За това – поинтересувайте се за здравословното му състояние. 

куче от приютСнимка: iStock

  • Без прибързани изводи

Както вече споменахме, приютите са стресиращи места – както за обитателите им, така и за потенциалните осиновители. За това може да отнеме известно време на четириногото да се отпусне, дори и след като го заведете у дома. 

  • Скача ли, а дали лае?

Доста е вероятно четириногото да е просто развълнувано да види човек. И това е добър знак! Да, ще се наложи последвало обучение, но поне можете да сте сигурни, че бъдещият ви домашен любимец е приятелски настроен към вас. А това е едно добро начало!

  • В коя част на клетката стои кучето?

Ако животното стои в задната част на развъдника (клетката), в най-лошия случай това значи, че се страхува от хора. Имайте предвид, че плашливите четириноги имат нужда от търпение и сериозно обучение, а ако се почувстват застрашени – могат или да избягат (за да се скрият), или да се опитат да нападнат. Въпреки това – възможно е животното да стои най-отзад, защото не се чувства добре или е депресирано. За това– задайте някои въпроси на персонала на приюта: Отдавна ли животното е при тях? Дали случайно бившият му собственик не е починал и то не скърби? Ако е така, може би четириногото е просто тъжно, а не непременно – неприветливо.

куче от приютСнимка: iStock

След като вече сте избрали кучето си…

Време е да се опитате да се опознаете – макар на начално ниво, с бъдещия си космат другар. Като начало – можете ли да го накарате да ви обърне внимание? Точно като нас, кучетата предпочитат някои хора пред други. А приютите са разсейващи места, както вече споменахме неколкократно. Въпреки страничните шумове и фактори – ако успеете да привлечете вниманието на четириногото, дори за няколко минути – това е добър знак!

Щом животното се приближи достатъчно до вас – потупайте го нежно по гърба. И го наблюдавайте – ако приема с радост жеста ви, значи нещата се развиват добре! И обратното – ако се смути, замръзне, отдалечи се или изръмжи, това значи, че или не обича да бъде докосвано, или като цяло не е свикнало с близостта на хора. 

кучеСнимка: iStock

  • Изведете кучето на кратка разходка

Кучето дърпа ли се или скача? Не бива да се тревожите твърде много – дори и това да е така. С подходящо обучение всичко ще се промени. Просто се уверете, че поне можете да го водите и контролирате. 

Ако животното лае, ръмжи или се хвърля напред към други четириноги или коли, не бързайте с изводите. Това може би значи, че не е било добре социализирано и изложено на света. Щом излезе от приюта, едно такова куче може да реагира агресивно към непознати хора и ситуации. За това си задайте въпроса – готови ли сте за много тренировки и социализация? Защото ако отговорът е отрицателен, по-добре е да продължите да търсите. 

  • Кучето се свива, крие ли се, замръзва ли и отказва да се движи?

Това може би значи, че то е срамежливо и страхливо. И при тази ситуация имайте едно наум, че ще се наложи обучение. И съществува реален риск, ако се почувства уплашено, такова куче да се опита да избяга. 

кучеСнимка: iStock

  • И накрая, направете проверка дали си пасвате

Изглежда ли ви, че кучето се чувства добре с вас? А вие как се усещате около него? Дава ли ви онова топло, комфортно и уютно усещане, като същевременно ви забавлява с жестовете и реакциите си? Ако да – то поздравления! Защото вече имате най-добър приятел, с когото ще прекарате много щастливи години задно!

Вижте още:

7 причини да осиновите възрастно куче

5 грешки при осиновяването на куче, които да избегнете

Виж още