Как са съхраним сухата кучешка храна за по-дълго време

суха храна за кучета Снимка: iStock

К огато става въпрос за даване на суха храна на кучетата, повечето собственици сме склонни да обръщаме по-голямо внимание на съставките, използвани за направата й, като рядко се замисляме дали я съхраняваме правилно. 

Въпреки че има по-дълъг срок на годност, подобно на човешката, кучешката храна, била тя и суха, променя вкуса, текстурата и цвета си с времето, особено ако е изложена на влага и екстремни температури.

Следователно, ако не я съхранявате правилно, тя може да се разгради и да граняса бързо, излагайки кучето ви на широк спектър от рискове за здравето. 

Dogsandcats.bg

куче хранаСнимка: iStock

За да си гарантирате, че сухата храна на косматия ви другар ще остане свежа за по-дълго време и по този начин приятелчето ви ще се наслади на оптималната й хранителна стойност, предлагаме ви някои идеи как да я съхранявате в дългосрочен план.

 • Дръжте храната в оригиналната й опаковка

Съхранявайте гранулите в оригиналната им опаковка след като ги отворите. Не забравяйте да я сгънете, защипете/закопчаете и да я поставите с херметически затворен контейнер. Повечето компании вече използват торби за опаковане от висок клас, снабдени с кислородна бариера, които са предназначени да блокират и влагата. Освен това, на оригиналната опаковка на храната се съдържа важна информация, която може да ви е необходима, за да поддържате гранулите свежи, включително – срок на годност. 

суха храна за кучетаСнимка: iStock

 • Винаги запечатвайте добре опаковката за съхранение

Уверете се, че затваряте плътно всяка торба или контейнер, където съхранявате останалата ви кучешка храна, за да предотвратите излагането й на влага и кислород – основните елементи, които ускоряват скоростта на разграждането й. 

 • Използвайте в рамките на максимум 6 седмици след отваряне

Подобно на човешката храна, кучешките гранули също имат срок на годност. Трябва да имате предвид, че тази дата се отнася само до момента, в който торбата е запечатана. След като отворите пакета, срокът на годност става максимум 6 седмици. След изтичане на този период хранителната стойност на съдържанието става по-ниска. 

куче хранаСнимка: iStock

 • Винаги използвайте херметически затворени контейнери

Всеки контейнер, който използвате за съхранение на суха храна за кучета, трябва да има възможност да се затваря херметически, за да предпазва гранулите от окисляване, за да се запази свежия им вкус. 

 • Избягвайте да изсипвате кучешката храна директно в контейнера за съхранение

Има няколко риска, свързани с тази практика. От една страна, ако използвате пластмасов контейнер (ние препоръчваме да заложите на метален, порцеланов или стъклен), то той може да съдържа химикали, които лесно проникват в храната. Освен това, по този начин увеличавате риска от поява на акари и мухъл, които могат да причинят хранително отравяне. Остатъчните масла и мазнини от кучешката храна пък, могат да се утаят по стените и дъното на контейнера.

суха храна за кучетаСнимка: iStock

 • Можете да замразите част от храната

Ако ви е останала повече суха храна, отколкото вашето животинче може да консумира преди изтичането на срока й на годност, можете да я замразите за период до 6 месеца. За да сте сигурни, че ще запази вкуса си, уверете се, че сте я увили в подходяща за фризер торбичка или кутия. 

 • Огледайте внимателно контейнера за съхранение, преди да го използвате

Винаги проверявайте контейнера за съхранение на кучешката храна за вдлъбнатини или дупчици. Ако установите промяна в първоначалния му вид – по-добре е веднага да го смените. 

 • Изберете надежден контейнер за съхранение на храната

Стъклените и металните контейнери са по-добрият избор в сравнение с пластмасовите, когато става въпрос за съхранение на кучешка храна. Това е така, защото някои пластмаси могат да придадат нежелани миризми и вкус на гранулите. Освен това, тези кутии лесно могат да се надраскат, а по дъното им да се образува прорез или вдлъбнатина, които могат да приютят бактерии, които да замразят храната.

суха храна за кучетаСнимка: iStock

 • Поддържайте чисти съдовете за съхранение на храна на домашния ви любимец

Не се изкушавайте просто да допълвате контейнера с нова торба суха храна, стремете се да го почиствате между презарежданията, за да ограничите шансовете от разпространение на остатъчни масла и бактерии. Независимо от каква материя е направен той, мийте го с гореща сапунена вода или разтвор с бял оцет. Оставете го да изсъхне и едва след това го напълнете отново. Не забравяйте, че излишната влага може да доведе до поява на мухъл и плесен. 

 • Съхранявайте на закрито, хладно и сухо място

Най-доброто място за съхранение на сухата храна на домашния ви любимец е на закрито – на хладно и сухо място без влага и без пряк достъп на слънчева светлина. Високите температури могат да ускорят процеса на разграждане на хранителните вещества в гранулите. И не на последно място – уверете се, че мястото, което сте избрали, не е лесно достъпно за домашния ви любимец. 

суха храна за кучетаСнимка: iStock

 • Не смесвайте стара и нова храна

Не се изкушавайте да прехвърлите остатъците от един пакет с кучешка храна в чист контейнер с прясна. Правейки това, вие несъзнателно ще замърсите новата храна, тъй като е по-вероятно (ако тя е преседяла дълго), да съдържа микроби или бактерии. Най-добрият вариант е първо да дадете на кучето си старата храна и едва след това да отворите новата. 

 • Избягвайте да купувате големи количества суха храна за кучета от отворени контейнери/пликове

Всеки собственик на куче е купувал суха храна от близкия зоомагазин, където чувалите са отворени и подредени един до друг. Разбира се, в разнообразието няма нищо лошо, а и цените на този тип гранули са много достъпни. Факт е обаче, че е трудно да се определи съставът на такива храни, а и съществува риск от замърсяване с бактерии, насекоми и плесен. За това, не препоръчваме да купувате в големи количества от тях.

суха храна за кучетаСнимка: iStock

 • Избягвайте използването на изкуствени консерванти

Изкуствените консерванти могат да направят сухата храна за кучета по-дълготрайна. Въпреки това, рисковете, свързани с тези вредни химикали, далеч надхвърлят ползите от тях. BHA, BHT и ethoxyquin, които са едни от най-често срещаните видове консерванти за суха храна за кучета и се свързват с широк спектър от здравословни проблеми при четириногите. 

Вместо тях, следете за храна, в чието съдържание присъстват естествени консерванти като витамин С (аскорбинова киселина), витамин Е (смесени токофероли) или растителни екстракти като розмарин.

Как да разберем дали сухата храна за кучета се е развалила?

 • Проверете срока на годност върху опаковката;
 • Проверете самата храна за признаци на развитие на мухъл. Наличието на насекоми е индикация, че гранулите са били изложени на влага и бактерии;
 • Помиришете храната – странната миризма е знак, че гранулите са развалени;
 • Наблюдавайте реакцията на вашето куче – ако то отказва да яде, подуши я и се извърне или хапне съвсем малко, има голям шанс храната да се е развалила;

Не забравяйте, че вашият кучешки спътник има по-добро усещане за вкус и мирис, така че може да открие развалена храна по-бързо от вас.

Вижте още:

5 правила при смесване на суха и мокра кучешка храна

5 популярни заблуди за сухата храна за кучета

Виж още