3 възможни причини защо кучето ви ближе дупето си

куче задни части Снимка: iStock

Ч есто кучетата ближат дупетата си като част от обичайната рутина, свързана с почистването. Понякога обаче, когато това поведение стане прекомерно, не се счита за нормално.

Важно е да се абстрахирате от чистото неудобство, което предизвиква този навик на домашния ви любимец, защото освен непривлекателно за гледане, близането на дупето може да е показателно за наличието на здравословен проблем.

Защо кучетата ближат дупетата си?

Кучето ви може да започне прекомерно да ближе дупето си поради възпаление или раздразнение във въпросната зона. Въпреки че този дискомфорт може да се получи поради различни причини, всички те изискват посещение при ветеринарния ви лекар. 

Dogsandcats.bg
  • Анални жлези

Повечето собственици на кучета знаят, че питомците им имат анални жлези, разположени от двете страни на ректума на животното. Те обикновено се изпразват сами, когато кучето ви ходи по голяма нужда. Затрудненото им изпразване в следствие на по-редки изпражнения, анатомията на самата жлеза и канал, алергия или комбинация от трите, увеличава налягането. Кучетата го усещат под формата на дискомфорт и инстинктивно се опитват да изпразнят аналните си жлези сами. Най-често те правят това, като плъзгат дупето си по пода, дъвчат и облизват ректалната област.

куче задни частиСнимка: iStock

  • Чревни паразити

Кучетата са податливи на различни чревни паразити, като анкилостоми, камшичести червеи и тении. Те могат да доведат до редки изпражнения и диария, което може да раздразни ректалната област. Не забравяйте, че редките изпражнения могат да попречат на аналните жлези да се изцедят както трябва, което също води до напрежение в тази зона. А облизването се явява основният начин, чрез който животното се опитва да облекчи дискомфорта си.

  • Алергии и кожни инфекции

При кучетата алергиите се проявяват като сърбяща и възпалена кожа. Това може да включва и зоната около ректума на животното, а понякога – и аналните му жлези. Също така не е необичайно четириногите с кожни алергии да имат и вторични инфекции. Това може да влоши вече съществуващото възпаление и раздразнение. 

куче задни частиСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец страда от кожна алергия, това определено може да бъде фактори, допринасящ за облизването на дупето му.

Лечение на потенциалните проблеми, свързани с облизването на дупето на кучето

Ако смятате, че кучето ви облизва прекомерно дупето си, първото нещо, което трябва да направите, е да насрочите среща с ветеринарния си лекар. Независимо какво причинява ректалното дразнение при питомеца си, ще са необходими медикаменти за спиране на възпалението. Специалистът ще назначи план за лечение, като междувременно ще провери и аналните жлези на животното, за да се увери, че не са пълни и че съдържанието в тях е в границите на нормалното. 

куче задни частиСнимка: iStock

Ако основният проблем на кучето ви в крайна сметка е свързан с аналните му торбички, ветеринарният лекар вероятно ще предпише антибиотик, за да овладее възможната инфекция. В случай, че има необходимост, специалистът ще изстиска аналните жлези на животното на място. 

Чревните паразити могат лесно да бъдат диагностицирани с проверка на изпражненията. Повечето паразитни червеи отлагат микорскопични яйца в екскрементите на гостоприемника си, които могат да бъдат открити от специалиста. 

Кожните алергии могат да бъдат малко по-трудни за диагностициране. Кучетата могат да имат алергии, свързани с околната среда, хранителни непоносимости или и двете. Алергиите към околната среда имат сезонни обостряния, докато хранителните могат да се проявят целогодишно. Ако кучето ви има активно обостряне, включващо дразнене на кожата, възпаление и инфекция, ветеринарният ви лекар вероятно ще предпише лекарства за успокояване на сърбежа и лечение на инфекцията. 

куче задни частиСнимка: iStock

Във всеки случай, ако забележите, че кучето ви се облизва или дъвче дупето си натрапчиво, консултирайте се с ветеринарния си лекар. Макар обикновено да не се касае за нещо сериозно, специалистът може да ви помогне да стигнете до дъното на фиксацията на питомеца ви върху задните му части. 

Вижте още: 

Защо кучето влачи дупето си по земята

Проблеми с аналните жлези при кучетата

 

Виж още