4 ползи за вашето здраве от разходката на кучето ви

куче разходка Снимка: iStock

О ще щом погледнете каишката му, кучето ви насочва цялото си внимание към вас? Изправяте се, за да тръгнете към вратата, а домашният ви любимец някак магически вече се е озовал пред нея, размахвайки щастливо опашка. И идва логичният въпрос: „Искаш ли да идем на разходка?“, в отговор на който косматият ви другар започва да скача от радост!

куче човекСнимка: iStock

Ако имате четириного у дома, този сценарий със сигурност ви е добре познат. Защото фактите са си факти – много от кучетата не обичат нищо повече от това да изследват света навън на своята ежедневна разходка. 

Това е чудесна дейност, чрез която да поддържаме добрата им форма, като същевременно сме спокойни, че получават достатъчно физическа и умствена стимулация. Излизанията до близкия парк или градинка помагат за увеличаване на гъвкавостта на кучето ви, укрепват мускулите, намаляват риска от затлъстяване и други здравословни проблеми, като същевременно регулират движенията на червата. 

Dogsandcats.bg

От колко разходки се нуждаят кучетата?

Няма строго и общовалидно правило за това колко минути на ден активност е необходима на кучетата – това варира в зависимост от породата и възрастта на четириногото. Обикновено се смята, че

най-добрият вариант е да извеждате косматия си другар два пъти на ден, като всяка разходка е с продължителност от 30 минути до два часа.

Знаете ли обаче, че разходката на вашето куче може да предложи ползи и за вашето здраве? Четете надолу, за да научите четири начина, по които редовното извеждане на косматия ви другар може да е от полза за цялостното ви здраве и благополучие.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Силни мускули и кости

Едно от най-големите предимства на разходките на кучето ви е, че движейки се редовно, вие неусетно укрепвате мускулите и костите (както вашите, така и тези на домашния ви любимец). А това води до по-дълъг, щастлив живот и за двама ви!

Ходенето е фантастична дейност с ниско въздействие, която е отлична и за здравината на ставите. Научете четириногия си другар да ходи учтиво до вас на леко разхлабена каишка, за да се възползвате максимално от приятната си разходка заедно.

  • Помагат ви да заспите

Може би сте забелязали, че кучето ви ляга да си подремне почти веднага, след като се върне от разходка (е, и след като похапне, разбира се!). Това е така, защото упражненията са изморителни – за тях, но и за нас!

куче разходкаСнимка: iStock

Въпреки че възрастните хора не се нуждаят от толкова много сън, в сравнение с кучетата (на нас ни трябват между 7-8 часа, в сравнение с техните 12-14), проучванията показват, че ежедневните упражнения могат да подобрят качеството на съня ви през нощта. Когато тялото ви е приятно уморено, дори и след леко до умерено аеробно раздвижване, ще заспите по-лесно. 

Необходими са минимум 30 минути активност, за да се възползвате от това предимство.

  • Здраво сърце

Друга полза от ежедневното разхождане на вашето куче е подобряването на вашето сърдечно-съдово здраве. Или казано с други думи – здравето на сърцето и кръвоносните съдове. 

куче разходкаСнимка: iStock

Точно както упражненията ще помогнат за укрепването на останалите мускули в тялото ви, те също ще се отразят добре на сърдечния ви мускул, помагайки му да стане по-ефективен при изпомпването на кръв от останалата част от тялото. Подобреният кръвен поток намалява съсиреците, които могат да доведат до инфаркт. 

Още добри новини: не е необходимо ежедневните упражнения да се изразяват в тренировка за маратон, за да извлечете всички гореописани ползи за здравето си. Всъщност, разходките с косматия ви другар може дори да са по-добър вариант от интензивното натоварване, защото неговият заразителен ентусиазъм и нетърпение да излезе навън вероятно ще ви помогнат да се придържате към рутината с по-голяма лекота!

  • Стягате талията си

Вашето куче със сигурност няма да откаже разходка, колкото и пъти на ден да се случва тя. А ако имате допълнително време – още по-добре! Но да започвате деня си с няколко минути активно ходене е страхотна идея, защото ще помогне за загубата на тегло. Проучванията показват, че упражненията сутрин могат да накарат човек да направи по-здравословни избори през целия си ден, като това се касае и за други аспекти на живота му. Като, например, да избира пресни плодове и яйца за закуска, вместо палачинки с бекон.

куче разходкаСнимка: iStock

Сутрешната разходка в компанията на домашния ви любимец ще ви помогне да останете по-мотивирани, отколкото ако се упражнявате сами. А след като започнете да навлизате в рутината, дори няма да усетите как сте започнали да живеете по-здравословно и се движите повече през целия си ден!

Вижте още: 

5 неща, с които правите кучето си щастливо

8 начина да направите разходките с кучето по-забавни

 

 

 

Виж още