4 причини защо кучетата обичат да пият дъждовна вода

куче локва Снимка: iStock

П аничката с вода на кучето ви си стои пълна и сякаш то не се сеща да пие от нея особено често. Но ако навън е валял дъжд, четириногият ви другар не пропуска да пие от локвите. Нещо повече, колкото по-мътна е водата и колкото повече листа се носят по нея, толкова по-привлекателна сякаш е тя за питомеца ви. Ако ви звучи познато, то бързаме да ви успокоим – не сте единствени! 

куче локваСнимка: iStock

4 причини, поради които кучетата обичат да пият дъждовна вода

  • Интересен вкус

Какво бихте предпочели: Да пиете едно и също през целия си живот или да опитате различни напитки? Всички бихме избрали втория вариант. За това и не можем да виним кучетата си, че искат да изпитат вкусовите си рецептори, нали?

Тъй като домашните ни любимци пият обикновена вода всеки ден, когато забележат течност със странен мирис и вкус, те се изкушават да я опитат! За тях това е нещо ново и интересно. 

Dogsandcats.bg

куче локваСнимка: iStock

  • Липса на друга вода наблизо

Денят е приятен и топъл. Слънцето навън пече, а въздухът е влажен. Не сте се сетили да вземете вода за разходката с домашния си любимец. И по пътя ви има малка локва с дъждовна вода, спомен за дъжда, който валя преди няколко дни...

Ами защо не? Това е гледната точка на кучето ви. Ето защо понякога питомецът ви се изкушава да пие дъждовна вода – просто наоколо няма налична прясна. 

  • Интригуваща миризма

Не се ли чувствате поне малко гладни, дори ако току-що сте яли, когато някой готви нещо вкусно? Е, нещо подобно се случва и с домашните ни любимци. Според науката обонянието на четириногите е между 10 и 100 хиляди пъти по-силно от нашето. Представете си само колко разсейващо е това!

куче локваСнимка: iStock

Нека си го кажем – обикновената вода е скучна. А неутралната й миризма е нищо в сравнение с вълнуващия аромат на една дъждовна локва. Нищо чудно, че кучето ви не може да устои!

  • Естествено любопитство

Любопитството е част от личността на кучето ви. Без значение от породата или размера им, четириногите са като космати детективи – те обичат да изследват света около себе си. Малко са нещата, които не са интересни за едно куче. Трева, пощальон, локви, дупето на друго четириного... Вашият домашен любимец е заинтригуван от всичко!

куче локваСнимка: iStock

Безопасно ли е кучето ви да пие дъждовна вода?

Дъждовната вода не е безопасна за пиене. Пиенето от локвите на земята включва различни рискове – мръсни, химически оттоци (включително антифриз), масло, животински изпражнения, мъртви насекоми, бактерии, отпадъци и боклук.

Може ли кучето ни да се разболее от пиене на дъждовна вода?

Да, възможно е кучето ви да се разболее от пиене на дъждовна вода. Някои от най-честите инфекциозни заболявания включват лептоспироза, Е. Coli, Giardia и Salmonella.

куче локваСнимка: iStock

Дори кучето ви да не се сдобие с нито една от тези бактерии, мръсната вода може да му причини стомашни болки и да повлияе на апетита му за дни напред.  Като цяло, няма нито едно предимство за кучето ви от пиенето на дъждовна вода. Но, разбира се, четириногите ни другари не разбират това.  

Как да спрем кучето си да пие мръсна дъждовна вода

Ако кучето ви пие дъждовна вода, когато сте на разходка, има някои неща, които можете да направите. Като начало:

  • Избягвайте очевидните локви и местата, където е вероятно да има такива (паркинги, градинки, междублокови пространства).
  • Винаги носете прясна вода със себе си, за да може питомецът ви да се хидратира при нужда.
  • Научете домашния си любимец на команди за подчинение, за да можете да привлечете вниманието му обратно към вас, когато започне да инспектира локвите по пътя си.
  • Ваксинирайте кучето си за по-добра защита.

куче локваСнимка: iStock

Да ограничите достъпа на кучето си до локвите и дъждовната вода е най-доброто, което можете да направите. Не забравяйте, че това е в интерес на животното и няма да му навреди. Да, възможно е питомецът ви да бъде разочарован, че няма да получи шанс да поиграе с „интересната вода“, но бързо ще насочи вниманието си към нещо друго.

В заключение, кучетата намират дъждовната вода за очарователна, защото има различен вкус и мирис в сравнение с нормалната, до която имат достъп всеки ден. Въпреки това, пиенето от локвите не е препоръчително и дори може да бъде опасно, тъй като в нея се съдържат бактерии, химикали, животински изпражнения, мъртви насекоми и др.  

Вижте още:

Защо някои кучета не обичат дъжда

5 опасности за кучетата, свързани с пролетните дъждове

Една прекрасна разходка с куче в дъждовен ден

 

Виж още