Защо някои кучета не обичат дъжда

куче дъжд Снимка: iStock

Н авън вали, а кучето ви отказва да отиде на разходка, макар да е дошло обичайното му време за излизане. Докато някои четириноги изглеждат привлечени от водата, независимо дали става въпрос за кална локва или лека пролетна буря, други правят всичко възможно по силите си, за да се запазят сухи. И независимо колко е пълен пикочният им мехур, дори лекият дъждец е достатъчен, за да ги задържи вътре. 

Ако това звучи точно като вашето куче, то вече знаете какво предизвикателство може да се окаже тази неприязън на някои домашни любимци към дъжда. А, бъдете сигурни, където и да живеете, в един момент непременно ще завали. 

куче дъждСнимка: iStock

Ето няколко възможни причини, които обясняват поведението на кучетата, които нямат желание нито да танцуват, нито да излизат под дъжда. И как да им помогнем да се справят с откровената си неприязън, свързана с времето.

Dogsandcats.bg
  • Нека не забравяме, че все пак е неприятно да те вали

Чадърите са измислени с причина! Не е забавно да те завали порой, нали? В крайна сметка, дори и в началото да е забавно, в крайна сметка се оказвате мокри, студено ви е, а усещането дъждът да удря лицето ви, капейки върху главата е досадно. 

Макар косматите ни другари да са по-непретенциозни, когато става въпрос за комфорт, на много от тях не им допада да излизат под дъжда именно, защото е дразнещо. Дори кучетата, които първи скачат в басейна, не обичат дъжда. Не защото не обичат вода, а защото постоянното капене по главата, ушите и гърба им се вижда досадно.

куче дъждСнимка: iStock

  • А вие обичате ли дъжда?

Кучетата често копират поведението на стопаните си, особено в случаите, когато нещо не им допада. В случай на страховита дъждовна буря четириногото може да се научи да мрази дъжда, защото е наблюдавало собственика си да изразява подобни чувства. 

Ако вие изпадате в тиха (или не чак толкова) лудост, когато чуете първите признаци, че навън се разразява буря, като тичате наоколо, затваряйки прозорци и местейки неща от терасата вътре, четириногото ще улови емоциите ви. А мърморенето (често на по-висок от необходимия тон) относно лошото време, за вас може да е половинчато, но кучето ви го приема съвсем сериозно. 

  • Отрицателни асоциации

Освен реакцията на собственика си, кучето може да развие и собствени негативни асоциации към дъжда. Ако животното се бои от гръмотевични бури, например, то бързо научава, че дъждът често е предшественик на тези страшни бумове. Може да е нужен само лек ръмеж, но споменът за дъжда по време на буря е достатъчен, за да изнерви животното.

куче дъждСнимка: iStock

  • Чувствителност към шум

Възможно е не самият дъжд да е това, което предизвиква неприязън у домашния ви любимец – може да е самият звук. Ако навън има порой, то той може да бъде доста силен, а нервните кучета или тези с чувствителност към шум могат да реагират отрицателно дори и на най-слабите звуци на капчиците, удрящи се по твърда повърхност.

Дъжд по прозорците, покрива, дори чадъра ви - това може да накара кучето да се изнерви достатъчно, за да иска да стои възможно най-далеч. 

Любопитен факт е, че о

коло 20% от всички кучета развиват фобия към звуци, но не само тези от фойерверки и гръмотевични бури ги тревожат. Сред потенциалните дразнители са и шумоленето на листа, вентилатори по тавана и дори гънките на торбите с боклук. 

Как да помогнем на куче, което мрази дъжда?

В слънчеви дни неприязънта на кучето ви към дъжда е лесна за омаловажаване. Изглежда става важна само, когато прогнозата за времето предвещава цял дъждовен уикенд, например. Ако вашето куче отказва да излезе навън в дъжда, дори когато цял ден не е ходило по малка нужда, ще трябва да намерите решение. Ето няколко идеи:

  • Подгответе подходящо оборудване

Вие не обичате да излизате под дъжда без нещо, с което да се покриете, нали? Е, вашето куче също заслужава собствен комплект за защита, не мислите ли? Понякога един дъждобран може да реши проблема, тъй като ще запази козината му суха, а прилепналата качулка или шапка ще защити главата и ушите му от дъждовните капки. 

куче дъждСнимка: iStock

Обувките също са добър вариант при четириноги, които не обичат да мокрят лапите си. Но ако вашият питомец не е от типа, който толерира подобни аксесоари, снабдете се с достатъчно голям чадър, който да покрие и двама ви. 

  • Играйте в комбина

Страхливите кучета търсят подкрепа и успокоение в стопаните си. Ако се опитвате на всяка цена да изгоните животното през вратата, докато вие си стоите на сигурно и сухо вътре, то все едно му казвате, че е само. Да се окажат сами в неудобна ситуация обикновено само ще засили неприязънта на кучето ви към дъжда. И обратното – ако изведете питомеца си навън под дъжда, вие му изпращате съобщението, че: „Хей, и аз съм тук, с мен си в безопасност!“.

  • Стартирайте водна десенсибилизация

Десенсибилизирането на вашето куче към дъжда трябва да бъде бавен процес, пълен с положително подсилване. Както споменахме, необходимо е да забравите за методи като избутване на четириногото през вратата с цел да излезе, за да свърши нуждите си. Това само ще го травмира допълнително. 

куче дъждСнимка: iStock

За да свикнете животното с водата, можете да го изведете навън след като е валяло. Можете да опитате да го нахраните на мократа трева или да поиграете с топка, за да създадете положителни асоциации с усещането за влажен терен.

Вижте още: 

Защо кучетата се страхуват от гръмотевици

Навън вали, а кучето ви отказва да се изходи

Виж още