5 опасности за кучетата, свързани с пролетните дъждове

куче дъжд Снимка: iStock

С илните и изненадващи пролетни бури могат да объркат всеки ден. И дори да се намесят в обичайната рутина на нашите кучешки другари.

Дъждовното време води до мокри разходки, намалени упражнения и липса на време за игри на открито. Но не само, че са неприятни и определено не носят добро настроение, всъщност дъждовните бури често могат да доведат до непредвидени опасности и проблеми за нашите космати приятели.

Ето някои неща, които е добре да имате предвид, когато извеждате домашния си любимец под дъжда. 

Dogsandcats.bg
  • Ниска видимост, светкавици и гръмотевици

Дъждовните бури често идват с мъгла, проливни дъждове, гръмотевици и светкавици – всички те водят до намалена видимост и поява на внезапни, неочаквани шумове. Силните гръмотевици могат да стреснат домашния ви любимец, а първосигналната реакция на повечето четириноги при подобни случаи, е да се отскубнат от каишката си и да се опитат да избягат. Така кучето ви лесно мое да се изгуби, а като „бонус“ – за вас става трудно да го видите, поради лошите условия. 

куче дъждСнимка: iStock

Възможни са и удари от мълния, макар и рядко, и обикновено са фатални. Винаги избягвайте дългите разходки по време на дъждовни бури, тъй като мълнията се привлича от метал (включително чадъри).

Вижте още: Защо кучетата се страхуват от гръмотевици

  • Локви

Повечето кучета обичат да си играят в локвите. За съжаление, в тях освен непринудено забавление, се крият и вредни за домашните ни любимци бактерии и токсини. Най-често срещаните от тях са лептоспироза, гиардия (Giardia), пестициди и етилен гликол (антифриз). 

Вижте още: 3 опасности, които локвите крият за кучетата ни

Ако навън има останали локви от скорошна (или продължаваща) дъждовна буря, дръжте кучето си далеч от тях, за да избегнете всякакви рискове, свързани със замърсената вода. При прибиране у дома, задължително подсушете лапите на четириногия си другар със суха кърпа.

куче дъждСнимка: iStock

  • Гъби

Въпреки че не всички гъби са токсични при поглъщане, много разновидности могат да бъдат силно отровни - и може да бъде трудно да се разбере кои гъби са годни за консумация и кои са токсични. Отнасяйте се към всяко поглъщане на гъби като към възможна опасност и наблюдавайте кучето си внимателно по време на разходки.

Клиничните признаци на отравяне с гъби при кучета включват: Летаргия, хиперактивност, лигавене, треперене, разстройство, гърчове, липса на координация. Те зависят от вида на погълнатата гъба и количеството, като могат да се появява в рамките на минути до часове. 

куче дъждСнимка: iStock

Вижте още: Подушва ли кучето отровните гъби и какви са симптомите на натравяне

Гъбите са склонни да растат в гористите райони и на усойни места в парковете в града през пролетта и ранната есен.

  • Жаби 

Повечето видове жаби са нетоксични, ако бъдат погълнати или подушени от куче, но голяма част от тях произвеждат определен вид токсин, който им служи за защита. И макар че той не е в големи количества, все пак може да причини обрив и дразнение на косматия ви другар. 

куче дъждСнимка: iStock

  • Пневмония

Излагането на студено и влажно време за дълги периоди може да доведе до възпаление на дихателните пътища. То прави кучетата по-податливи на бактериална инвазия на дихателните пътища - известна още като пневмония. По-застрашени са кутретата и младите четириноги, по-възрастните домашни любимци, тези със системни заболявания или с отслабен имунитет. Важно е да подсушите кучето си с кърпа веднага щом се приберете от дъждовна разходка и да му осигурите топла и суха зона, където да си почине.

Клиничните признаци на пневмония при кучета включват: летаргия, секреция от носа и очите, кашлица, хрипове, намален апетит, треска, затруднено дишане (ако белите дробове са силно засегнати)

Ако забележите някой от тези признаци, незабавно заведете кучето си на ветеринарен лекар за преглед. Пневмонията може да бъде фатална, ако не се лекува.

куче дъждСнимка: iStock

Въпреки че има редица опасности, свързани с дъждовното време, кучетата все пак се нуждаят от ежедневните си разходки и упражнения. Опитайте се да ограничите времето за игра навън, като наблегнете на забавленията вътре, а когато трябва да изведете кучето си, винаги наблюдавайте внимателно вашия домашен любимец, за да го спрете да пие от локви, да яде растения или да намира жаби, които любопитно да оближе. Превенцията е много по-ефективна, отколкото справянето с проблемите, причинени от дъждовното време в по-късен етап.

Виж още