4 причини защо кучетата разтръскват отривисто глави

куче разтръскване Снимка: iStock

О тривистото и енергично разтръскване на глава е повече от сладък жест на домашните ни любимци. Обикновено той има определена цел. И ако се случва често, то може нещо с четириногия ви другар да не е наред. 

Тъй като нямат противоположни палци, нашите космати другари трябва да разчитат на други начини да се почешат или да премахнат нещо, попаднало в ушите им, нали? Дали обаче това е основната причина за разтръскването на главата? Специалистите са категорични – през повечето време, да.  

куче разтръскванеСнимка: iStock

Най-често тръскането на главата при четириногите може да е предизвикано от кацане на буболечка някъде по нея, малко вода, попаднала в ухото след плуване или всичко подобно. Да, факт е, че

Dogsandcats.bg

домашните ни любимци могат да потъркат ухо с лапа или да отъркат муцуната си в земята, но няма нищо толкова ефикасно, колкото бързото и силно разклащане на главата. 

Понякога обаче, е възможно да има някои медицински причини за това поведение на кучето ни. 

Какво значи, ако кучето ни клати глава твърде често?

Разклащането на главата обикновено е доста ефективно, така че ако забележите, че домашният ви любимец повтаря движението отново и отново, само с кратки паузи между отделните разклащания, вероятно има проблем и прегледът при ветеринарен лекар е добра идея. 

куче разтръскванеСнимка: iStock

Ето някои възможни медицински състояния, които карат кучетата да клатят глави често.

Инфекция на ухото

Ушните инфекции са често срещани при кучетата. Типичните причини за появата им включват влага, дрожди и бактерии, ушни акари и алергии. Сред другите признаци на инфекция, които може да забележите, са:

  • Вашето куче постоянно клати глава и се опитва да почеше ушите си;
  • Миризлив секрет, идващ от ушите, обикновено кафяв, зелен или жълт на цвят;

Ако забележите някои от тези признаци, потърсете незабавно лекарска помощ, за да спестите допълнителни болки и дискомфорт на животното. Важно е да не губите време, защото този тип възпаления прогресират бързо. 

куче разтръскванеСнимка: iStock

Натрупване на ушна кал

Друга причина, поради която кучетата разтръскват главите си е, че има твърде много ушна кал, което може да бъде неудобно за тях, тъй като блокира въздушния поток, а може да бъде и предшественик на инфекция. Най-лесният начин да установите дали се касае за този проблем, е просто да подушите ушите на домашния си любимец. Ако освен неприятна миризма, забележите и кафяви петна, но без дразнене на кожата или отделяне на секрет, време е да почистите ушите на животното.

Вижте още: Как да почистим ушите на кучето си

Алергии

Някои кучета страдат от алергии, които се отключват от различни фактори на околната среда и набези от паразити като бълхи и кърлежи. Четириногите могат да имат и непоносимост кум определени храни, макар тези алергии да са като цяло по-редки. 

куче разтръскванеСнимка: iStock

Вижте още: Какви алергии могат да имат кучетата

Ако вашето куче проявява и други симптоми, освен клатенето на глава, като прекомерно облизване на лапите, чесане, диария и обриви, вероятно е време да позвъните на ветеринарния си лекар и да насрочите тест за алергии. 

Неврологични разстройства

Понякога кучетата поклащат или накланят глави неволно, което може да е индикация за неврологични разстройства. Сред другите симптоми, които подсказват за по-сериозно здравословно състояние, са необичайна подходка или накуцване, изкривяване на лицето, загуба на равновесие и скимтене от болка. 

Различно ли е клатенето на главата от „разклащането“?

Освен бързото поклащане на глава, друго нещо, което някои кучета правят, е да се отърсват. Това действие се характеризира с разклащане на цялото тяло, заедно с главата и представлява техника, която четириногите използват за нулиране на всякакъв вид стресова или напрегната ситуация. Или казано с други думи – така домашните ни любимци се успокояват. 

куче разтръскванеСнимка: iStock

Можете да видите това често, когато две кучета се срещат за първи път, тъй като новото запознанство може да направи четириногите малко тревожни. Така че – след задължителното подушване и двете животни може да се отърсят. Енергичното разклащане на тялото, от главата до опашката на кученцето, може да се прояви и по-време на игра, след дълга разходка, возене с кола или когато сте заобиколени от нови хора.

Вижте още: 

Кога кучето крие муцуната си с лапи

Защо кучетата обичат да се търкалят в мръсотията

 

Виж още