4 причини защо кучето ви не проявява интерес към храната си

куче храна Снимка: iStock

З а много кучета времето за хранене е един от най-вълнуващите моменти от деня. Понякога всичко, което е необходимо на домашния ни любимец, е звукът на гранулите, удрящи се в купичката му, за да започне да маха щастливо с опашка или да започне да отделя слюнка в очакване на яденето си.  

При някои четириноги обаче, нещата невинаги са толкова прости. Понякога кучето просто не иска да яде – нещо, което може да бъде доста объркващо и дори притеснително за стопаните му. 

куче хранаСнимка: iStock

Защо кучето ми не яде?

Когато кучето ви се мръщи на паничката си, лесно е да предположите най-лошото. Според ветеринарни лекари обаче, често четириногите са придирчиви и действат избирателно по отношение на съдържанието на паничката си, водени от различни подбуди. Може да не им допада храната им, например. Или да имат болезненост в устата си, което да прави дъвченето дискомфортно и нежелателно.

Dogsandcats.bg

И така, ако и вашият домашен любимец не проявява особен интерес към храната си, може би се питате – какво стои зад лошия апетит на животното? Разбира се, винаги е добра идея да се консултирате с ветеринарния си лекар, ако сте загрижени или смятате, че нещо здравословно с кучето ви не е наред. 

куче хранаСнимка: iStock

Ако сте изключили основните медицински състояния и заболявания, предлагаме ви заедно да разгледаме четири от най-честите причини за лошото и придирчиво хранене при четириногите ни другари. Заедно с някои предупредителни знаци, за които да внимавате:

  • Стрес

Стресът може да играе съществена роля в нежеланието на вашето куче да се храни. Понякога, ако нивото на тревожност на четириногото е достатъчно високо, „всички други мотиви (включително глад) се деприоритизират, а целият фокус се насочва към готовност за реакция към потенциална заплаха“, смятат специалистите. 

Всяко куче е различно, за това и някои домашни любимци са по-податливи на стресови фактори от други. Така че, ако косматият ви другар не яде, първо проверете дали има нещо, което може да му причинява ненужен стрес, като например – остава твърде за дълго сам, има промяна на средата или нов член на семейството ви. 

куче хранаСнимка: iStock

Дори и нещо съвсем просто като нова купичка за храна или лека смяна в рутината, може да е достатъчна, за да откаже питомеца ви от яденето му. 

  • Болка

Ако кучето ви не яде, потърсете допълнителни признаци, като прекомерно лигавене или промени в поведението, които евентуално индикират болка или дискомфорт. Понякога това, което прилича на придирчивост, може да е признак на сериозен проблем, които причинява дискомфорт на животното. 

Погледнете в устата на животното, за да се уверите, че няма залепнали чужди предмети или рани. Знаем, че за необученото око може да е трудно да види неща като счупен зъб, например, а и домашният ви любимец надали помага за това. В случай, че не сте сигурни – консултирайте се с ветеринарния си лекар. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Болест

Има различни заболявания и инфекции, които могат да причинят болка или да имат други странични ефекти, толкова изтощителни, че да се отразят на апетита на питомеца ви. Те могат да варират от гадене, дължащо се на храносмилателни разстройства или несъобразителност в диетата, до по-сериозни заболявания като бъбречни или чернодробни проблеми. Алергиите и хранителната чувствителност също може да предизвикат чревен дистрес, който може да накара животното да не яде. 

Тъй като причините за липсата на интерес към храната са толкова разнообразни, важно е да се консултирате с ветеринарния си лекар за правилна диагностика и лечение. 

куче проси хранаСнимка: iStock

  • Придирчивост

Ако кучето ви не яде, но се държи съвсем нормално и ветеринарният ви лекар е изключил всички горепосочени причини, може просто да имате придирчив домашен любимец насреща си. 

Може да не ви се вярва, но има много кучета (точно, както и хора), които са по-внимателни към това, което слагат в уста. Вашият домашен любимец може и да се е отегчил от сегашната си диета или да не му допада как изглежда/мирише или се усеща яденето му. 

Независимо от причината, намирането на решение за придирчивото хранене е важно, за да си гарантирате, че питомецът ви ще получи максимално добре балансирано меню, от което се нуждае.

куче хранаСнимка: iStock

Ако имате придирчиво куче у дома, храненето може да се окаже известно предизвикателство. Въпреки това, добрата новина е, че има различни методи, които могат да ви помогнат да подобрите апетита на косматия си другар. 

Вижте още: 

7 най-честите грешки, свързани с храненето на кучето, които стопаните правят

Кучето ми отказва да яде гранули, какво да правя?

Виж още