7 най-честите грешки, свързани с храненето на кучето, които стопаните правят

куче ядене Снимка: iStock

Е стествено, няма две мнения по въпроса, че всеки собственик на домашен любимец иска най-доброто за питомеца си. Особено, когато става въпрос за хранене. Колкото и да сме отговорни и отдадени в грижите за кучето си обаче, дори най-добрите не са застраховани от пропуски, които допускаме без дори да се усетим. 

куче хранаСнимка: iStock

Предлагаме ви заедно да разгледаме 7 от най-често срещаните грешки, свързани с храненето на домашните ни любимци и как да ги коригирате своевременно:

  • Презапасяване с твърде много храна за кучета

Най-общо казано, не е най-добрата идея да купите огромна торба с гранули, ако имате по-малък домашен любимец. От Американския киноложки клуб напомнят, че излишната кучешка храна може да се развали и/или да загуби хранителната си стойност, преди животното да има възможност да я изяде. За това специалистите препоръчват да купувате храна за питомеца си в количества, подходящи за размера му. 

Dogsandcats.bg

куче хранаСнимка: iStock

  • Не съхранявате храната правилно

Въпреки че симпатизираме и разбираме всички собственици на домашни любимци, които не искат да тичат до магазина всяка седмица, за да си набавят кучешка храна, не по-малко важен момент е къде я държите у дома. Много хора просто отварят торбата с гранули и отсипват от нея – или директно в паничката на животното, или с помощта на мерителна чаша. 

Правилното съхранение на сухата храна за кучета изисква да прибирате плика в контейнер, така че да няма достъп до въздух. Херметическото затваряне ще ви помогне да запазите храната свежа за по-дълго, ще предотврати достъпа на насекомите до нея и ще забави процеса по гранясването й. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Не проверявате срока на годност

Ако кучето ви внезапно спре да яде храната си, проверете срока на годност върху опаковката. Може да е полезно да си направите календар или напомняне на телефона, за да знаете кога е време да смените торбата с нова.

Вижте още: Каква е разликата между „най-добър до“ и „дата на изтичане“ при храната за кучета

  • Прехранване с лакомства

Въпреки че много от лакомствата за кучета са малки по-размер, те обикновено са с високо съдържание на калории. Има много домашни любимци, които са с наднормено тегло именно поради факта, че получават щедри дози почерпка между основните хранения. Същото се отнася и за остатъците от масата.

куче яденеСнимка: iStock

Специалистите напомнят, че лакомствата следва да съставляват едва около 10% от диетата на вашето куче. Те са огромен източник на излишни калории, за който повечето хора просто не си дават сметка. Не бива да се бъркат с пълноценната и балансирана диета, а собствениците не трябва да разчитат на тях като част от ежедневния калориен прием на питомеца си, напомнят от АКС.

  • Поддавате се на маркетингови трикове

Много собственици на домашни любимци купуват храна, която се рекламира като по-здравословна, дори ако няма научно доказателство или съвет от ветеринарен лекар, че тази диета е по-добра за кучето им. Скорошен пример за подобна маркетингова тенденция, например, са „формулите без добавка на зърно“, за които не е научно доказано, че са по-здравословни. 

куче яденеСнимка: iStock

  • Хранене само с бутикови марки

Когато става въпрос за избор на здравословна храна за кучета, по-голямата компания често е по-добрият вариант. Не приемайте автоматично, че по-скъпата формула на бутикова марка е сама по-себе си по-добра. 

Зад по-големите компании стоят и по-големи екипи от специалисти, обикновено има ветеринарен диетолог, както и хора с докторска степен, които провеждат необходимите тестове и изследвания, които включват във формулирането на храните, които след това предлагат на пазара. Това е изключително важна част от контрола на качеството. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Приготвяте сами храната за кучето си

Ако имате желание да давате на кучето си домашно приготвена храна, най-добре е първо да се консултирате с ветеринарния си лекар. Специалистът (или ако ви насочи – диетологът) ще ви помогне да формулирате добре балансирана диета, в която са включени всички вещества, от които има нужда косматият ви другар.

Вижте още: 

Плюсовете и минусите при смесването на мокра и суха храна за кучета

Как са съхраним сухата кучешка храна за по-дълго време

 

Виж още