4 съвета за поддържане на свежия дъх на кучето ви

куче зъби Снимка: iStock

В секи собственик на домашен любимец знае, че често кучетата имат недотам приятен дъх. Останал незабелязан или неглижиран за известно време, това обикновено е знак, че в устата на четириногото ви другарче се случва нещо нездравословно. 

куче зъбиСнимка: iStock

Често лошият дъх е симптом на заболяване на зъбите и венците, а голяма част от стопаните на кучета не прилагат достатъчно грижи за денталната хигиена на питомците си. И тъй като нашите космати спътници не могат сами да измият зъбите си, нито да идат на зъболекар, от нас зависи да се увери, че получават достатъчно добра дентална грижа. Има няколко неща, които можете да направите, за да освежите дъха на кучето си. Предлагаме ви да ги разгледаме заедно

  • Годишен стоматологичен преглед при специалист

Вашият ветеринарен лекар ще ви насочи кога домашният ви любимец има нужда от зъболекарски преглед. Но определено е добре това да се случва поне веднъж годишно. По време на профилактичното ви посещение, специалистът ще провери венците и зъбите на питомеца ви, за да се увери, че всичко е наред. При нужда пак той (или стоматолог) могат да направят по-задълбочено почистване. 

Dogsandcats.bg

куче зъби миенеСнимка: iStock

  • Миене на зъби

Звучи като нещо излишно, но миенето на зъбите е най-сигурният начин да гарантирате, че домашният ви любимец ще има ако не свеж, то поне не зле миришещ дъх. Често неприятната миризма идва от натрупването на плака и зъбен камък, така че седмичното миене на зъбите ще се отрази изключително добре и ще има видими резултати. 

Проблемът е, че много кучета не са почитатели на миенето на зъбите им, за това е важно да започнете бавно. Бъдете търпеливи, опитвайте различни методи, пасти за зъби за домашни любимци (обикновено те са с различни аромати и вкусове). В даден момент може да се окаже, че питомецът ви всъщност няма нищо против да му почистват зъбите!

куче зъбиСнимка: iStock

  • Водни добавки

Има различни добавки, които можете да капнете в питейната вода на кучето си, за да предотвратите натрупването на плака и за освежаване на дъха. Разбира се, трудно е да следите точно колко вода консумира животното, но това е крачка напред към по-добрия дъх. 

  • Играчки за дъвчене и лакомства

Има безброй лакомства и играчки, които кучетата могат да дъвчат. Денталните пръчици, кокалчета или хапчици са чудесен начин четириногият ви другар да почисти плаката и зъбния камък, като същевременно се забавлява! Същото се отнася и за по-твърдите гумени играчки. 

куче зъби почистванеСнимка: iStock

Важно е да поддържате устната хигиена на домашния си любимец. Заболяванията на зъбите и венците са не само болезнени, те могат да доведат и до по-сериозни медицински състояния, ако не се лекуват. Превенцията е най-доброто лекарство, така че работете в посока миене на зъбите и предлагане на дентални лакомства, а в случай на нужда – помислете и за професионално почистване на зъбите веднъж годишно. Ветеринарният ви лекар ще ви насочи към метод е най-подходящ за индивидуалните нужди и характеристики на домашния ви любимец.

куче с оголени зъбиСнимка: iStock

Вижте още: 

8 възможни причини за лошия дъх на вашето куче

Можем ли да измием зъбите на кучето си с нашата паста

Виж още