4 техники как да привлечем вниманието на кучето към себе си

куче лято Снимка: iStock

„Кучето ми е толкова добро, когато сме у дома, но навън не мога да го накарам да ми обърне внимание или да се съсредоточи върху мен.“

Ако получавахме пари за всеки път, когато чуем това...

Що се отнася до обучението на домашния ни любимец, да накарате животното да ви обърне внимание е (понякога дори повече от) половината работа за вършене! Въпреки че е важно обаче, това е умения, което много четириноги не са усвоили напълно. 

куче инатоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Как да привлечем вниманието на кучето си и то да се фокусира върху нас?

С лакомства, разбира се! Шегуваме се! Всъщност, някои от техниките, които сме разгледали по-долу, действително включват лакомства (за голяма радост на домашния ви любимец), но те далеч не се изчерпват само с тях.

  • Научете кучето си на името му

Повечето кучета, разбира се, знаят как се казват. Но дали домашният ви любимец е наясно, че когато чуе името си, това означава, че трябва да изостави това, което прави, за да ви обърне цялото си внимание? Може би не.

пухкаво кучеСнимка: iStock

Повечето кучета научават имената си сравнително рано, но е полезно да продължим системно да укрепваме това умение. По този начин ще имаме лесно разпознаваема дума за привличане на вниманието на питомеца ни. Нещо, което може да ни бъде полезно в ситуации с много шумове, разсейващи фактори и тн. Това е важно и ако имате повече от един домашен любимец в семейството си, тъй като ще направи както груповото, така и индивидуалното обучение на четириногите много по-лесно.

Вижте още: Да научим кученцето как се казва

  • Използвайте положително прекъсване, за да привлечете вниманието на животното

Прекъсването и вниманието обикновено не вървят ръка за ръка. Освен при обучението на домашните ни любимци. Положителният „прекъсвач“ обикновено е висок звук, използван,  за да наруши фокуса на вашето куче и да го прехвърли върху вас.

Четириногите реагират изключително добре на високи звуци, така че това е чудесен начин да накарате питомеца си да спре това, което прави, и вместо това да ви погледне. Щом веднъж осъществите зрителен контакт, можете да дадете допълнителни знаци и да задържите вниманието на животното.

кучеСнимка: iStock

Обучението чрез положителното прекъсване обикновено е доста лесно, тъй като повечето кучета реагират естествено на високи звуци. Ключът тук е да изберете един вид шум (прекъсвач) и да се придържате към него, независимо дали става въпрос за целувка, подсвирване или конкретна дума, изречена на висок глас. Позволете на животното да създаде солидна асоциация за най-добри резултати.

  • Научете кучето си „да докосва“

Сигналът за „докосване“ привлича вниманието на кучето върху вас, като го кара да допре носа си до определено място. Най-често хората използват ръката си като цел за докосване, за да приближат домашния си любимец към себе си, като след това следва и осъществяване на зрителен контакт.

„Докосването“ е страхотно умение за насочване на вниманието на кучето ви в избрана от вас посока – включително и върху самите вас. Това е особено полезно в ситуации, в които животното е по-далеч и искате да се доближи към вас, тъй като то трябва да го направи чисто физически, за да докосне целта.

Преподаването на докосване е изцяло свързано с повторение. И практика. И повече повторения. Започнете, като вземете желаната цел (в конкретния случай, ръката си) и я раздвижите бавно близо до носа на кучето си. Когато то се приближи и ви докосне, дори и само, за да ви подуши, кажете „докосни“ и го възнаградете.

куче дресураСнимка: iStock

След известен брой повторения и практика домашният ви любимец ще се научи да свързва думата за докосване с движението, което прави с нос, и ще може да го прави по команда.

Професионален съвет: Използването на допир е жизненоважно за обучението на глухо куче!

  • Команда за осъществяване на зрителен контакт

И накрая, има подход, който ви позволява да преминете директно към целта: да имате команда за зрителен контакт. Това кара животното да спре да прави това, с което се занимава, и да ви погледне, докато не последват допълнителни инструкции. Чудесен начин да накарате питомеца си да се фокусира върху вас в среда с много разсейващи фактори.

Дори и да научите кучето си на всички други начини да фокусира вниманието си върху вас, осъществяването на зрителен контакт си остава изключително важен момент. Тази команда насърчава прецизното и директно внимание към вас – умение, което се отнася до всичко, което четириногото прави в ежедневието си.

Най-добре е да тренирате осъществяването на зрителен контакт както с устна реплика (като „погледни ме“), така и с ръка. По този начин можете да използвате сигнала, за да продължите да задържате вниманието на животното, така че то да знае и да изчака, за да му дадете следваща инструкция.

куче дресураСнимка: iStock

Ето как да научите кучето си на зрителен контакт/команда „погледни ме“:

  • Вземете лакомство в ръка и го покажете на кучето си;
  • Приближете го до лицето му и отправете словесен знак („погледни ме“) и/или знак с ръка;
  • След като осъществите зрителен контакт, маркирайте и наградете;

Практикувайте това много пъти, като редувате ръката, която използвате. След определено време може да опитате без лакомство, като продължавате само с различните команди. В крайна сметка ще стигнете до момент, в който можете просто да дадете знак или сигнал, без да проследявате ръката си към лицето си.

В заключение, може да изглежда лесно да научим кучето си на гореизброените умения в тренировъчна среда, но това невинаги се пренася успешно в реалния свят. Когато, всъщност, е и най-важно.

куче дресураСнимка: iStock

Независимо от начина, по който изберете да научите кучето си да ви обърне внимание, винаги е добре да започнете в по-спокойна среда, без разсейващи фактори и постепенно да си проправите път към атмосфера, наситена с различни разсейвания. Дресурата за отвличане на вниманието трябва да е в горната част на списъка ви за обучение на косматия ви другар.

Вижте още:

Как да накараме кучето на съседа да спре да лае

Как да обучим кучето да спре да се дърпа на каишка

5 реакции на кучетата, когато се чувстват неспокойни

 

Виж още