Да научим кученцето как се казва

кученце Снимка: iStock

К огато едно дете научи собственото си име – как се казва, това значи, че то вече е изградило образ на „себе си“ като на човек, различен и самостоятелен от останалите. Предполага се, че същата асоциация важи и за кучетата, макар да е трудно да се докаже дали е точно така или не. 

При малчуганите това става някъде между 2 до 3-годишна възраст. Кога и как се случва този процес при четириногия ни приятел?

Какво разбира кученцето?            

Тъй като не могат да ни кажат сами, само в сферата на догадките е да определим как точно малкото куче започва да свързва името, с което го наричаме със своята „личност“. Разбира се, животинчето чува звука и реагира на него, това е факт. Но дали съзнава, че това, което чува е свързано с неговото „аз“? 

Според някои специалисти и дресьори, някои кученца научават по-късно и по-бавно името си, защото се объркват за какво точно служи то. Например -  когато стопаните им го използват не само, когато се обръщат КЪМ него, но и когато говорят ЗА него. При втората ситуация животното само чува името си, но никой реално не му обръща внимание, за това и то не реагира следващия път, когато го чуе. Правилната тактика в този случай включва да измислите две имена, като с едното се обръщате директно към животното, а с другото – говорите за него. 

Dogsandcats.bg

Внимавайте с думата "Не"

Тази думичка е верен съюзник на всеки стопанин на куче, особено през първите месеци от живота на четириногото. Свикнали сме да я използваме толкова често, че не е никак чудно голяма част от домашните ни любимци да мислят, че името им започва с „НЕ!”. Не прекалявайте и използвайте и други изрази, съчетани с името на любимеца си, за да обозначите и да го насочите кое е позволено и кое не. 

немска овчаркаСнимка: iStock

Избор на име

Има много познати и непознати имена на домашни любимци – всеки кръщава животинката си, воден от различни подбуди, на един му харесва едно, друг прави асоциация с друго. Има едно общовалидно правило за това какво трябва да бъде името на кучето, за да може то лесно да го различава от всички други думи и да го запомни по-лесно. Перфектното кучешко име може да е:

  • Една до две срички
  • Да завършва на гласна
  • Ако завършва на съгласна (твърд звук)  да е една сричка (Рекс, Макс)

Как произнасяте името на кучето

Основен момент в това да научите бързо и лесно кучето си на собственото му е име, е вашият тон, когато го използвате. Важно е да има положителна интонация, малко по-висока, отколкото говорим по принцип. Опитайте се да гледате кученцето в очите, когато изричате името и искате да привлечете вниманието му. Не е необходимо да го използвате преди всяка команда, но е добре да го повтаряте по-често през деня по различни поводи. 

хъскиСнимка: iStock

И така .... Как домашният любимец научава името си?

Може би започва да свързва името с вас, може би свиква и знае, че когато кажете „Рекси“, например, се отнася до него…Никой не знае, но е факт, че чрез често повторение в различни ситуации, изречено с правилния тон, кучето в крайна сметка запомня името си и започва да реагира, когато го повикате, както и на различни команди. 

Някои стопани използват песнички, други – различни игри, можете да подходите иновативно, важното е животното в един момент да разбере как се казва – за ваша, и за негова безопасност.

 

Вижте още: 

Кога кученцата сменят бебешките зъби

Да научим кученцето да ходи на пелени

 

 

 

Виж още