Как да накараме кучето на съседа да спре да лае

куче съсед лае Снимка: iStock

А ко кучето на съседа ви не спира да лае, това може да ви направи леко раздразнителни. Постоянното джафкане на четириногото в съседния двор може да наруши съня и почивката ви, да съсипе спокойствието и да понякога да ви причини дори главоболие. Като „бонус“ прекомерната вокализация на животното може да накара и вашия домашен любимец да се държи лошо, тъй като постоянният лай се превръща в разсейване. И в даден момент може да откриете, че иначе кроткият ви Мопс смята за нужно шумно да отбележи всеки преминаващ в близост автомобил или изпитва нужда да лае в отговор. 

куче съсед лаеСнимка: iStock

И така, какво можете да направите, за да накарате кучето на съседа ви да намали децибелите? Ето няколко стъпки, които можете да предприемете по въпроса.

  • Говорете със собственика

На първо място, важно е да не се ядосвате на кучето, колкото и изнервящ да е лаят му. Помнете – това е просто домашен любимец, който прави това, което правят всички животни. Като начало – отидете директно при стопанинът му. Възможно е съседът ви да не знае, че питомецът му лае, докато той е на работа или извън дома си. Или да е запознат с проблема и вече да работи върху него.

Dogsandcats.bg

Не правете предположения и не започвайте с обвинения, а просто се приближете и споделете притесненията си. Общуването и директното изричане на проблемите е от ключово значение за решаването им. 

куче съсед лаеСнимка: iStock

Ако пък установите, че насреща си имате стопани без опит, можете да ги насочите към полезно ръководство за обучение или да им препоръчате местен дресьор.

  • Блокирайте изгледа на кучето

Кучетата често лаят, тъй като са териториални животни и усещат, че се движите в близост до техния терен. Ако установите, че домашният любимец на съседа ви лае всеки път, когато влезете в двора или се доближите до оградата, то може би се касае именно за териториалност. 

Добро решение за този вид лай е да блокирате гледката на животното с ограда, някакъв вид параван, храст или дърво за уединение. Ако четириногото не може да ви види, то е по-малко вероятно и да ви помисли за заплаха. 

куче съсед лаеСнимка: iStock

  • Сприятелете се с кучето

Дори и да не ви вижда, кучето все пак може да усети присъствието ви, като ви чуе или помирише. Така че, ако лаят продължава, може би е време да се запознаете с кучето, за да разбере то, че не сте заплаха. Попитайте съседа си дали можете да установите някакъв вид запознанство с животното. Ако то постепенно спре да ви възприема като натрапник, може би няма да изпитва и нужда да лае, когато сте наоколо. 

куче съсед лаеСнимка: iStock

  • Използвайте свирка 

Положителното подсилване на желаното поведение е най-добрият начин за обучение на куче. Ако съседът ви не приема дресурата на питомеца си сериозно, може да се наложи вие да коригирате поведението на лаещото животно. Можете да се снабдите със свирка, която да надувате всеки път, когато четириногото започне да лае. Това може да причини повече лай в началото, но ако животното започне да свързва дразнещия звук с джафкането си, то в крайна сметка може да спре да лае, за да избягва шума. 

куче съсед лаеСнимка: iStock

Забележка: Тези решения може да работят в някои случаи, но невинаги са ефективни. 

  • Подайте жалба за шум

Ако всичко друго се провали и вашият съсед явно не прави никакви опити да ограничи лаенето, може би е време да помислите да подадете жалба за шум. Говорете и с други съседи и проверете дали лаенето не притеснява и тях. 

Щом подадете жалба, съседът ви вероятно ще получи официално предупреждение, а може да последва и глоба. Ако подозирате, че злоупотреба или пренебрегване на нуждите на животното са причината за лая му, трябва незабавно да се свържете с властите. 

куче съсед лаеСнимка: iStock

И накрая – може би е подходящ момент да инвестирате в тапи за уши или шумопотискащи слушалки.

Вижте още: 

Как да спрем кучето да лае щом се звънне на вратата

Защо кучето лае прахосмукачката

 

Виж още