4 често срещани мита за кучешките изпражнения, които всички сме чували

куче изпражнения Снимка: iStock

Б ързате за работа, излизате през входната врата, решавате да хванете пряката пътечка през близката градинка до колата си… И внезапно се подхлъзвате леко, разбирайки че сте настъпили кучешко изпражнение. Сега денят ви се забавя още, защото се налага да се върнете, за да смените обувките си (далеч сме от идеята, че искате да внесете тази „приятна“ миризма и отпадъчна консистенция в колата, а след това – и на работното си място!). Да… И докато всичко това се случва, отправяйте ласкави епитети по адрес на съседското куче, нали?

куче изпражненияСнимка: iStock

Шансовете на всеки от нас да настъпи кучешко изпражнение, оказва се, не са никак малки. Всъщност, приблизително 40% от собствениците на домашни любимци не събират отпадъците сред своите четириноги приятели. А ако случайно хванете в действие някой от тях (или по-скоро, в бездействие), той може да ви каже, че ви прави услуга, като наторява моравата и почвата в пространството пред жилищната сграда, в която живеете, например. 

Това е само един от най-разпространените митове, свързани с кучешките изпражнения, които всички в даден момент сме чували. За това и решихме да се опитаме да развенчаем 4 от тях, а молбата ни е – предайте ги нататък!

Dogsandcats.bg
  • Мит 1: Кучешките изпражнения са добри за почвата

Всъщност не, не е точно така. Като начало, не всички животински изпражнения са еднакви. За разлика от кравите, които са вегетарианци и се хранят само с растителна храна, кучетата ни са всеядни. Те хапват и големи количества месо, както и преработени субпродукти, което прави техните отпадъци твърде киселинни, за да спомагат ефективно за растежа на тревните или градинските растения. Освен това, кучешките екскременти могат да съдържат бактерии и паразити, включително анкилостоми, кръгли червеи и тении, които разболяват и хората.\

куче изпражненияСнимка: iStock

Едва ли има човек, който да иска подобни неща да попаднат в канализацията ни, но именно това се случва по време на проливен дъжд. След което водата следва естествения си цикъл и се изтича към близкото езеро или река. Там, тези токсични отпадъци могат да доведат до цъфтеж на водорасли, които убиват живота в дадения водоем, но и не само. Част от тях се просмукват и в земята, замърсявайки водоснабдяването ни. 

И не на последно място – отнема повече време на изпражненията на месоядните животни, за да се разградят напълно, понякога – над година. А това е доста време, преценявайки рисковете да ги настъпите, когато навън е тъмно или сте с новите си бели маратонки.

  • Мит 2: Компостирането на кучешките изпражнения винаги е добра идея

Ако имате време и възможност да компостирате отпадъците на вашето куче и го правите правилно, вероятно няма нищо лошо да ги използвате в последствие като тор за озеленяване на двора ви. Съгласни сме, дори ви поздравяваме! Никога обаче не бива да използвате получената смес във вашата зеленчукова градина или около овощни дървета, тъй като компостирането на кучешки изпражнения не убива паразитите в тях. За да се случи това, е необходима постоянна температура от поне 165 градуса и то за най-малко пет дни. Изискване, което по-голямата част от компостите трудно биха могли да постигнат, особено тези за по-масово използване. 

куче изпражненияСнимка: iStock

  • Мит 3: Най-доброто е събиране и изхвърляне на кучешките изпражнения 

Това правят повечето собственици на кучета и безспорно е за предпочитане пред това просто да отминете и да продължите разходката си. Смята се обаче, че разлагането на обикновените торбички от найлон, озовали се веднъж в депото за отпадъци, може да отнеме между 10 до 1000 години. А някои могат да останат непокътнати дори за по-дълъг период от време. 

Пликчетата с етикет „биоразградими“ все още не се разлагат толкова бързо, колкото бихме искали, тъй като по-голямата част от съвременните депа за отпадъци не са предназначени да разграждат боклука, а само да го съхраняват. Изпражненията в сметищата също могат да попаднат в отходни води и да доведат до допълнително замърсяване.

куче изпражненияСнимка: iStock

  • Мит 4: Нищо няма да се случи, ако просто отминем

Може да не ви се случва често – не бързаме да ви обвиняваме! Но е факт, че всеки собственик на четириного може да изпадне в подобна ситуация, а мнозина за тези, които просто се измъкват, разчитайки, че никой не ги гледа и просто не събират отпадъците на домашния си любимец. 

Макар у нас все още да не е толкова популярно, има градове в Европа, където за подобно нехайно отношение можете да отнесете сериозна глоба. А и, замислете се, за нещо толкова просто като това да съберете изпражненията на кучето си, едва ли си заслужава да развалите отношенията със съседите, както и с останалите кучкари, които съвестно чистят след питомците си, нали?

куче изпражненияСнимка: iStock

Реалността отвъд митовете

И така, кой е най-добрият, най-екологичният начин да се отървете от отпадъците на домашния си любимец? Пуснете ги в тоалетната. Без торбичка. Е, експертите твърдят, че е екологично, а не, че е практично или постижимо!
Виж още