Колко дълго кучето може да стиска по голяма нужда

куче Снимка: iStock

П овечето от нас водят натоварен живот. Независимо от какво естество са ангажиментите ви – имате работа навън или сте заседнали в офиса, ако ви се налага да оставяте домашния си любимец сам за по-дълъг период от време, със сигурност се сещате за него по няколко пъти на ден. Прави сме нали? 

Много стопани на четириноги, които нямат възможност да са през целия ден с питомците си се тревожат за това дали не оставят домашния си любимец твърде дълго сам. И колко всъщност може да „стиска“ животното, ако му се ходи по голяма нужда?

кучеСнимка: iStock

Всъщност, по-точният въпрос е – колко време е препоръчително да оставяте само кучето си, без възможност за разходка?

Dogsandcats.bg

Колко дълго едно куче може да задържи изпражненията си?

Започваме с уговорката, че по този въпрос не съществува общовалидно правило. Много кучета с готовност (и радост, разбира се), биха ходили по голяма нужда около час след хранене. Те обаче могат да „стискат“ и много по-дълго, ако е необходимо. 

Всъщност, в по-голямата си част, здравите възрастни четириноги могат да издържат без да се изхождат до 12 часа. За това – ако инцидентно ви се случи да се забавите на връщане от работа поради задръстване – вашият питомец ще е добре. 

Въпреки това 

само, защото може да стиска толкова време, това не значи, че му е приятно. Помислете за моментите, когато самите вие сте, жаргонно казано „били на зор“, търсейки с лека паника и припряност близката обществена тоалетна. Не е никак приятно чувство, нали?

Докато хората имаме (поне в повечето случаи) възможност да реагираме, когато ни се доходи по голяма нужда, нашето куче няма как да знае точно кога ще се приберем, за да го пуснем да свърши своите работи навън. За това и много стопани, на които им се налага да отсъстват по цял ден, избират услугите на гледач, който да им помага в разходката на домашния любимец през деня. 

кучеСнимка: iStock

Важно е да отбележим, че всяко куче има различни тоалетни навици и за някои четириноги е напълно нормално, например, да ходят по голяма нужда само веднъж на ден. Други се чувстват най-добре това да се случва по два пъти. Общата насока на ветеринарните лекари гласи: опитайте се да дадете възможност на домашния си любимец да иде до тоалетната поне веднъж на всеки осем часа. 

Правилото за осем часа е приложимо в различна степен, отново – в зависимост от индивидуалността на косматия ви другар. Тук ключова роля играе възрастта на животното. При малките или възрастните кучета – това е твърде дълъг период на задържане. 

кучеСнимка: iStock

При кутретата важи следната проста сметка: те могат да задържат изпражненията си толкова часове, на колко месеца са. Така че, кученце, което е на 2 месеца, например, може да стиска до два часа. Това, както се досещате, е и една от причините, поради която не е добре да оставяте кутрето само за повече от няколко часа на ден. И да, може да е досадно да пускате мъника толкова често навън, за да се изходи, но така ще спестите стреса и дискомфорта, свързани с необходимостта да задържа по-дълго, отколкото възможностите му позволяват. И, разбира се, разочарованието си от това да се приберете след дълъг работен ден, намирайки „изненада“ на пода в коридора си. 

С напредването на възрастта четириногите имат все по-малка способност да задържат изпражненията си толкова дълго, колкото някога. Причината са свързаните с напредването на годините промени, включително инконтиненция, кучешка когнитивна дисфункция или други физиологични проблеми.

кучеСнимка: iStock

Кога кучето има проблем да стиска?

Има различни заболявания и медицински състояния, които могат да попречат на способността на кучетата да задържат изпражненията си. Сред по-често срещаните от тях са: 

  • Чревни паразити
  • Панкреатит
  • Хранителни алергии
  • Бактериални инфекции
  • Внезапни промени в диетата, причиняващи диария

Куче, което има разстроен стомах или редки изпражнения, със сигурност няма да може да издържи да не ходи до тоалетната толкова дълго, колкото при нормални обстоятелства. И със сигурност – по-малко от осем часа. 

Хроничните заболявания като възпаление на червата също могат да попречат на животното да задържи изпражненията си толкова дълго, колкото обикновено би могло. 

кучеСнимка: iStock

Опасно ли е за здравето, ако кучето ни стиска редовно?

Ежедневното задържане на изпражненията може да причини емоционален стрес на домашния ви любимец. Имайте предвид, че от момента, в който започне обучението и животното се научи да върши работите си навън, в неговото съзнание се настанява и желанието да зарадва стопанина си, демонстрирайки изградените си хигиенни навици. И ако вие отсъствате за по-продължителен период от време и кучето вече действително не може да се стиска повече, това може да бъде изключително стресиращо за него. 

Помнете – ако за вас изпускането на килима или пода е неприятно, домашният ви любимец, свикнал да го прави само навън, го възприема още по-стресиращо. Имайте това предвид, когато следващият път закъснеете и инстинктивно тръгнете да се карате на питомеца си за това, че се е изпуснал. Защото вашата реакция причинява допълнителен стрес на животното. 

Вижте още: 

Колко често трябва да разхождате кучето си

Виж още