Колко често кучетата ходят по голяма нужда?

куче изхождане Снимка: iStock

Н ай-вероятно не прекарвате много време в мисли относно изпражненията на домашния си любимец. И това, смеем да добавим, е съвсем нормално! От медицинска гледна точка обаче, изграждането на подобен навик може да ви даде много ценна представа за цялостното здравословно състояние на питомеца ви. 

куче изхожданеСнимка: iStock

Проследяването на вида на изпражненията и честотата на изхождане на кучето, както и какви са конкретните му навици, свързани с ходенето по голяма нужда, може бързо да ви насочи към определени медицински проблеми. 

Колко често едно куче има нужда да иде по голяма нужда?

Като цяло, колко често едно куче се изхожда на ден, зависи от етапа, в който се намира то в живота си, пишат от PetMD. 

Dogsandcats.bg
  • Кучетата в зряла възраст обикновено ходят по голяма нужда веднъж до три пъти на ден. 
  • Кутретата, от друга страна, имат нужда да го правят по-често – понякога между 5-6 пъти дневно.
  • Възрастните четириноги се нуждаят от дефекация по-рядко, средно – по веднъж на ден.

Въпреки че вашето куче може би има свои собствени модели, всяка промяна в последователността би следвало да привлече вниманието ви. 

Ако косматият ви другар се изхожда веднъж на ден, например, и внезапно започне да го прави три или четири пъти, зад това със сигурност си има причина. Тя може да е нещо толкова просто, колкото промяна в диетата или графика с упражнения на четириногото, но може и да е признак на здравословен проблем, който трябва да бъде решен. 

куче изхожданеСнимка: iStock

Колко време след хранене кучето има нужда да отиде до тоалетна?

Повечето кучета са готови да се изходят около 30 минути след или преди хранене, както и веднага след събуждане. И двата момента са чудесни за планиране на разходки или упражнения. Разбира се, това е само идея – всички четириноги имат различни графици, така че сами ще установите какво работи най-добре за вашия домашен любимец. 

На повечето кучета са им необходими между 8 до 12 часа, за да се усвои напълно храната, която са погълнали. Ако косматият ви другар яде по-малко като количество или яденетата са по-чести за сметка на големината на порциите, той ще ги преработи по-бързо в сравнение с едно по-обилно хранене. 

куче изхожданеСнимка: iStock

Защо кучето ми се изхожда толкова често?

Ако вашето куче ходи по голяма нужда два или три пъти на ден, то явно за него това е нормално и няма от какво да се притеснявате. Въпреки това, ако внезапно това зачести или изглежда, сякаш животното не може да се стиска, може да се касае за основен медицински проблем, изискващ намесата на ветеринарен лекар. 

Точно както твърде честото изхождане, така и недостатъчното може да е признак, че нещо не е наред с четириногия ви другар. Ако кучето ви пропуска да отиде по голяма нужда, това не е толкова тревожно. Въпреки това, ако животното редовно се напряга, за да свърши работите си, не произвежда почти никакви изпражнения или те са по-твърди от нормалното, то може би има запек.

Запекът може да е причинен от редица проблеми, включително дехидратация. В никой случай не се опитвайте да лекувате запека на животното като му дадете слабително, освен ако не е препоръчано от ветеринарния ви лекар. 

Вижте още: Как да се погрижим за куче със запек

Кога трябва да се притесняваме за графика на изхождане на кучето ни?

Случайното допълнително изхождане или пропуснатото, обикновено не са повод за безпокойство. Няколко са факторите, които влияят на елиминационните навици на домашния ви любимец, включително: диетата му, колко често се храни, получава ли допълнителни лакомства и колко, рови ли в боклука, физическата активност, какви са нивата му на стрес и тн. 

куче изхожданеСнимка: iStock

Всяка промяна в нормалния модел, която продължава повече от ден или два, трябва да се провери. Същото важи и за вида на самите изпражнения: всяка разлика в цвета, миризмата или консистенцията им вероятно сигнализира, че нещо се случва.

Колко често трябва да разхождате кучето си, за да свърши нуждите си?

С изключение на медицински причини като артрит или проблеми с мобилността, е почти невъзможно да разхождате кучето си твърде често. Въпреки това, ако искате да планирате излизанията си спрямо времето, когато е най-вероятно на животното да му се ходи по голяма нужда, то това трябва да е поне по два пъти на ден, около 30 минути преди или след хранене. 

Задължително почистете след кучето си, не само, защото по този начин поддържате близката градинка или зелено пространство чисто, но и защото това ви позволява да проверите за промени в консистенцията, миризмата и цвета на екскрементите на четириногия си другар. 

Няма точен ориентир, който да ви каже със сигурност колко пъти на ден е нормално да се изхожда едно куче. В крайна сметка, най-важното е да знаете какво е нормално за косматия ви другар, а след това – да наблюдавате внимателно за всякакви промени. 

Вижте още: 

Какво значат жълтите екскременти на кучето

Защо кучето е развълнувано след като се изходи

Виж още