5 бързи съвета за почистване на кучешки косми

куче Снимка: iStock

З наем, че излишната кучешка козина едва ли е сред любимите неща, свързани с домашния ви любимец. Ако когато имате куче, това включва и откриването на косми на места... е, няма да преувеличим, ако кажем - буквално навсякъде! Четириногите линеят целогодишно, като определени сезони са по-лоши от други. И тъй като никой не иска да прекарва часове в чистене, предлагаме ви 5 бързи съвета, които ще ви спестят време. И нерви, бихме добавили ние!

куче козинаСнимка: iStock

  • Минавайте редовно кучето си с четка, гребен или ръкавица

Това отнема само няколко минути, но е чудесно начало в борбата за осъществяване на контрол над кучешкото скубане. Козината на домашните ни любимци варира спрямо текстура, дължина, дебелина и модели на растеж на космите. Това обуславя и различните модели на линеене, повлияни от сезонните промени, дневните часове светлина и температурата. 

Така че, дори и четириногият ви другар редовно да се среща с грумъра, да разполагате с основни инструменти, с които да подпомагате линеенето у дома, може да помогне за контрол над ситуацията. Поне, доколкото това е възможно, разбира се!

Dogsandcats.bg

четка за кучеСнимка: iStock

  • Използвайте покривало за дивана

Инвестирайте в покривала, които лесно могат да се свалят и да се хвърлят в пералнята, за да предпазите мебелите си от косми. А когато ви идват гости, разбира се, можете да ги приберете. 

  • Сложете повече килими и постелки

Имате дървени подове? Или наскоро сте сменили ламината? Е, сладките и модерни килимчета са задължителни – не само, за да освежат стаята, но и за да привличат кучешките косми върху себе си. Можете да поставите няколко дори върху подове с мокет, а бонусът тук отново е, че лесно се перат в машината. 

кучеСнимка: iStock

  • Използвайте лепкава ролка и ръчна прахосмукачка всеки ден

Тъй като премахването на кучешките косми от дивана и килимите може да ви се стори безкрайна задача, струва си да инвестирате в лека безкабелна прахосмукачка, която лесно да почисти конкретно място, щом забележите, че има нужда. Използването на лепкави листчета също е добър и бърз вариант за по-локализирано премахване на косми. Просто отделете пет минути в началото и в края на деня за това бързо почистване. 

куче козинаСнимка: iStock

  • Използвайте калъфи за седалките в колата си

По същия начин, инвестирането в калъфи за седалките за колата ви не само, че ще предпази тапицерията от косми, но ще я защити от одраскване и кални лапи.

Вижте още: 

Най-чистите породи кучета за всички любители на реда

Как да поддържаме колата си чиста, когато возим и куче

 

Виж още