Как да поддържаме колата си чиста, когато возим и куче

куче Снимка: iStock

О бичате ли да возите домашния любимец в колата си? Независимо дали го водите до кабинета на ветеринарния лекар, до местния парк за кучета или просто изпълнявате някои поръчки, винаги ви е забавно четириногият ви другар да е заедно с вас при възможност? Е, ако всичко изброено се отнася за вас, то добре знаете, че състоянието на автомобила ви далеч не е толкова добро, колкото би ви се искало. 

Забелязали сте, че навсякъде има кучешки косми, следи от кал или лапи по предните и задните седалки... Освен това, дори да не е особено приятно да си го признаем, когато често возим куче в нея, колата ни също започва да мирише специфично.

Предлагаме ви няколко практични съвета, чрез които да поддържате колата си една идея по-чиста – от постелките на пода до тапицерията на седалките. В случай, че искате да ви е по-приятно да продължите да водите домашния си любимец е нея, разбира се!

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Използвайте калъфи за седалки

Калъфите за седалки може и да не са толкова приятен цвят или качествени като материя, колкото оригиналната тапицерия на колата ви, но именно тяхна роля е да я предпазят. Особено, ако имате кожени седалки! Когато се замърсят, можете просто да ги свалите и да ги хвърлите в прането. Или пък да ги минете с прахосмукачка. 

кучеСнимка: iStock

Един съвет от нас: Потърсете ги онлайн, така ще спестите време (и пари), а и ще сте спокойни, че пасват на автомобила ви.

  • Щайга или легло за куче

За по-голяма безопасност, а и чистота като бонус, снабдете се с колан за задната седалка, столче или щайга, където удобно да настаните домашния си любимец по време на път. Така не само ще спрете животното да скита наоколо, което е опасно, но и ще ограничите количествата мръсотия и косми, които след това ще останат по седалките на автомобила ви. Освен това ще попречите на животното да подава главата си през прозореца, нещо, което крие рискове, особено ако се движите по-бързо. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: С куче в колата – съвети за безопасност и комфорт

  • Ново приложение на валяка за мъх за дрехи

Сещате ли се, онези четки със сменяеми пълнители, които използваме, за да почистим дрехите си от косми. Снабдете се с една такава и я оставете за използване само в колата си. Винаги, когато имате възможност – използвайте я! Няма нужда да чакате мръсотията и космите да се натрупват – отстранявайте ги своевременно, докато чакате в задръстване, например. 

кучеСнимка: iStock

  • Съблюдавайте за личната хигиена на кучето си

Ако се връщате от поход в планината или сте били в близкия парк, почистете лапите на домашния си любимец, преди да му позволите да се качи обратно в колата ви. Следете и за дължината на ноктите, за да минимализирате рисковете животното да разкъса седалките с тях. 

  • Използвайте ръчна прахосмукачка

Можете да я оставите с багажника на колата си и така винаги да ви е под ръка. Най-добре е ако работи на батерии или може да се зарежда директно в автомобила ви. Погрижете се да имате и няколко найлонови торбички за боклука. 

кучеСнимка: iStock

  • Почиствайте колата си редовно

Добре е да почиствате личния си автомобил (не само ако имате куче) професионално поне веднъж на няколко седмици, а през останалото време да правите това и сами. Наред с прахосмукачката можете да използвате смес от сода за хляб и вода, за да създадете нещо като препарат, който е безвреден за домашния ви любимец. 

Тази смес можете да приложите и в грижата за колелата и джантите, тя ще премахне и миризмите. 

кучеСнимка: iStock

  • Дръжте почистващи препарати в колата си

Наличието на мокри кърпички, хартиени кърпи, четки и други почистващи препарати в автомобила ви ще ви помогне да го поддържате чист, особено ако ви предстои по-дълго пътешествие с домашния любимец. Можете да поставите всичко в малко комплектче в багажника, така че от една страна да не заема твърде много място и от друга – да ви е под ръка, когато имате нужда от него. 

  • Облечете кучето си

Ако возите кучето си облечено, няма да спрете линеенето напълно, но можете да сведете до минимум количеството косми, което ще се разнесе из цялата ви кола. Този съвет важи, разбира се, и ако времето го позволява. 

кучеСнимка: iStock

  • Използвайте освежители за въздух

Ако нямате намерение да излизате ден, два на разходка с колата и да возите в нея кучето си, използвайте това време, за да напръскате автомобила с освежител за въздух, за да поддържате миризмата вътре чиста и приятна. 

В обобщение за всички активни шофьори, които обичат да пътуват с домашните си любимци: редовната поддръжка на колата ви и някои грижи, свързани с почистване на кучето ви, преди да се качи в нея, ще ви помогнат да се наслаждавате на возенето в нея и компанията на кученцето ви – при това едновременно!

 

Вижте още: 

7 съвета при пътуване с кола с възрастно куче

4 причини защо не бива да шофирате с кучето в скута си

Виж още