5 домашни помощника в грижите за козината на кучето

куче Снимка: pixabay.com

К огато става въпрос за поддръжката на външния вид и полагане на основни грижи за козината на домашния любимец, много стопани на кучета обичайно прибягват до услугите на специализиран грумър. Или предпочитат да водят косматия си другар в салон, където за него да се погрижат професионалисти фризьори. 

Замисляли ли сте се обаче, че в дома ви има неща, които използвате всеки ден и с чиято помощ можете да подстрижете и дори – да оформите фризурата на четириногия си приятел сами?

Предлагаме ви 5 верни и изпитани домашни помощници, които ще ви помогнат да се погрижите за добрия външен вид на любимеца си у дома. Всички те са изпитани от грумъри, които ги прилагат и върху собствените си космати клиенти.

  • Зехтин или кокосово масло

Независимо дали става въпрос за ранички и драскотини след разходка, или домашният ви любимец се е прибрал с козина, в която са се вплели трънчета и осили – достатъчни са само няколко капки зехтин, за да разплетете и най-сложните възли. Втриването на кокосово масло във възглавничките на лапите на животното пък, ще ги направи по-меки и ще ги излекува в случай, че са напукани.

Dogsandcats.bg

зехтинСнимка: pixabay.com

  • Бебешки кърпички без аромат

Ако след разходка миете лапите на кучето си всеки път или директно го къпете в банята, това може да изсуши кожата му. Бебешките кърпички могат да бъдат от голяма полза за различни неща, свързани с поддръжката и хигиената на домашния ви любимец. Можете да почиствате муцуната, лицето и видимата част на ушите – за да предотвратите инфекции и възпаления. 

Калните лапи стават чисти за секунди с помощта им, а с тях можете и да освежите кожата и козината на кучето си, без да го къпете с шампоан.

  • Царевично нишесте

Ако козината на кучето ви е склонна към заплитане, има един лесен и хитър начин да я разрешите по-лесно – поръсете малко царевично нишесте отгоре, преди да прокарате четката. Ако домашният ви любимец е предразположен към мазна кожа и поява на пърхот царевичното нишесте може да бъде от голяма помощ, като приложението му отново е директно върху козината.

нишестеСнимка: pixabay.com
 

  • Масажор за гръб

Това е един много полезен инструмент с разнообразно приложение. Основното му преимущество е, че ангажира вниманието на кученцето, а вибрациите му го успокояват. Можете да го използвате по време на подстригване, рязане на нокти или друг вид процедури, които стресират косматия ви другар. Всичко, което трябва да направите е, да включите масажора и да разтриете внимателно цялото тяло, лицето и краката на четириногото. 

  • Лакомства

Въпреки че са доста необичаен инструмент за поддръжка на външния вид на кучето ви, важно е всяка сесия за подстригване или обучение да бъда подобаващо възнаграждавана. Само така ще изградите положителни асоциации у животното и ще го насърчите да възприеме, че подстригването е нещо добро. 

лакомстваСнимка: pixabay.com

Ако сте решили да се грижите за поддръжката на козината на косматия си приятел вкъщи сами, има доста полезни неща от домакинството, които да приложите. Най-важното обаче е да знаете, че времето за подстригване и разресване е момент за свързване и сближаване с вашето куче.Доколкото е възможно, трябва да се отнасяте към него като към нещо специално, което е между вас двамата, вместо да го превръщате в задължение, което да мразите.

 

Вижте още:

Основни грижи за външния вид на кучето

Какво трябва да знаем за кучешките шампоани

Виж още