Основни грижи за външния вид на кучето

кучешки груминг Снимка: iStock

Д ори и да сте сред по-консервативните стопани на кучета, до слуха ви по един или друг начин е достигнал термина „груминг“. Тази дума обобщава всички най-важни грижи за външния вид на домашния ви любимец – кожа, козина, уши, нокти и зъби

Основните грижи (груминг) за външния вид на вашето куче са:

 • Къпане
 • Изсушаване
 • Разресване на козината
 • Отстраняване на мъртвите косъмчета и вчесване на подкосъма
 • Подстригване на кичурите над очите и на лапите, между възглавничките (при някои породи)
 • Подрязване на ноктите
 • Почистване на очите и ушите
 • Почистване на зъбите

Съществуват два вида груминг – основен, свързан с хигиената на вашия любимец, който е и задължителен за доброто му здравословно състояние, както и изложбен. Както подсказва и името му, вторият вид се отнася за стопани на кучета, които ги водят на изложби. Той е съобразен с изискванията на подстригване козината по стандарт, използват се определени козметични средства и тн. Изложбеният груминг се провежда задължително при специалист няколко пъти в годината, докато основния можете да извършвате и у дома. 

Понякога, при някои породи дългокосмести кучета, посещението при професионален (салонен) грумър е задължително в период от няколко месеца, дори и да не смятате да ги водите по изложби. Това се налага поради специфичните изисквания при къпане, фризура или непоносимост на животното към определени козметични препарати. 

Dogsandcats.bg

Посещението при професионалист, освен перфектният външен вид на любимеца ви, носи и други ползи. В тези салони обикновено работят хора, обучени и свикнали да забелязват признаци на здравословни проблеми при кучетата, свързани със състоянието на кожата, зъбите или ноктите. 

Груминг в домашни условия

Основните грижи, които трябва да прилагате, за да расте и да се развива домашния ви любимец щастлив и здрав, са няколко и никак не са сложни за изпълнение в домашни условия. Необходимо е да спазвате няколко правила, както и да се съобразите най-вече с породата на кучето и специфичните здравословни проблеми, от които представителите й страдат, както и дължината на козината на животното. 

 •  Къпане и разресване

кучешки грумингСнимка: iStock

Колко често да къпем кучето си зависи от редица фактори, свързани най-вече с породата на животното. Ако няма специфични изисквания, свързани с нея, то е прието, че домашният любимец е добре да се къпе не по-често от веднъж на всеки три месецаОбърнете повече внимание на породите с „гънки“ и „бръчки“ по лицето и тялото като Мопс и Шар Пей – те изискват специално почистване и грижи. Честотата на разресване на козината и начинът, по който го извършваме, е пряко свързан с дължината и гъстотата й:

1. Ако кучето ви има гладка и къса козина (като тази на Чихуахуа, Боксер или Басет) е достатъчно да се разресва веднъж седмично с подходяща четка, за да се отстранят мъртвите косъмчета и тя да заблести. Препоръчва се такава от естествен косъм или гумена, за да не се нарани кожата на животното.

2. Ако кучето има къса до средно дълга козина – до 5-6 см (като на Голдън ретривър) разресването трябва да е веднъж на 3-4 дни, желателно е с гладка четка, която предотвратява заплитане и сплъстяване на козината. Обръщайте по-специално внимание на опашката и на останалите части от тялото на кучето, където козината обикновено е по-дълга – вътрешната страна на крайниците и гърдите. 

3. Ако кучето ви има дълга, мека козина (Йоркширски териер), е необходимо да я разресвате всеки ден със специална четка, за да предотвратите заплитане и сплъстяване. С малка ножичка можете леко да подкъсявате косъмчетата около очите или в долната част на лапите, за да не пречат на кучето да ходи. Добре е поне веднъж месечно да водите любимеца си при специалист, особено ако представителите на породата имат специфични изисквания по оформяне на лицевата част – „мустаци“, „вежди“ (като Шнауцерите, например). При по-скъпите и редки породи не се препоръчва да правите дори подкъсяването сами – всичко се случва в салон за груминг. 

 • Подстригване

Въпреки че не се препоръчва, в някои случаи можете да подкъсите съвсем леко козината на вашия домашен любимец, особено ако му влиза в очите, защото дразнението може да доведе до инфекции. Важно е никога да не бръснете сами кучето си. Макар това да е най-лесния вариант при някои породи, особено през летните месеци, ако нямате опит можете да нараните сериозно животното, а и не е сигурно, че ще се получи желания резултат. 

УестиСнимка: iStock

 • Подрязване на ноктите

Основното правило, по което ще познаете, че е дошло време да подрежете ноктите на домашния си любимец, е ако те започнат да „щракат“ или да се забиват по пода. Обикновено при по-активните породи дори не се налага да го правите, защото тичайки животното ги „изпилва“. При по-дребните обаче, процедурата трябва да се прилага на всеки десет дни до две седмици, за да избегнете инциденти като обръщане или счупване на нокът, които могат да са много болезнени за животното. Ако се притеснявате най-добре е да заведете кучето при специалист. В домашни условия можете да си закупите специална кучешка нокторезачка. 

Освен подрязване на ноктите, след разходка е важно да проверявате краката на домашния си любимец, за да те сигурни, че не се е наранил по време на разходката си. 

 • Почистване на очите и ушите

Редовното проверяване на ушите и очите на домашния ви любимец ще ви помогне да предотвратите развитие на възпаления и инфекции. Процедурата е лесна за изпълнение – накарайте кучето да седне на добре осветено място и добре ги огледайте. Очите трябва да са бистри, а зоната около очната ябълка – бяла. Зениците трябва да са еднакви по размер, като не трябва да има разкъсване, отделяне или корички от гурели в ъглите на очите. С палец внимателно натиснете надолу долния клепач и погледнете лигавицата – тя трябва да е розова, не червена или бяла. Нежното почистване става с влажна памучна кърпичка. 

кучешки грумингСнимка: iStock

При ушите – използвайте парченце марля или памук, навлажнено с малко препарат за почистване на уши (продава се в зоомагазина). Следете да няма остатъци от ушна кал в долната част на ухото.

 • Грижа за зъбите и устната кухина

Някои породи са предразположени към проблеми, свързани именно със зъбите и венците – натрупване на плака и зъбен камък, кариеси и лош дъх. Ако вашето куче е сред тях – посещенията при ветеринар регулярно са задължителни. За обикновено почистване ще ви е необходима мека четка за зъби, както и специална кучешка паста. В никакъв случай не използвайте човешка – повечето съдържат флуорид, който е отровен за домашния ни любимец. Против лош дъх пък, използвайте дентални пръчици или естествени продукти като мента и коксово масло. 

Грижите, които ще трябва да прилагате за външния вид и основна хигиена на кучето си, са различни за всяка порода. Основните обаче гарантират на любимеца ви дълъг и здравословен живот!

Вижте още:

 

Как правилно да изкъпем кучето си

4 природни средства срещу лош дъх

Ползите от кокосовото масло за кучето ни

Виж още