5 кучета без козина, които доказват, че плешивостта може да е красива

кучета без козина Снимка: iStock

И мате алергия към кучета, но въпреки това искате да споделите живота си с домашен любимец? Замисляли ли сте се, че има и кучета, които нямат козина? И някое от тях може да е идеалният вариант за вас!

Тези кученца привличат вниманието, където и да отидат. Уникалният им външен вид, възприеман от някои хора като грозен или отблъскващ, за други е впечатляващ и уникален. Всичко зависи от индивидуалния начин, по който се чувствате спрямо четириногите без косми. 

Кое е специфичното за кучетата без козина?

Някои от тези четириноги са изцяло плешиви, при други – има малко косми тук и там, а при трети има наличие на много къса, фина козинка, която е едва забележима по кожата им.

куче без козинаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Защо някои кучета са без козина?

Накратко – всичко това е генетика. Липсата на козина при тези породи е причинена от генетична мутация, която се е случила в даден момент назад във времето. След това, благодарение на усилията на развъдчици и селекционери, тези четириноги са умишлено размножавани, за да се запазят уникалните им видове.

Колко породи кучета без косми съществуват?

В световен мащаб има най-малко девет породи кучета без косми. Едва пет от тях са сравнително познати, като не всички от тях се срещат в Европа. Въпреки това – всички те се отличават със своя уникален външен вид и заслужават внимание. Защото, ако оцените необичайната им външност, те могат да станат най-верните и добри приятелчета, които можете да имате. 

Умен, игрив и приятелски настроен, Американският гол териер се учи бързо и се привързва силно към стопанина и семейството си. Тази порода произхожда от Луизиана, където е създадена през 70-те години на миналия век.

кучета без козинаСнимка: iStock

  • Перуанско куче без косми

Екзотичното име, с което е познато това, сравнително рядко срещано куче, е Перуанска орхидея на инките. Открито от испанските конкистадори, това четириного е без косми, с изключение на някои малки участъци от главата и в редки случаи – редки кичури на опашката и лапите.

кучета без козинаСнимка: iStock

Наречено в чест на Ксолотл (куче-бог при ацтеките), това животинче има силно развит интелект и привличащ вниманието външен вид. Срещат се представители с малко козинка по главите, опашката и лапите. При някои представители на породата зъбите стърчат напред като бивни, което най-вероятно се дължи на същия ген, който причинява и плешивостта им. 

кучета без козинаСнимка: iStock

Най-известната от породите без косми, Китайското качулато куче има копринени кичури козинка на главата, опашката и лапите. Тези симпатяги са много мили и дружелюбни, а чувствителната им личност бързо ги превръща в любимци на всички у дома – от децата и възрастните хора. Разбират се добре с други четириноги и дори с котки. 

кучеСнимка: iStock

  • Чихуахуа без козина

Голите Чихуахуа не са толкова често срещани нито популярни, колкото по-пухкавата й версия. Плешиви или е обаче, те си остават една порода и споделят идентични личностни характеристики – смело и умно дребосъче, което често забравя размера си и е склонно да бъде по-дръзко, отколкото трябва. Генетичен дефект е причината някои от представителите на породата да са без косми. 

Как правилно да се грижим за голо кученце

  • Грижа за кожата 

Породите без косми изискват по-честа и постоянна грижа за кожата, отколкото повечето им пухкави събратя. Специалистите препоръчват къпането да се случва два пъти седмично, задължително – с шампоан, който премахва излишните кожни клетки и масла, последван от овлажняващ спрей, крем за изплакване или балсам. 

Някои ветеринарни лекари съветват собствениците на любимци без косми да заложат на използване на шампоан за кучета, съдържащ бензоил пероксид в комбинация с кондициониращ продукт, за да се избегне раздразнена суха кожа.

Друга основна причина, поради която се налага да поддържате кожата на вашето голо куче чиста, е за да избегнете кожни инфекции и заболявания. Четириногите без косми имат анормални космени фоликули, което ги прави особено податливи на повтарящи се бактериални инфекции.

Без наличието на растящи косми, които да изтласкват част от остатъците, космените фоликули могат да се запушат от натрупаните масла и кожни клетки. Така могат да се получат черни точки и дори малки кисти, които да се инфектират.

куче без козинаСнимка: iStock

Сезонна грижа за кожата на голите кучета 

През горещите месеци изберете слънцезащитен крем, който е безопасен за домашни любимци (или бебета). В идеалния случай – формулиран като спрей, който не остава мазни петна и изсъхва по кожата на животното. Минимум фактор - SPF 30 със защита както срещу UVA, така и срещу UVB лъчи.

Освен през зимните месеци, когато дрешката при разходки е задължителна, някои специалисти препоръчват да покривате кожата на кучето и през лятото. Така ще намалите излагането на слънце, което може да причини трайно увреждане на кожата.

 

Виж още