Китайско качулато куче

Китайско качулато куче Снимка: Istock

Други имена

Китайско голо куче, Chinese Crested Dog

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

23 см. 33 см.

Тегло

13 - 15 кг.

Живот

13 - 15 г.

Произход

Китай

История

Предците на това, както и на повечето голи кучета, вероятно са мутирали форми на типа Пария от Африка, известен като Африканско голо куче. Има и предположения, че родината им е Турция, а според други легенди екзотичните четириноги са обитавали територията на днешно Мексико преди повече от 2000 години. 

Как са попаднали в Китай, откъдето е дошло и името им, не е съвсем ясно. Факт е обаче, че в страната това куче е издигнато в култ, било е отглеждано от знатни персони и представители на аристокрацията. През XIX век представители на породата достигат до Англия, където се радват на широка популярност заради нестандартния си външен вид.

Външен вид

Китайското качулато куче е нежно и елегантно, с гладка кожа и дълги косми само по лапите, главата и опашката. Съществуват два типа – еленов, който е по-елегантен, с нежни кости, и тип „cobby“ - с по-тежки кости и по-масивно тяло. Мъжките представители на породата достигат до 33 см височина, теглото е между 3 – 5,5 кг. 

Черепът е леко заоблен, скулите – гладки, муцуната – заострена. Ушите са с триъгълна форма, прави. Шията е суха, без гънки. Тялото е средно дълго, гръдният кош – широк и дълбок. Породата се развъжда с участието на междинна окосмена форма („паудърпъф“), а при голият вариант кожата може да бъде от розова до черна, включително махагонова, синя, светлолилава. Оцветяването е монохромно или петнисто. 

Dogsandcats.bg

Характер

Китайското качулато куче е верен и любвеобилен приятел, който винаги търси близост със стопанина си и се  чувства най-щастлив, когато е около вас. Дружелюбно към 

непознати, едва ли е най-респектиращият пазач, но пък компенсира с лоялност, преданост и любов. Представителите на породата понасят много зле самотата и може да изпаднат в депресия, ако някой от семейството отсъства дълго време. Ако ви се налага да пътувате, задължително оставете любимеца си при познати, защото това животинче искрено ще „скърби“ за вас, може да откаже да се храни и да загуби желание за игри. 

Ранната социализация е особено важна, защото крехки и чувствителни по природа, тези четириноги могат да станат недоверчиви и плашливи, ако от малки не се срещат с различни хора, други кучета, шумове и ситуации. За сметка на това искрено се забавляват да изпълняват различни трикове и номера, а вашето одобрение и похвала са най-голямата им награда. Лесно се поддават на обучение, като можете да ги научите дори на по-сложни команди като да ходят на два крака, да минават през обръч и тн.

Здраве

Китайското голо куче страда от някои наследствени заболявания, най-честите от които са проблеми със зъбите (могат да изпадат още при самото му раждане) и кожата. Възможни са и хроничен конюнктивит, различни видове алергии, усукване на коленната капачка. Друг проблем на представителите на породата е трудното раждане. Поради липсата на козина тези кучета са особено чувствителни към ултравиолетовите лъчи и студа.

Грижа

Тези екзотични кученца не са от най-активните и се нуждаят от минимални упражнения – две по-кратки разходки на ден са им напълно достатъчни, за да се раздвижат. Освен физическата им активност, трябва да стимулирате и интелектуалната. На пазара има много играчки и пъзели, с които да ангажирате вниманието на любимеца си. Дори леко пухкавите представители на породата нямат особена защита, така че задължително през зимата ги извеждайте с подходящо палтенце, а лятото ги пазете от горещите слънчеви лъчи.

Грижите за Китайското качулато куче зависят главно от това какъв е типът окосмяване – голият вид изисква по-малко внимание, докато окосменият – малко повече. Разресвайте редовно козината на опашката, главата и лапите на любимеца си, минимум 2-3 пъти седмично, с подходяща четка. Къпането трябва да е веднъж на 10 дни, може и на седмица, с подходящ шампоан. Кожата трябва да се маже регулярно със специални хипоалергични кремове без аромат, специално разработени за кучета, които се продават в ЗОО магазините. 

През лятото, особено ако оставяте животното само на терасата или на двора, го намажете със слънцезащитен крем. Можете да използвате и такъв за предпазване от изгаряния за деца – съставките в него са по-натурални и шансът да събудят алергия е по-малък. Имайте предвид, че дори и половин час под жарките лъчи е достатъчен, за да причини сериозни изгаряния на кучето.

Проблемите със зъбите на Китайското качулато куче изискват поддържане на добра устна хигиена и тъй като са склонни към образуване на кариеси, старайте редовно да ги почиствате с четка за зъби. Ноктите на тези четириноги растат много бързо, за това е необходимо да ги подрязвате, за да намалите риска да се „обърнат“ или животното да се самонарани. Редовно проверявайте ушите и очите, за да избегнете възможни инфекции.

Хранене

Китайското голо качулато куче не е претенциозно към храната, за сметка на това обаче, е склонно към напълняване. За това от вас зависи менюто му да е максимално балансирано. Ако кучето има проблеми със зъбите, то се препоръчва да му се дава само мека храна – пастети или консерви. Добре е да има и храни, богати на калций и фосфор, които са полезни за костите му.

Деца и домашни любимци

Китайското качулато куче се разбира добре с деца, обичливо и любвеобилно е с всички членове на семейството. Представителите на породата могат с часове да оставят хлапетата да ги мачкат или прегръщат – толкова безгранично е търпението им. С други домашни животни и кучета съжителстват без проблем.

 

 

 

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още