Американски гол териер

Американски гол териер Снимка: Istock

Други имена

American Hairless Terrier

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

23 см. 36 см.

Тегло

3 - 6 кг.

Живот

14 - 16 г.

Произход

САЩ

История

Появата на тази порода може да се нарече чиста случайност. Историята на Американския Гол териер започва през 1972 година, когато в кучилото на среден раттериер, собственост на Едуин и Уили Скот от Луизияна, САЩ, се родило женско кученце без козина. Съпрузите били толкова ентусиазирани и запленени от външния му вид, че решили да продължат развъждането на породата, като кръстосали кученцето със собствения му баща. В резултат се появили двойка кученца – мъжко и женско, които станали родоначалници на новата порода. Всички международни асоциации по кинология признали новата порода и тя започнала да се развъжда в Америка. 

Външен вид

С изключение на липсата на козина, Американският Гол териер не се различава почти по нищо от своя предшественик – раттериера. Мъжките достигат до 36 см, а женските – от 23 до 32 см. Теглото им е от 3,5-4 до 6 килограма. Представителите на тази порода имат добре развита мускулатура, компактно тяло и дълбоки гърди. Главата е с клиновидна форма, муцуната е леко издължена, ушите – тънки и прави. Крайниците са тънки, здрави и изящни. Опашката обикновено се купира. Цветът на кожата може да е розов със сиви, черни, златисти и рижи петна. Интересен факт е, че американският гол териер не се ражда напълно гол, а с мека, нежна, подобна на мъх козина. Кутретата остават покрити с нея докъм шестата седмица от живота си, преди да падне.

Характер

Макар да е нетипичен представител на семейството на териеририте, и това куче не се различава особено от своите братовчеди. Умени, енергичен и интелигентен, американският гол териер обича да играе, копае и преследва дребен дивеч или “плячка”. 

Макар да не са подходящи за лов поради липсата на козина, породата не е загубила ловния си инстинкт, а това прави наложително да водите любимеца си на повод по време на разходка. Любознателен и активен, но в същото време любвеобилен и внимателен, този чудат териер изключително силно се привързва към семейството си и се чувства най-щастлив, когато е във вашата компания! При продължително отсъствие на собственика си, тези кученца истински “страдат” за стопаните си.

Dogsandcats.bg

Подобно на други малки кучета и Американският Гол териер не осъзнава размерите си, така че бъдете особено внимателни с повдението му навън, особено, ако наблизо има по-големи кучета.

Интелигентна, нетърпелива да се хареса и лесно обучима, породата е ентусиазирана от заниманията със собственика си и се справя добре в пъргавината и подчинението.

Здраве

Американският гол териер страда от редица заболявания, сред които проблеми с кожата, очите и ушите. Възможни са и заболявания на стомаха, тазобедрена дисплазия, проблеми със сърдечно-съдовата и отделителната система.

Грижа

Представителите на тази порода имат нужда от доста грижи, при това постоянни и специфични. Поради факта, че нямат козина, тези кученца са много сензитивни към топлина или студ. За това е необходимо задължително през зимата да се обличат с топли дрешки, а лятото – да ги мажете със специални кремове с UV- защита, за да не получат изгарания. Никога не ги оставяйте на течение, нито на прекалено силна пряка слънчева светлина. 

Ежедневно проверявайте и почиствайте ушите и очите, следете и за дължината на ноктите на кучето. Те не трябва да “щракат” по пода – това значи, че са станали прекалено дълги и трябва да посетите ветеринар, за да ги подреже. Следете и за здравето и общия вид на устната кухина. Малките породи по принцип са склонни към проблеми със зъбите, натрупване на зъбен камък и лош дъх. Мийте зъбите на кучето редовно, почиствайте ги и му давайте дентални пръчици. 

Подобно на Рат териера и Джак Ръсел териера, и Американския Гол териер има нужда от много движение, игри и ангажиране на вниманието. Ако възнамерявате да го отглеждате в апартамент, то уверете се, че имате достатъчно време за дълги разходки, съчетани с упражнения. Погрижете се на разположение да има и играчки, с които да запълва времето, докато ви няма и да го разсейват – в противен случай ще насочи енергията си в правенето на бели!

Породата се поддава лесно на обучение, като кученцето е готово да изпълнява всякакви команди, само и само да направи своя стопанин щастлив. Поощрявайте го с малки лакомства в процеса на тренировки за по-добър и бърз ефект!

Хранене 

Американският гол териер е много претенциозен на тема хранене. Трябва да го храните само с висококачествена гранулирана или консервирана храна за кучета. Най-добре ще бъде, ако я съчетавате и с натурални продукти като ситно нарязано пилешко, пуешко, заешко или телешко месо. Храненията следва да са поне две на ден, тъй като тези кученца имат бърз метаболизъм и им е необходимо да си набавят на порции необходимите вещества. 

Деца и домашни любимци

Американският гол териер се разбира чудесно с деца, с кучета и други домашни животни. Тези кучета като цяло рядко проявяват агресия, но, за да сте спокойни, започнете социализацията на животното от малко. 

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още