Чихуахуа

Чихуахуа Снимка: Istock

Други имена

Chihuahua

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

15 см. 23 см.

Тегло

2 - 3 кг.

Живот

10 - 18 г.

Произход

Мексико

История

Чухуахуа са едни от най-известните и предпочитани кученца за отглеждане в градска среда. Сладките мини четириноги предизвикват умиление, където и да се появят, а малките им размери ги правят подходящи дори за по-малки пространства. 

Историята на тези симпатични мъници започва преди векове в Америка, където са почитани от племената на ацтеките и толтеките. Те ги смятали за свещени, а основната им функция била да унищожават гризачите в храмове и светилища. През XIX век мексиканците започват да ги развъждат усилено и да ги продаван на чужденците. След 1952 година породата се разделя на два вида – късокосмести и дългокосмести. По цял свят тези мъници стават известни от Книгата за рекордите на Гинес, където е вписана Чихуахуата Даки – най-старото и най-лекото куче на планетата.

Външен вид

Чихуахуа са декоративни мини кученца, които достигат височина до 22-23 см и тегло между 1,5 и 3 кг. Главата им е малка, но пропорционална на тялото и се отличава с характерните изпъкнали очи. Нослето е много малко, ушичките – големи, с триъгълна форма, могат да са изправени или клепнали. На цвят очите са черни или леко червеникави. Гръдният кош е добре развит и изглежда голям за размерите на кучето, захапката им също е учудващо силна. Опашката е поставена високо, стои извита над гърба. Козината може да е дълга или къса, а окраската – разнообразна. Допустими са всякакви цветови комбинации.

Характер

Чихуахуата е сладко, смело и уверено малко кученце, което приема ролята на пазач на дома си много сериозно. Въпреки малкия си размер, тези четириноги имат характерен силен лай, с помощта на който алармират стопаните си за всичко, което привлече вниманието им. Бдителността му, съчетана с недоверчивостта към непознати, ги прави отлични пазачи. 

Dogsandcats.bg

Обикновено Чихуахуата се привързва главно към един от членовете на семейството си и се нагажда към неговите навици и поведение. Те са много чувствителни към всички настроения на собственика си и в тяхно лице ще откриете вярно приятелче за цял живот. Ако не бъдат социализирани от малки, е възможно да израснат плахи и дистанцирани към други кучета, за това – взимайте ги с вас на оживени места, нека от малки свикват с различни шумове, животни, звуци и картини. 

Тези четириноги понасят много зле самотата и дори да ви няма за час могат да се почувстват изоставени. В желанието си да ви „повикат“ при себе си те могат да лаят с часове във ваше отсъствие. Те нямат нищо против да са часове в чанта или да ги носите под ръка – важно е да са близо до вас!

Тъй като не осъзнават размера си и са прекалено смели и самонадеяни, често се случва да се перчат пред доста по-големи от тях кучета. За това обучението е особено важно – ако не научите вашия любимец поне на основни команди, най-добре е да го извеждате само на повод в градски условия, за да избегнете инциденти. Помнете, че макар и с декоративен размер, тези кученца са доста интелигентни и с лекота могат да запомнят редица трикове и номера, стига да ги стимулирате за това. Единственият работещ подход е позитивният – с лакомство и похвала, никога с физически наказания или сила – те ще направят кучето по-страхливо и плахо.

Здраве

Кученцата от породата Чихуахуа страдат от различни видове заболявания като епилепсия, проблеми с тестисите, ревматизъм, прогресивна атрофия на ретината, катаракта, заболявания на устната кухина. Женските често имат проблеми с раждането, което може да завърши фатално ако не им бъде оказана медицинска помощ.

Това са единствените кучета, които се раждат с напълно развит череп. Това понякога води до развитие на хидроцефалия – събиране на течност под черепната кора, което уголемява главата на четириногото. Представителите на породата са склонни и към демодекоза – загуба на козина, бъбречни проблеми, усукване на капачката на коляното, проблеми с белите дробове и сърцето. Ако нивото на кръвната им захар е твърде ниско могат да получат и хипогликемични пристъпи.

Грижа

Чихуахуата е нежно и фино кученце, което се адаптира чудесно към живота в апартамент. Те са доста енергични и игриви, за това трябва да им отделяте време, за да могат да изразходват енергията си – поне две разходки на ден, съчетани с игри и забавления. Бъдете внимателни и не оставяйте Чихуахуата да тича или играе без надзор – те нямат особено добре развито чувство за самосъхранение и могат да си навредят сами, без дори да усетят. Следете да не се катерят и съответно – скачат от леглото или дивана.

Козината на Чихуахуата трябва да се разресва всеки ден, за да не се заплита или сплъстява. Този процес е истинско удоволствие за кученцето – така то се чувства специално! След разходка нежно почиствайте лапите, редовно преглеждайте очите, зъбите и ушите на любимеца си. Честото къпане не се препоръчва, а и самите те не го обичат – 2-3 пъти годишно е напълно достатъчно, за да не загуби косъма блясъка си. През зимата задължително обличайте с подходяща дрешка животинчето, за да не настине. 

Хранене

Чихуахуата е доста лакомо за размерите и габаритите си кученце, което сякаш винаги е гладно. Умилителният им поглед може да ви накара да им давате още и още! Добре е храненията да са няколко на ден, в по-малки количества и максимално балансирани откъм витамини и минерали. От кучешката храна най-добре е да изберете висококачествена или премиум клас, подходяща за дребни породи, но нека е от консерви, а не суха.

Тези кученца ядат много бързо и гранулите могат да ги задавят. Натуралните продукти, които можете да добавяте спокойно към менюто им, включват различни крехки меса и субпродукти, но в малки количества и задължително преминали термична обработка. Въздържайте се да давате на Чухуахуата кокали, свинско или тлъсто месо, пържено, тестено, сладко и солено. Наблягайте и на зеленчуците – те ги обичат сготвени или сурови!

Деца и домашни любимци

Чихуахуа не са подходящи за семейства с малки деца. Крехкото телце и уязвим череп правят тези кученца лесно податливи на травми от всякакво естество – нещо, неизбежно ако са в компанията на хлапета. 

Тези кученца са доста ревниви и искат вниманието на стопанина си само за себе си, за това присъствието на други животни би ги изнервило и те са склонни да проявят агресия в желанието си да доминират. Честите прояви на агресия както към малчугани, така и към други животни правят съжителството им нежелателно. Ако все пак искате още един домашен любимец, който да прави компания на Чихуахуата ви, докато ви няма, най-добре е да изберете куче от същата порода, желателно е – от срещуположния пол.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още