5 лесни начина да подобрите живота на кучето си

куче човек щастие Снимка: iStock

Т ърсите някои лесни начини, чрез които да направите живота на домашния си любимец още по-добър и, разбира се, по-възможност – по-щастлив? Добрата новина е, че има някои лесни неща, които можем да направите, за да обогатите ежедневието на кучето си. Предлагаме ви 5 от тях, които ние се опитваме да прилагаме всеки ден!

куче човек щастиеСнимка: iStock

  • Осигурете на кучето си ежедневни упражнения

Редовните упражнения са много важни за цялостното благосъстояние на вашето куче, както психически, така и физически. Четириногите с наднормено тегло, например, са изложени на повишен риск от развитие на някои здравословни проблеми като артрит, сърдечни заболявания и диабет. Можете да намалите този риск, като поддържате ежедневната активност на домашния си любимец. 

Липсата на упражнения може да доведе до скука и чувство на неудовлетвореност. Важно е да знаете, че четириноги, които не се движат достатъчно, са по-склонни към прояви на деструктивно поведение. Осигурявайки редовни упражнения на питомеца си, вие му давате и рутината, от която има нужда, като същевременно има и възможност да изгори допълнителната енергия, която е натрупал през деня. 

Dogsandcats.bg

куче човек щастиеСнимка: iStock

  • Поддържайте кучето си психически стимулирано

Чували ли сте някога поговорката „умореното куче е щастливо куче“? E, за да постигнете това не е необходимо да разчитате само на физически упражнения. Да осигурявате на четириногия си другар достатъчно умствена стимулация всеки ден за него може да бъде също толкова изморително, колкото и тичането в парка, например. 

За едно куче 5-минутна игра на „намери лакомствата“, например, е също толкова уморителна, колкото и 30-минутна разходка.

куче човек щастиеСнимка: iStock

Ето няколко от любимите ни начини да дадем на кучето си повече умствена стимулация:

  1. Оставете кучето да подуши всичко, което привлече вниманието му по време на разходка.
  2. Научете го на нови трикове
  3. Използвайте интерактивни играчки
  4. Играйте игри с търсене 

Имайте предвид, че всяко куче се нуждае от различно количество физически и умствени упражнения.

  • Направете обучението по-забавно 

Забавление обикновено не е първата дума, която ни идва наум, когато се замислим за обучение. За щастие, има някои относително лесни начини да направите тренировъчните сесии с косматия си другар по-забавни. А ако съумеете да го направите, то ще ви бъде по-лесно да поддържате животното мотивирано и то с удоволствие ще учи нови неща! 

куче човек щастиеСнимка: iStock

Един от начините да направите дресурата по-забавна и интересна за косматия ви другар, е като промените наградата. Експериментирайте с различни играчки и лакомства – кучетата се мотивират от различни неща. Поддържайте сесиите кратки и сладки – четириногите нямат неограничен обхват на вниманието си, така че ако работите върху дадена команда твърде дълго, това може да отегчи животното. 

И не забравяйте да използвате много похвали, когато кучето ви прави това, което поискате - това ще насърчи това поведение в бъдеще!

  • Бъдете последователни и честни с правилата

Един от най-лесните начини да объркате и разочаровате кучето си е да сте непоследователни с правилата, които самите вие желаете да се спазват. Ако, например, не искате домашният ви любимец да проси за храна, а самите вие му давате остатъците от вечерята си (дори само една хапка е достатъчна!), то вие обърквате животното и насърчавате нежеланото поведение. 

куче човекСнимка: iStock

Нашето куче се учи от нас през цялото време, наблюдавайки поведението и реакциите ни. А ние, за съжаление, често имаме склонността да изпращаме различни смесени съобщения. За това, когато поставяте правила и граници на домашния си любимец, не забравяйте да бъдете последователни. Само по този начин ще си гарантирате, че животното знае какво се очаква от него във всеки един момент.

  • Осигурете на кучето си рутина

Един от най-добрите начини да поддържате кучето си щастливо всеки ден, е като му осигурите ежедневна рутина. Четириногото ще се чувства по-сигурно, като знае кога е време за хранене, кога – за разходка и кога за игра.

Подобно на много хора, кучетата намират комфорт в установения график. Можете да включите в ежедневната рутина на животното някои забавни неща, които да правите заедно всеки ден. Малките дейности, колкото и незначителни да ви изглеждат, ще обогатят живота на косматия ви спътник и ще помогнат за намаляване на проблемното поведение, което може да възникне от скука.

човек кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

8 начина да направите разходките с кучето по-забавни

6 начина да релаксирате с кучето си

Виж още