5 любими на кучетата неща, с които ги радваме всеки ден

куче Снимка: iStock

В секи собственик на куче иска да направи това, което е най-доброто за домашния му любимец. Като отговорни стопани се стараем да дадем най-доброто от себе си в грижите и отглеждането на косматия си другар. Водени от най-добри намерения обаче, често можем да пропуснем някои, наглед незначителни и ежедневни неща, с които обаче много да зарадваме четириногия си другар. 

Кучетата са създания, които живеят за момента. За това и може да бъде учудващо за нас колко голямо внимание обръщат на някои рутинни наши действия. Но именно те са сред любимите им!

Вижте 5 от най-любимите неща на кучетата ни:

Dogsandcats.bg
  • Когато им говорим

Въпреки че вашият домашен любимец със сигурност не разбира всяка дума, която изричате, той обича да бъде център на вашето внимание. Когато се приберете от работа, например, отделете малко време, за да споделите на четириногия си другар как е минал денят ви. Независимо дали е имало лоши преживявания или положителни емоции – бъдете сигурни, че вашето куче иска да прекарва качествено време за вас!

кучеСнимка: iStock

  • Да бъдат включени

Като товарни животни, кучетата ни (освен в някои редки случаи) не са големи почитатели на това да прекарват дълги периоди от време сами. За сметка на това, те са най-щастливи, ако ги включите във вашите ежедневни занимания. Понякога това може да значи кратка разходка до кофата за боклук или до вътрешния двор на кварталното кафене, където имате среща с приятел. Обърнете внимание кои са местата около вас, където допускат домашни любимци и водете с вас питомеца си – той ще го оцени, бъдете сигурни!  

кучеСнимка: iStock
                                       

  • Учене на трикове и команди

Има три неща, които кучетата са естествено склонни да правят: да угаждат на любимите си хора, да имат работа (да се чувстват заети) и да ангажират ума си с нещо. Обучението на четириногия ви другар на нови трикове и команди е чудесен начин да поставите отметка и в трите квадратчета. Плюс, че дори кучето ви да е усвоило добре дадена команда, упражнението с цел затвърждаване никога не е излишно. Ежедневната тренировъчна сесия е нещо много полезно, но не само обучението, но и практиката ще помогне за укрепването на връзката ви, като същевременно подобряват значително поведението на животното.

кучеСнимка: iStock

  • Назад към корените

Всички кучета са били отглеждани, поне първоначално, с определена цел. Това включва лов, теглене, пастирска работа, за защита и за компания. Кучетата буквално процъфтяват, когато им се даде възможност да се върнат към корените си – смело можем да кажем, че това е едно от любимите неща на домашния ви любимец! Как можете да го направите? Заведете пастирско куче в близкия парк, например, където има патици или гъски, като задължително го държите на повод и му позволете да ги полае (пасе) на воля. Ако косматият ви спътник спада към породите, отглеждани с цел теглене като Сибирско хъски, например, научете го да тича с вас, докато карате велосипед. 

кучеСнимка: iStock

Определете най-основните стремежи на домашния ви любимец и бъдете креативни, за да се уверите, че нуждите му са удовлетворени. 

  • Зачитане на личното пространство

Когато галим и милваме кучето си, добре е да наблягаме на гърдите и гърба, вместо главата и лицето. Напомнете на всички около вас, включително и децата, че четириногите не обичат да им се дърпат опашките и ушите, както и че не са големи почитатели на прегръдките. 

Наблюдавайте езика на тялото на животното – ако то ви сигнализира, че има нужда от малко лично пространство, уважавайте желанията му. Това може да има само ползи за връзката ви – ще засили чувството на доверие и близост. А това създава една по-щастлива среда, не сте ли съгласни?

кучеСнимка: iStock

 

Виж още