5 начина да бъдете отговорен стопанин на куче

куче човек Снимка: iStock

В ъпреки че има много начини да отгледаме кучето си, има някои общоприети норми относно отговорния начин, по който се държи един собственик на домашен любимец. А това, макар да не се замисляме толкова често, всъщност прави света по-добър за всички останали стопани на четириноги и питомците им. 

Защо е важно да бъдем отговорни стопани?

Да бъдеш отговорен стопанин на домашен любимец помага да се отвори вратата към нови възможности и ситуации – не само за вашия космат другар, но и за всички кучета като цяло. От друга страна всеки, който реши, че неговото поведение не е от значение и не се стреми да постъпва отговорно, съсипва преживяванията, достъпа и ситуациите, от които хората и домашните им любимци биха могли да се възползват. 

куче изхожданеСнимка: iStock

Например, били сме в паркове, които преди са позволявали разходка на кучета, но вече не го правят. Или кафенета, или ресторанти... За да не се случва това, всеки собственик трябва да:

Dogsandcats.bg
  • Събира боклука след кучето си

Наистина ни се иска да повярваме, че няма нужда да засягаме тази тема, но истината е, че тя все още заслужава дискусия. Разходете се из който и да е градски парк или градинка и ще се натъкнете на кучешки изпражнения, които е трябвало да бъдат събрани. 

Ето една проста формула, която да ви насочи кога трябва да съберете боклука след кучето си:

Намирате ли се извън собственика си дом или двор? 

Кучето ви ходи ли по голяма нужда?

Ако сте отговорили с „да“ и на двата въпроса, тогава вземете пликче и почистете след домашния си любимец!

куче изхожданеСнимка: iStock

Това, че не събирате изпражненията на кучето си, е знак, че се грижите повече за себе си, отколкото за хората около вас. Оставянето на кучешките екскременти може да допринесе за разпространението на вредители, болести и други здравословни проблеми. Освен това е незаконно на много места. 

  • Пази кучето си здраво: ваксини, кастриране/стерилизиране, микрочип и поддръжка

По подобен начин ние носим отговорността да поддържаме кучето си здраво и в безопасност. И въпреки че изглежда сякаш има твърде много „задачи“, ето няколко лесни начина да поддържате питомеца си здрав и същевременно да бъдете отговорен собственик на четириного:

Бъдете в крак с всички ваксини. Стерилизирайте/кастрирайте кучето си в подходящия момент. Това ще помогне да избегнете нежелана бременност и ще предотврати появата на кученца, които в последствие се оказват в приюти. Поставете микрочип на кучето си. Това ще увеличи възможността питомецът ви да бъде върнат при вас, ако избяга или се изгуби. Обръщайте нужното внимание на грижата за зъбите, денталната хигиена и общата поддръжка на питомеца си. 

куче ветеринарСнимка: iStock

  • Наблюдава кучето си, когато е навън

Никое куче не е перфектно, нито е застраховано срещу грешки и инциденти. От друга страна, има много злощастни случки (ухапванията са сред тях), които могат да бъдат избегнати, като се обръща внимание на поведението на кучето. 

Всички сме виждали следната случка в близкия кучешки парк:

Пристигат стопанин и куче.

Стопанинът откопчава кучето си от повода. 

Собственикът прекарва следващите 30 минути на телефона си, без да наблюдава питомеца си. 

кучета паркСнимка: iStock

И въпреки че не препоръчваме да сте твърде закрилящи спрямо домашния си любимец, със сигурност ви съветваме да не го изпускате от поглед, когато сте навън с други четириноги, хора и тн.  Обръщането на внимание е първата стъпка към това да станете истински отговорен собственик на куче. 

  • Не води кучето си на места, които не му понасят

Част от това да си отговорен стопанин на домашен любимец е да познаваш границите, тригерите и общите поведенчески способности на кучето си. 

Поставянето на питомеца ви в ситуация, с която то не може да се справи, в крайна сметка ще създаде проблеми за всички около вас, включително за самото животно. Пример за това е да заведете агресивно куче в парка. Това със сигурност не е добра идея, а вероятността да завърши с битка, която никой не иска, е много висока.

Ако вашето куче не понася шумни или претъпкани места, има сериозен проблем с лаенето или става нервно около други четириноги, то помислете добре кои са местата, където е подходящо да го вземете със себе си.

кучеСнимка: iStock

Когато кучетата попаднат в ситуация, с която не могат да се справят, тогава следват лоши неща (включително ухапвания). 

И когато четириногите отиват на места, които не могат да понесат, това често води до инциденти. И се стига до там, че въпросните места спират да допускат кучета. Получава се порочен кръг, който може да бъде прекъснат само като водите питомеца си там, където знаете, че ще му бъде приятно. 

  • Разбира, че не всички харесват кучета

Макар че ние лично не можем да си обясним това, някои хора просто не харесват кучета. Това разбиране е фундаментално и е основен елемент от отговорното отглеждане на домашния ви любимец. 

Фактът, че вие обичате кучето си, не означава, че всички искат то да тича или скача по тях. Това, че обичате да галите кучета, не означава, че всички искат да милват вашия домашен любимец. 

И накрая, само защото нямате нищо против малко кучешки косми по дрехите си, не означава, че всички останали са на същото мнение. 

кучеСнимка: iStock

Безспорно отношението към кучетата в обществото се е подобрило драстично през последните десетилетия, но все още предстои много път. По-доброто обществено приемане и приобщаване на четириногите до голяма степен се влияе от начина, по който стопаните на кучета действат и се държат с любимците си на обществени места.

Всички ние можем да дадем своя принос, за да направим обществото по-приятно място за нас, хората, и нашите кучета.

Вижте още:

С куче на ресторант - добра идея или не чак толкова?

Как да запазим спокойствието на кучето си на обществени места

Виж още