Как да запазим спокойствието на кучето си на обществени места

куче оживено място Снимка: iStock

Д ресьорите на кучета го чуват често: „Домашният ми любимец е страхотен у дома, няма по-кротко животно. Но щом сме навън и се разминаваме с други хора/четириноги, сякаш мигом забравя за маниерите си... Какво да направя?“.

Истината е, че

поддържането на кучето спокойно и внимателно на обществени места противоречи на естествените му инстинкти да изследва и да си взаимодейства със заобикалящата го среда.

Dogsandcats.bg

Добрата новина е, че дори най-екзалтираните и непослушни кучета могат да станат добре възпитани членове на обществото. Необходими са обаче много практика и търпение от страна на стопаните им.

Защо някои кучета се държат толкова лошо на обществени места?

  • Сензорно претоварване

Понякога дори едно рутинно отскачане до близкия зоомагазин в компанията на домашния ви любимец може да заприлича на посещение в Дисниленд с дете. Абсолютно всичко е ново, вълнуващо и привлекателно! Сетивата на животното са запленени от примамливи гледки, разсейващи звуци и безброй неустоими миризми, носещи се от всички посоки. Наричано още сензорно претоварване, това може да предизвика поведение у косматия ви другар, доста по-различно от това, с което сте свикнали у дома.

куче оживено мястоСнимка: iStock

  • Страх

От другата страна на спектъра има и кучета, които се стресират, когато са поставени в натоварена социална среда. Това може да се случи на четириноги от всяка възраст, порода има размер – всички те могат да страдат от безпокойство в присъствие на нови хора или места. При някои това се проявява като агресия, докато други просто се затварят, а емоциите си изразяват чрез треперене, свиване и/или отказ да се движат.

Какво можете да направите, за да запазите спокойствието на кучето си в оживена среда?

  • Започнете рано

Социализацията е изключително важна за емоционалното развитие на малките кученца. Излагането на всякакъв вид стимули на възраст от четири до шест месеца, ще помогне за предотвратяване на развитието на тревожност или фобии.

куче оживено мястоСнимка: iStock

Ако сте осиновили четириного, обучението за десенсибилизация е също толкова важно, колкото актуализирането на неговите ваксини и избора на здравословна диета. След като получите разрешение от ветеринарния си лекар, можете да започнете да посещавате обществени паркове, магазини за домашни любимци и други оживени места.

Някои кучета са естествено социални и веднага осъществяват контакт с непознати. Други се нуждаят от повече време, за да изградят бавно своята толерантност и доверие. Ако вашето космато приятелче има проблеми с адаптирането към различните гледки, звуци и миризми на света извън дома ви, свържете се с професионален треньор за помощ.

  • Осигурете много упражнения, преди да излезете на публично място

Да изморите кучето си, преди да отидете на разходка по популярна еко пътека или оживен градски парк, може да ви изглежда нелогично, но както се казва: „Умореното куче е добро куче“. Натрупаната енергия може да се прояви като непокорно поведение, безпокойство или дори агресия. Дори 10 минути игра на донасяне на топка или хвърляне на пръчка са достатъчни, за да осигурят на животното малко кардио, а това ви гарантира, че то ще е по-спокойно в последствие.

куче оживено мястоСнимка: iStock

  • Използвайте сигурна каишка, който ви дава максимален контрол

Има няколко възможности, когато става въпрос за избор на нашийник/нагръдки за домашния ви любимец. По-бързо възбудимите или страхливи четириноги трябва да бъдат снабдени със сигурен повод, който ще гарантира, че няма да се изплъзнат или да станат опасни при потенциални конфликти. Помнете – важно е да имате контрол във всяка ситуация. 

Нагръдникът може да е по-добрият избор за някои кучета. Качествените модели разпределят натиска върху гърдите, а не върху уязвимите врат и гърло. Те също ви дават повече контрол, ако кучето се хвърли или се опита да скочи върху някого.

куче разходка паркСнимка: iStock

Без значение дали изберете нашийник или нагръдник, важно е винаги да държите питомеца си на къс повод на обществени места. Прибиращите се каишки дават на четириногите твърде много свобода и намаляват възможността за контрол от ваша страна. 

  • Носете лакомства с висока стойност

Когато работите върху запазване на спокойствието на вашето куче на обществено място, то имате нужда от нещо, което със сигурност да задържи фокуса на животното върху вас. Изберете лакомства, които са неустоими за четириногото – като парченца варени пилешки гърди, вместо ежедневните му закуски. Лакомствата с висока стойност дават на вашето куче допълнителен стимул да се съсредоточи върху вас и да се подчинява на инструкциите ви.

  • Запазете спокойствие

Кучетата са невероятно интуитивни. Когато става въпрос за нашите емоции, те могат да ни прочетат изключително точно и бързо! Нервните собственици са склонни да имат скована поза на тялото и да се вкопчват здраво в повода в очакване на неприятности. В тези ситуации каишката се превръща в жива жица, по която напрежението ви преминава право надолу към вашия космат другар.

куче паркСнимка: iStock

Вместо това – работете върху излъчването си, изпращайки спокойна, уверена енергия. Вашият питомец ще го усети и ще се почувства по-спокойно.

Практика, практика, практика!

Никое куче не става перфектен член на обществото за една нощ. Ако се чувствате претоварени, помислете за групови тренировъчни класове или индивидуална работа с професионален треньор. С практика, търпение и последователност поддържането на спокойствието на косматия ви другар на обществени места скоро ще започне да се превръща в негова втора природа.

Вижте още: 

С куче на ресторант - добра идея или не чак толкова?

5 съвета при социализиране на малкото кученце

Виж още