С куче на ресторант - добра идея или не чак толкова?

куче Снимка: iStock

В зимате ли често кучето си, когато отивате с приятели или партньора на вечеря навън? През последните години много ресторанти обособиха тераси и дворове с места за сядане на открито, давайки на клиентите си възможността да доведат и домашния си любимец. Макар вечерята с косматия ви приятел да може да бъде и страхотно занимание, важно е да отбележи, че извеждането на четириногото на ресторант не е нещо, което всяко куче обича. 

кучеСнимка: iStock

Кога е по-добре да не водите кучето си на вечеря навън

Колкото и забавно да ви се вижда да изведете домашния любимец да хапне с вас,

важно е да се уверите, че това преживяване е приятно и за него. Ако домашният ви любимец е срамежлив и не се чувства добре, поставен извън „зоната си на комфорт“, храненето в оживено кафе или ресторант вероятно няма да бъде най-забавното преживяване за него. Същото важи и ако животното е хиперактивно, превъзбужда се лесно и не издържа да стои продължителен период от време на едно място.

Dogsandcats.bg

Дори и домашният ви любимец да не е нито нервен, нито реактивен, ако има навик да проси храна, като това включва скачане, скимтене, подпиране с лапа или глава – то по-добра идея е да го оставите да почива у дома.

кучеСнимка: iStock

Преди да решите дали да вземете животното с вас на вечеря навън, помислете и за времето. Ако е твърде горещо, вашият четириног приятел вероятно ще се чувства по-комфортно да си остане вкъщи и да ви чака в някой хладен ъгъл. По същия начин, ако вашето обикновено щастливо, спокойно и социално куче изглежда разстроено или започне да показва сигнали на стрес, докато сте в ресторанта, най-добре е да помолите да ви опаковат остатъците от вечерята за вкъщи и да излезете от там. 

Неща, които да имаме предвид и за които да внимаваме, когато водим кучето на вечеря с нас навън.

  • Обадете се предварително

Един съвет, който ще ви спести много недоразумения и неприятни изненади – изградете си навика да проучвате предварително местата, които смятате да посещавате с домашния си любимец. Разгледайте уебсайта на ресторанта или страницата му в социалните медии, а може и директно да позвъните предварително, за да получите потвърждение, че няма проблем относно кучето ви. 

Ако косматият ви другар е по-голям, може би ще бъде полезно да разгледате и снимки онлайн на вътрешния двор/терасата, за да се уверите, че между масите има достатъчно пространство, така че животното може спокойно да се настани, без да пречи на движението. 

кучеСнимка: iStock

  • Излезте подготвени

Когато водите кучето си на вечеря в ресторант със себе си, важно е да носите всичко необходимо, за да осигурите и комфорта на животното. Добре е да вземете по-къс повод, който ще е подходящ, за да позиционирате домашния си любимец по-близо до себе си. 

Важно е каишката на вашето куче да не е твърде дълга, защото в противен случай то ще има възможност да се разхожда, препречвайки пътя на сервитьорите или другите клиенти, да се разсейва или да се ангажира с обслужващия персонал, когато се носи храна по масите. 

Повечето ресторанти, където домашните любимци са добре дошли, осигуряват индивидуално купички за вода за кучетата, но има и такива, където паничката за вода е една обща, най-често – поставена на тротоара. Винаги е добра идея да носите със себе си собствена сгъваема купа за кучето ви. Вземете и малко от любимите му лакомства, за да го възнаграждавате от време на време за спокойното поведение. Торбичките за боклук (за еднократна употреба), както и опаковка мокри кърпички (за всеки случай) също трябва да намерят място в чантата ви. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Безопасно ли е кучето ни да пие от общите купи с вода

Ако настилката не ви се струва подходяща или удобна (цимент, чакъл и тн.), спрямо предпочитанията на домашния ви любимец можете да вземете със себе си и нещо, върху което животното обича да лежи като малко одеяло или постелка, за да сте сигурни, че и на него му е удобно. Много кучета не искат да лежат на твърдия под за продължителен период от време!

  • Ресторантски маниери за кучета

Когато водите домашния си любимец в ресторант, това е чудесна възможност да практикувате научените умения и команди като фокусиране върху вас и оставане „мирно“ – въпреки наличието на други хора или кучета. 

Най-добре е вечерята навън да е предшествана от кратка разходка, на която кучето да може да свърши работите си. Така то ще е по-спокойно за по-дълго време. Когато сте в ресторанта, не позволявайте на питомеца си да се дърпа към други кучета. Вместо това го наградете с лакомство и го похвалете, че стои до вас. 

кучеСнимка: iStock

Винаги бъдете готови да се застъпите за домашния си любимец, когато сте навън. Дори ако сте заедно на публично място, вашето куче не е обществена собственост. Напълно подходящо е да помолите другите стопани да държат кучетата си далеч от вашето, дори и любимецът ви да обича да играе и да е дружелюбен по природа. Вътрешният двор или терасата на ресторанта едва ли са добро място за игри. 

Вие и вашият домашен любимец сте там, за да се забавлявате заедно, и не е работа на четириногото да служи за забавление на непознати. Не се притеснявайте да кажете „не“, ако хората дойдат до масата ви и искат да погалят кучето ви. 

  • Забавлявайте се!

В съвременното общество все по-често се налагат нереалистични очаквания по адрес на кучетата – да не бъдат видени или чути. По същество, съществува голям натиск домашните любимци да се държат повече като плюшени животни, отколкото като истински такива. Ако вечерята заедно навън ще бъде разстройваща или стресираща за домашния ви любимец – по-добре е да го оставите у дома. Стига четириногият ви приятел да не лае прекомерно или да пречи на останалите посетители на ресторанта, не е необходимо постоянно да му давате команди – оставете го да си почива и да се забавлява!

кучеСнимка: iStock

Въпреки че поговорката, че „обучените кучета са щастливи кучета“ като цяло е вярна, това не значи непременно, че домашните ни любимци са роботизирани. Бъдете обективни и преценете ситуацията – ако четириногият ви приятел обича да се среща с нови хора, напълно подходящо е да го вземете със себе си и дори да позволите на останалите да му се порадват. 

Когато сте навън на вечеря с кучето си, настройте се, че всичко ще мине добре и не се колебайте да възнаградите поведението, което искате. И помнете – нищо не е на всяка цена. 

 

Вижте още: 

4 съвета за разхождане на куче в града

10 съвета за безопасно къмпингуване с кучето ви

Виж още