5 начина да поддържате очите на кучето си здрави

куче Снимка: iStock

А ко е вярно, че очите са прозорец към душата, то тогава можем с абсолютна убеденост да кажем, че кучетата ни оставят прозорците си широко отворени! Защото радостта и искреното вълнение, които можем да прочетем в погледа на косматия ни приятел всеки път, щом се върнем от работа, са заразителни и са една от многото причини да обичаме домашните си любимци толкова много.

За да можем да се радваме на тези изпълнени с любов, прекрасни и изразителни очи обаче, е необходимо да полагаме някои по-специални грижи за тях. Вижте нашите 5 съвета, препоръчани от ветеринарен лекар относно това как да поддържате очите на кучето си здрави:

Редовното почистване на първо място

Кучешките очи произвеждат воднист, леко лигав секрет и това е съвсем нормално. За разлика от нас обаче, клепачите на домашните ни любимци са заобиколено от косми, които могат да уловят този секрет. В тях лесно може да попаднат и прах, мръсотия и остатъци от храна. Всичко това води до замърсяване и възможни инфекции. Редовното почистване на очите е най-сигурният начин да се предпази животното от възникване на възпаления. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Това важи с пълна сила за брахицефалните породи (с къси носове), както и за дългокосместите кучета, чиито косми в областта на муцуната и очите стават по-дълги и имат нужда от подстригване. Почистването на естествения секрет на очите на четириногия ви приятел трябва да става много внимателно, с мека кърпа или памучен тампон. 

Храни, които помагат за здравето на очите

Според специалистите от Animal Wellness Magazine има 9 основни храни, които помагат за поддържане на доброто зрение не само при хората, но и при домашните ни любимци. Добрата новина е, че повечето от тези продукти са не само полезна алтернатива на преработените, калорични лакомства, но и са любими на четириногите!

 • Боровинки 

Съдържат две от най-важните за здравето на очите каротеноиди (органични пигменти) – лутеин и зеаксантин. Богати са и на хранителни вещества, които помагат за нощното виждане на любимците ни, предотвратяват дегенерацията на макулата и дори намаляват умората на очите.

кучеСнимка: iStock

 • Броколи

Също са чудесен източник на лутеин и зеаксантин, богати са и на бета-каротин.

 • Моркови

Съдържат провитамин А, бета-каротин, витамини В, С, D, Е и К, рибофлавин, ниацин, калций, калий, фосфор, натрий, желязо, магнезий, манган, сяра, мед, йод, ликопен и лутеин.

Вижте още: Защо морковите са най-добрите лакомства за кучетата 

 • Риба 

Най-вече сьомга, риба тон и треска. Всички те са с високо съдържание на ЕРА и DHA, Омега-3 мастни киселини, които са важни за клетъчното здраве. 

 • Яйца 

Жълтъците съдържат лутеин, който намалява риска от развитие на макулна дегенерация.

 • Зеле

Отличен източник на лутеин, заексантин и бета-каротин.

 • Тиква 

Пълна е с каротеноиди като бета-каротин, които помагат за неутрализиране на свободните радикали.

кучеСнимка: iStock

 • Сладки картофи 

Богати са на бета-каротин и антоцианини, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. 

 • Домати 

Съдържат две полезни за очите хранителни вещества - ликопен и лутеин, които действат като антиоксиданти и предпазват очите от увреждане от силна слънчева светлина.

 • Главата – вътре в колата!

Може да ви изглежда сладко, а и на вашето куче със сигурност му харесва да подава глава през прозореца на колата ви, но това далеч не е безопасно за очите му. Освен рискът от замърсяване, инфекции и възпаления в следствие на попадане на предмети като малки камъчета и прах, този навик на кучето ви го излага на по-голям риск да развие и очна сухота. 

Вижте още: Защо кучетата обичат да се подават от прозореца на колата

 • Запознайте се със здравословните проблеми, към които е склонна породата на домашния ви любимец

Някои породи четириноги са предразположени към проблеми с очите и зрението. Такива са, например, Булдозите или Мастифите, за които се знае, че са склонни към развитие на ентропион – състояние, при което клепачите се обръщат навътре и болезнено се търкат в роговицата на окото на кучето. 

кучеСнимка: iStock

За да бъдете добре подготвени – отделете време, за да проучите всички възможни медицински състояния и заболявания, към които домашният ви любимец може би е предразположен. Така ще знаете за какво да внимавате!

 • Не пренебрегвайте признаците на заболяване или нараняване

Ако забележите нещо нередно, свързано с очите на вашето куче, независимо дали става дума за прекомерно сълзене, отделяне на цветен секрет, бучки, подутини или зачервяване – не губете време да се консултирате с ветеринарния си лекар. 

Важно е да знаете, че много от сериозните състояния на очите на четириногите са дегенеративни и могат да прогресират бързо без своевременно лечение. А що се отнася до красивите очи на косматия ни спътник – винаги е по-добре да реагираме бързо, за да ги предпазим доколкото можем, вместо след това да съжаляваме!

кучеСнимка: iStock

 

Виж още