5 научно доказани начина да покажете на кучето си колко го обичате

куче вкъщи Снимка: iStock

Д омашните ни любимци може да не умеят да говорят или да изразяват емоциите си с думи, но те имат своите начини да ни покажат как се чувстват. И тъй като каналите ни за комуникация са различни, четириногите ни другари логично тълкуват и изразяват обичта си по различен от хората начин. Но едно е сигурно, категорични са учените – косматите ни другари разбират чувството много добре!

На въпроса дали кучетата осъзнават колко много ги обичаме, д-р Браян Хеър, доцент по еволюционна антропология в университета Дюк споделя пред People Pets, че:  

„Да, вашият домашен любимец знае колко много го обичате! Четириногите и стопаните им имат много специална връзка, при която, на ежедневно ниво се отделя окситоцин – хормон на щастието. Когато се взирате в косматия си другар или си взаимодействате по какъвто и да е било начин, и у двама ви нивата на окситоцин се повишават. Това ви кара да се чувствате добре, като същевременно укрепва връзката ви. Случвало ли ви се е домашният ви любимец просто да ви зяпа без причина? Е, той просто ви „прегръща“ с поглед!“

куче ушиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Освен продължителния зрителен контакт, ето още 4 научно доказани начина да изразите обичта към скъпото си куче. Така, че да сте сигурни, че то ще ви разбере!

  • Лек масаж на ушите

Повечето кучета обичат да ги чешат зад ушите, може би сте го забелязали. Това е така, защото те съдържат фина мрежа от нерви, които се простират по цялото тяло на животното. Нежното масажиране стимулира нервните разклонения, стигащи до хипоталамуса и хипофизните жлези, които отделят ендорфини за добро настроение. Много четириноги истински се отпускат и дори могат да притворят очи, благодарение на този естествен релаксиращ хормон. 

куче ушиСнимка: iStock

  • Кажете му как се чувствате

Проучване от 2016 г., публикувано в престижното списание Science e установило, че кучетата са способни да разбират част от човешката реч. Субектите, взели участие в изследването, са поставени в скенер за ЯМР, където мозъците им са наблюдавани, докато стопаните им говорят. Резултатите показват, че животните наистина изразяват щастие само, когато веселият тон на гласа е придружен от хвалебствени думи. Това предполага, че те разбират не само тона, но и действителното значение на думите ни.

куче човекСнимка: iStock

  • Научете неговия език

Домашните ни любимци ни обичат достатъчно, за да научат думи от нашия сложен език, така че няма причина вие да не можете да вникнете (поне донякъде) в техния. Например, можете ли да разберете дали косматият ви другар обича или не да го прегръщате? Знаете ли какво означава облизването на устните?

Кучешката комуникация е предимно невербална, тя разчита на езика на тялото. За това и отделянето на време за изучаване и разбиране на езика на четириногия ви другар може да помогне за намаляване на стреса, да увеличи доверието помежду ви и да укрепи връзката ви.

куче човекСнимка: iStock

  • Осигурете много награди!

Независимо дали любимата форма на похвала на кучето ви е лакомство, игра или устно поощрение, положителното подсилване е отличен начин да заздравите връзката и да изразите обичта към четириногия си другар. Освен това, доказано е, че положителното подсилване помага на кучетата да учат по-добре. 

куче лакомствоСнимка: iStock

В заключение, може да ви звучат просто, но с тези методи можете да сте сигурни, че домашният ви любимец ще разбере колко много го обичате и цените за всичко, което прави!

Вижте още: 

Как предпочитат да спят кучетата – сами или със стопаните си?

Защо кучето ляга по гръб, когато ви види?

Виж още