5 навика на добрите стопани на кучета

куче човек Снимка: iStock

Н яма книга с правила, нито универсално ръководство за правилно отглеждане на домашни любимци, което да гарантира, че сте „добър стопанин“ на куче. Но има 5 навика, които са общи за всички отговорни собственици на четириноги, които можете да следвате. Защото, както гласи една мъдрост: „Не се страхувайте от съвършенството, едва ли ще го достигнете“. Но поне можете да опитате, бихме отбелязали ние!

куче човекСнимка: iStock

  • Добрите стопани на кучета избират правилния любимец спрямо своя начин на живот

Преди да отворите дома и сърцето си за куче, помислете как това ще се отрази на начина ви на живот. Домашният любимец трябва да ви допълва, а не да ви е в тежест. Работите дълги часове далеч от дома? Малко кученце, което има нужда от чести разходки и обучение, може да не е най-добрият избор за вас. Активи сте или предпочитате да релаксирате с хубава книга или качествен филм? Кучета, които имат много енергия в запас или се нуждаят от допълнителни упражнения, ще са по-подходящи за динамични семейства, докато по-възрастно четириного или с по-спокоен нрав, ще се радва да се сгуши до вас на дивана. 

куче човекСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Живеете в къща с двор или апартамент, в близост до блока ви има парк или се налага да се качвате на колата, за да се разходите сред природата? Имайте предвид, че кучето ви ще зависи от вас за всичко, включително хранене, упражнения, излизания за тоалетна и време за гушкане. 

Добрите стопани на кучета винаги избират домашен любимец, който идеално (или поне приблизително съвършено) отговаря на техния начин на живот. Или са готови да го променят, за да се чувства косматото им приятелче по-щастливо. Среден вариант няма.

  • Добрите стопани на кучета тренират домашните си любимци

Една от най-честите причини защо кучетата се озовават в приюти или стават бездомни, е липсата на обучение от страна на собствениците им, които са се разочаровали от дадено поведение на животните, но не са намерили време или желание да работят върху коригирането му. 

Добрите стопани винаги отделят време да обучат своите кучета. Не само, че дресурата е начин да гарантирате безопасността на животното навън, но това е и отлично средство за свързване помежду ви, за подобряване на комуникацията и качествено време, прекарано заедно. 

куче човекСнимка: iStock

Основните команди като „седни“, „ела“, „стой“ – както и обучението на вашето куче относно това какво се очаква от него – да не скача върху гостите ви, да не унищожава възглавниците на дивана или да не заравя любимите си сувенири в задния двор, са жизненоважни за щастлив, безопасен и комфортен живот, споделен с куче. 

  • Добрите стопани се грижат за здравето и безопасността на домашните си любимци

Като собственик на куче вие носите отговорност за всеки аспект от грижите, здравето и безопасността на питомеца си. Добрите стопани обезопасяват дома си и проверяват всеки ден, дали няма потенциални опасности за домашния им любимец. Те знаят кои храни са опасни и кои растения – токсични за четириногия им другар. Добрите „родители“ на кучета осигуряват на косматите си другари необходимите ветеринарни грижи – както при спешни случаи, така и превантивно. 

Грижат се за защитата на животните срещу бълхи и кърлежи, следят за поставяне на необходимите ваксини. И не на последно място – винаги имат готова аптечка, за да осигурят на любимеца си най-добрата грижа. 

куче човекСнимка: iStock

  • Те осигуряват достатъчно физически и психически упражнения

Кучетата се нуждаят от значителна физическа и психическа стимулация, за да бъдат здрави и щастливи. Ветеринарните лекари препоръчват най-малко 20 минути упражнения на ден, желателно е – поне по два пъти. В допълнение към тях – поне час на ден е добре да прекарвате в пряко общуване с кучето си. Това включва игри, тренировки, пъзели с лакомства… Или просто да прекарвате време заедно, за да се сближите. Менталните упражнения не само предотвратяват скуката, но и изграждат самочувствие у косматия ви другар. 

куче човек щастиеСнимка: iStock

Добрите стопани на кучета не само отделят време за своите космати спътници, но и се наслаждават на всяка минута от него.

  • Те гледат на своите кучета като ангажимент за цял живот

В зависимост от техния размер и порода, кучетата са между 10 до 20-годишен ангажимент. А много неща могат да се променят в човешкия живот за това време – работа, начин на живот и жизнен статус. За това и:

Добрите стопани винаги се съобразяват с кучето си, преди да вземат важни житейски решения.

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: 

10 най-големи екстроверти сред кучетата

5 мита за Джак Ръсел териерите, които всички сме чували

 

Виж още