5 неща, които да сложите в раницата на планински поход с кучето си

куче планина Снимка: iStock

М акар лятото да е към своя край, есента предлага поредица от топли и приятни дни, които можем да оползотворим в компанията на домашния си любимец. Приятните слънчеви лъчи, съчетани с прохладата на планината са само част от факторите, които карат много стопани на четириноги да се отдадат на любими хобита като планински походи и покоряване на различни екопътеки. 

Има много причини защо разходката в планината е чудесен начин да прекарате някой от почивните си дни. Това е не само начина да се насладите на природата и да подишате чист въздух, но и упражненията се отразяват благотворно на цялостната ви кондиция, укрепвайки доброто ви здраве. А, ако сте собственик на куче, то добре знаете, че туризмът има ползи не само за вас, но и за любимия ви космат другар.

куче планинаСнимка: iStock

Повечето четириноги обичат да са на открито, а по-време на поход в планината за тях е истинско удоволствие да изследват нови следи и миризми. Преди да приготвите маратонките и да начертаете маршрута обаче, има няколко неща, които да вземете предвидите. 

Dogsandcats.bg

Първо,

необходимо е да се уверите, че вашият домашен любимец е в състояние да понесе по-дълъг преход в планината. За да сте спокойни, че здравословното състояние на животното ще му позволи да се присъедини към вас, направете бърза консултация с ветеринарния си лекар. Не забравяйте да се погрижите и за външното обезпаразитяване на четириногото, за да го защитите от насекоми и паразити, които живеят необезпокоявано в дивата природа. 

А ето и пет неща, които да сложите в раницата си, когато отивате на поход с кучето си. 

  • Здрава каишка и повод

Колкото и послушно да е вашето кученце, добра идея е да имате под ръка здрава каишка и по-къс повод, когато отивате да изследвате нови места в планината. Помнете, че четириногите са естествено любопитни животни и вниманието им може да бъде привлечено буквано от всичко. Това от своя страна значи, че може да се наложи да вържете кучето си, ако тръгне да преследва нещо в дивата природа. 

куче планинаСнимка: iStock

Късият повод е за предпочитане при поход в планината, защото от една страна е добре да имате по-добър контрол и да можете да управлявате кучето си, а от друга – има по-малка опасност да се заплете в ниски клони или храсти. 

  • Медальонче с таг

Уверете се, че на нашийника на четириногия ви другар има медальон/плочка за идентификация (таг), където присъства ваш актуален телефонен номер. Това ще бъде особено полезно ако кучето се загуби. 

куче планинаСнимка: iStock

  • Храна и вода

Хидратацията е от първостепенно значение по време на по-продължителни активности на открито. За това никога не тръгвайте в планината без достатъчно вода, а ако планирате да ви няма цял ден – и храна за домашния си любимец. Като бонус можете да се подсигурите с лакомства с високо съдържание на протеини и мазнини, за да поддържате енергията на вашия космат приятел висока. 

Правете почивки за вода на всеки половин час – така ще сте спокойни, че домашният ви любимец е добре хидратиран през цялото време на прехода. Сгъваемата купа е полезно приспособление, което лесно можете да прикрепите отстрани на вашата туристическа чанта.

куче планинаСнимка: iStock

  • Комплект за първа помощ

Надяваме се да не се налага да го използвате, но е добре да вземете някои полезни артикули за оказване на първа помощ по време на прехода. 

Вижте още: Комплект за първа помощ за домашен любимец

Някои от нещата, които ще са ви от най-голяма полза, са пинцета – за отстраняване на кърлежи, антисептик за рани, превръзки за наранени лапи и марля – за допълнителна защита.

Вземете със себе си и няколко торбички за отпадъци – не знаете къде вашият четириног приятел ще реши да си свърши работата. Както за вас, така и за останалите хора не е приятно има отпадъци на кучета по пътеката. 

куче планинаСнимка: iStock

  • Защита от атмосферни влияния

Разбира се, вие ще проверите какво ще бъде времето, преди да тръгнете на преход. Но понякога, независимо колко сме подготвени, природата може да ни изненада, а времето често е непредсказуемо. 

Ако има шанс (дори и малък) да завали – сложете в раницата си някоя от дрешките на домашния си любимец. И обратно – ако по пътеката, която сте избрали за туризъм има много слънчеви участъци, помислете за слънцезащитен крем, препоръчан задължително преди това от ветеринарния ви лекар. Напомняме – никога не използвайте човешки продукти и козметика върху кучето си. 

куче планинаСнимка: iStock

Следвайки тези наглед прости, но всъщност доста важни съвети, вие ще си гарантирате едно приятно, безопасно и, надяваме се, лишено от неприятни изненади прекарване в планината! А домашният ви любимец ще е повече от щастлив, че е прекарал деня си на въздух с вас – в това можете да бъдете сигурни!

Вижте още: 

От кои естествени водоизточници е безопасно да пие кучето ни

10 неща, които да направите с кучето си преди края на лятото

 

Виж още