5 неща, които кучето ви определено си мисли за вас

куче човек Снимка: iStock

П итали ли сте се някога какво ли си мисли домашният ви любимец за вас? И доколко вашите действия или дори – стил на обучение влияят на начина, по който животното ви вижда?

куче разходкаСнимка: iStock

За съжаление, учените все още не са открили начин, чрез който да можем да прочетем мислите на четириногите си другари. Междувременно обаче, ние попаднахме на някои интересни открития, свързани с начините, по които нашите четириноги другари мислят за нас. Пригответе се да погледнете света през очите на питомеца си с тези 5 неща, които вашето куче определено мисли за вас!

  • Ти ми даваш лакомства! Ще направя всичко за теб!

Ако ушите на кучето ви се наострят всеки път, когато посегнете (при някои домашни любимци – дори и само да се приближите!) до торбичката им с лакомства, това е, защото то е научило нещо много важно за вас: вие имате контрол над тях!

Dogsandcats.bg

куче лакомстваСнимка: iStock

Още от първия път, когато сте почерпили животното с бисквитка или кокалче като награда, двамата сте установили различен вид връзка, без дори да се усетите! И към днешна дата, нещата стоят така: домашният любимец ви вижда като източник на вкусни лакомства и положителни похвали. И е готов да отиде на края на света, за да ви направи щастливи (и за да получи вкусната си награда, разбира се). Това е и основата на обучението на база положително подсилване, което според проучванията е един от най-ефективните и хуманни начини за дресура на четириногите ни другари. 

  • Не искам да бъда груб, но ти си малко бавен!

Не може да се отрече, че кучетата са едни от най-добрите атлети в природата! Техните предци, вълците, могат да тичат с лекота със скорост до 10 км/ч, изминавайки разстояния до 50 км на ден! От друга страна, шампионите по скорост в кучешкия свят, хрътките, могат да развият за отрицателно време до 65 км/ч по време на състезание. Удивително, нали? 

куче разходка дъждСнимка: iStock

Така че, не се обиждайте, ако по време на ежедневната разходка с кучето си, то ви отправи поглед тип „Бихте ли побързали, моля!“. Всъщност, дърпането на каишката е често срещано при домашните любимци именно поради желанието им да изследват околната среда и неспособността на хората да издържат на темпото им. 

  • Ти имаш всички отговори! Ще последвам примера ти!

В продължение на хиляди години връзката между хората и кучетата е била на основата на лидер-последовател. Въпреки че искаме косматите ни другари да имат възможно най-добрия и щастлив живот, ние очакваме от тях да следват установените от нас правила, за да се впишат в семейството ни. С връзка, изградена върху доверие, разбиране и изобилие от лакомства, ние сме в състояние да изградим отношения, в които домашният любимец ни търси за насоки и очаква ние да зададем посоката.

куче разходкаСнимка: iStock

А най-хубавото е, че както се оказва, четириногите изглежда са повече от щастливи да изпълняват тази роля в нашия свят! Ако кучето ви гледа към вас, когато не е сигурно как да се ориентира в нова ситуация или се чувства уплашено от друго животно в близкия парк, това е, защото ви вижда като безопасен и надежден източник на мъдрост и сигурност. 

  • Как можа да ми причиниш това?

Домашните ни любимци са много добри в това да ни уведомяват, когато се чувстват предадени или разочаровани от нас. Независимо дали ще е с нещастен поглед, докато пътувате към кабинета на ветеринарния си лекар, или умоляващи очи, докато пълните ваната, питомецът ви ясно казва: „Как можеш да ми причиняваш това!“

куче мръсноСнимка: iStock

Очевидно е, че има моменти, в които се налага да направите нещо, което домашният ви любимец може да не хареса. Но дори да е в негов най-добър интерес, трудно е да не се почувстваме виновни, нали?

  • Трябва ти защита. Не се притеснявай, аз ти пазя гърба!

Като социални животни, кучетата са склонни да се грижат за благосъстоянието на всички членове на глутницата си и най-вече – за нейния лидер. Разбира се, може да бъде малко разочароващо и досадно, когато питомецът ви явно смята за нужно да ви алармира за всичко – от посоката на вятъра до движенията на гостите ви. Но с известна съпричастност и обучение, постепенно можете да тренирате питомеца си и той да разбере, че не е необходимо да е в постоянен режим на пазач през цялото време. 

куче охранаСнимка: iStock

Като цяло какво мислят кучетата за стопаните си? Както виждате, предимно хубави неща!

Вероятно вече знаете това, но домашният ви любимец всъщност има доста високо мнение за вас! Всъщност, ако сте изградили силна връзка с четириногия си другар, то не би било пресилено да кажем, че той вероятно ви вижда като център на своята вселена. А обичта, която кучето изпитва към собственика си – тя е нещо наистина специално!

куче защитаСнимка: iStock

Вижте още:

10 истини, които всеки стопанин на куче трябва да знае

10 начина, по които объркваме и разочароваме кучето си

Виж още