10 начина, по които объркваме и разочароваме кучето си

куче Снимка: iStock

Т ъй като обичаме домашните си любимци толкова много, че ги приемаме като членове на семейството си, понякога забравяме, че те не разбират или възприемат всичко така, както нашите човешки роднини.

Често се опитваме да водим пълноценни (спрямо нашите разбирания) разговори с четириногите си другари или несъзнателно им изпращаме сигнали чрез езика на тялото, които обаче те тълкуват по малко по-различен начин. Просто, защото така стоят нещата в животинското царство.

Поради тези причини решихме да съставим списък с 10 обичайни неща, които хората правим и може би стресират домашните ни любимци. Ако голяма част от тях ви се виждат познати – не се притеснявайте, не сте сами! Трябва да знаете обаче, че никога не е късно да започнем да общуваме по-пълноценно с домашните си любимци. Защото, за наш късмет, тяхната прошка няма ограничение!

Dogsandcats.bg
  • Да се разочаровате, когато кучето ви се държи като... куче!

Кучетата лаят, ровят, дъвчат неща, които не трябва, душат и крадат остатъците от масата, които могат да докопат. За тях това е естествено поведение! Освен това те не разбират стойността на любимия ви чифт обувки. Всичко това обаче далеч не означава, че питомецът ви трябва да има свободата да прави каквото си иска. 

кучеСнимка: iStock

Вместо да наказвате тези поведения, пренасочете ги! Изисква търпение и постоянство, но си струва!

  • Има противоречиви правила и граници

Кучетата обичат да има последователност и рутина, за тях това носи спокойствие и комфорт. Ако на домашния ви любимец му е позволено да лежи на дивана една седмица, а на следващата му се карате за това, той ще се стресира, тъй като не може да предвид реакцията ви спрямо неговото поведение. За това и няма да разбере, че само за една вечер сте решили да „отпуснете“ правилата, позволявайки му да подремне на канапето, защото имате специален повод, например. Когато създавате граници, придържайте се към тях!

куче диванСнимка: iStock

  • Очаквате вашето куче да ви се подчинява само, за да ви направи щастливи

Въпреки че безспорно нашите кучета обичат да ни виждат щастливи, те все пак са животни, а и си падат опортюнисти (например, ако видят възможност да задигнат малкото пиле, останало в чинията ви, обикновено няма да я отхвърлят!).

кучеСнимка: iStock

Някои четириноги се подчиняват на стопаните си просто, за да им угодят, но по-голямата част от тях го правят поради една проста причина: защото ще получат нещо в замяна! За това и непоследователното награждаване най-вероятно ще доведе и до непоследователно поведение, обясняват от VetStreet.

  • Използване на множество словесни знаци за обозначаване на едно и също поведение

Този навик може да бъде труден за прекъсване! Да кажем, че домашният ви любимец лае по пощальона, така че вие казвате на висок глас „шшш“, „спри се“ и „тихо“. На практика давате три различни команди, които за вас означават едно и също нещо: спри да лаеш! Вашето куче обаче се обърква, така че продължава да джафка и накрая вие му се карате, но то не знае защо.

кучеСнимка: iStock

Най-добрият план за такива случаи е да измислите конкретни думи, които да прилагате към всеки трик или команда. Само така ще сте сигурни, че всички в семейството ви са на една и съща страница, а и самото четириного разбира какво се иска от него.

  • Промени във вашето тяло, размер и миризма

Щом веднъж пораснат, кучетата изглеждат еднакви през цялото време. Ето защо може да бъде объркващо, когато постоянно променяте външния си вид. Обемно зимно палто, широка шапка, високи токчета, слънчеви очила - всички тези неща променят външния ни вид, обърквайки кучетата ни. Освен това, дрехите и аксесоарите носят и безброй нови миризми, поемайки ароматите, където и да отидем. А това дава на мощните носове на четириногите ни другари изобилие от нови миризми, с които да се пребори и анализира. 

  • Посочване или клатене на пръст към тях

Според специалистите от Healthy Pets, този жест е „универсален индуктор на стрес за кучетата“. Особено предвид, че най-често е придружен от гневен жест, строг тон и висяща стойка. Вашият космат другар може и да не си спомня какво е направил, за да заслужи „посочването с пръст“, но то със сигурност ще усети, че сте разстроени от поведението му, а това ще го стресира. 

кучеСнимка: iStock

  • Прегръщане и ограничаване на личното пространство с цел демонстрация на обич

Съществуват много и различни дебати относно това дали кучетата обичат прегръдките или не. А всъщност, отговорът е съвсем прост: зависи от кучето. (А също и от стопаните, бихме добавили ние, защото някои четириноги може да се радват на прояви на близост само от своите близки човеци).

куче човекСнимка: iStock

Въпреки че за нас прегръдките са знак на привързаност, някои кучета се чувстват нервни или в капан, когато човек ги обвие с ръце. Обърнете внимание, че има разлика между прегръдка и гушкане: животно, което не обича да го притискат, може все пак да обича да се сгуши у стопанина си, предвид че всяко четириного има различен праг на комфорт.

  • Липса на достатъчно упражнения

Подобно на хората, кучетата се отегчават, ако нямат достатъчна физическа и умствена стимулация в живота си. А при четириноги, които са неудолетворени, са склонни към прояви на деструктивно поведение като дъвчене и копаене. Което пък води до несправедливо наказание и стрес. 

кучеСнимка: iStock

Не бива да забравяме, че домашните ни любимци не могат да се забавляват като гледат любимия си сериал по Нетфликс, например. Те зависят изцяло от нас, за да се развличат и да останат във форма – физически и психически!

  • Споделяне на територия

Кучетата ни са еволюирали така, че да пазят територията си и да избират прецизно кого да допускат в нея. За тях домът е мястото, което трябва да отбраняват на всяка цена от появата на натрапници.

Доставчици, съседи, приятели и близки често стават обект на (заслужено – според кучето!) подозрение и следва да бъдат внимателно подушени при влизане. Сигурно за косматите ни другари е още по-объркващо, когато посещаваме чужди територии и връщаме на своя миризми на други хора, непознати кучета и тн. 

кучеСнимка: iStock

  • Изследване на света само с очи

Обонянието е най-важното сетиво за нашите кучета, така че може би им е странно да съжителства с нас в свят, където властва визуалното. Докато ние се взираме в нашите телефони, компютри и телевизори, нашите домашни любимци предпочитат да прекарват времето си в душене на всяка пощенска кутия, която се изпречи на пътя им. И която, разбира се, е била маркирана преди това от Дакела, който живее на съседната улица!

Вижте още: 

9 признака, че кучето ви се чувства самотно

7 странни навици на кучетата и тяхното обяснение

 

 

Виж още